مسئولان معتقدند که آزاد شدن آب آلوده از فوکوشیما و دیگر نیروگاههای هستهای امن است.
رها سازی فاضلاب هستهای نیروگاه فوکوشیما از هفته گذشته آغاز شده است؛ اما روند کندی را دنبال میکند.
پیشتر شرکت برق توکیو، متصدی نیروگاه هستهای فوکوشیما دایچی گفته بود که قرار است ۷۷۰ هزار متر مکعب آب آلوده به رادیواکتیو تریتیوم را به اقیانوس آرام رها کنند. این کار به عنوان بخشی از تلاشهای پاکسازی پس از سونامی سال ۲۰۱۱ است.
این اعلامیه در ابتدا موجب اختلاف نظر شده بود و این در حالی است که سایر تاسیسات هستهای کمتر شناخته شده در سراسر جهان در حال حاضرمواد آلوده به رادیواکتیو تریتیوم را به اقیانوس و محیط زیست رها کردهاند.
«تاد هیرا کادسورا»، مهندس هستهای از دانشگاه میجی، گفت: «پس از رقیق سازی، تریتیوم نه تنها از نیروگاههای هستهای بلکه از کارخانههای بازیافت در جهان نیز به اقیانوسها رها میشوند.»
حذف تریتیوم از پسابهای هستهای کار دشواری است. این یک ایزوتوپ رادیواکتیویته از هیدروژن است و مانند هیدروژن میتواند با اکسیژن به آب تبدیل شود. از آنجایی که بخشی از آب است، جداسازی بخش آلوده کننده از آن کار آسانی نیست.
تنها جایگزین انتقال آب تریتیوم از اقیانوس، ذخیره آن در زیر زمین و یا تبخیر آن در جو است.
کادسورا در این باره گفت: «اما درباره این جایگزینی تحقیقی در مقیاس کامل صورت نگرفته و همچنین با این حجم زیاد آب تریتی کارآمد نیست. هزینههای این جایگزینی و همچنین پاک سازی بسیار زیاد خواهند بود.»
دولت ژاپن سال گذشته تخمین زد که هزینههای مربوط به فاجعه پس از زمین لرزه و سونامی سال ۲۰۱۱ که موجب ریزش سه راکتور در نیروگاه شد به ۱۸۸ میلیارد دلار خواهد رسید.
از آنجا که جداسازی تریتیوم از آب بسیار مشکل است، بیشتر نیروگاههای هستهای آب تریتی را در محیط زیست رها میکنند. رها سازی این مواد کنترل شده است، در فوکوشیما تریتیوم در محیط به تدریج با غلظتهای سنجیده شده رها میشود.
در ایالات متحده، آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) سطح حداکثر آلودگی را برای تریتیوم ۲۰ هزار گرم رادیوم در لیتر (pCi / L) تنظیم کرده است.
طبق گزارش کمیسیون تنظیم مقررات هستهای ایالات متحده، فردی که آبی حاوی سه میزان بیشتر از این مقدار تریتیوم را بیاشامد احتمال ابتلایش به سرطان کشنده ۱ در ۱.۲۵ میلیون است.
تریتیوم یک ماده رادیواکتیو نسبتا بی ضرر محسوب میشود. سازمان بهداشت جهانی حداکثر میزان غلظت خود را در حدود ۱۳ برابر بیشتر از توصیه EPA تنظیم کرده است. بدن ما دائما در معرض آلودگیهای رادیواکتیویته قرار میگیرد که اکثرا از منابع طبیعی مانند اشعه کیهانی خورشید و ستارگان میآید.
« کن بیوسیلر»، دانشمند ارشد در موسسه اقیانوس شناسی وودز هول که ناظر فوکوشیما و تأثیرات فاجعه بر روی اقیانوس بوده است، گفت: «دیگر مواد رادیواکتیو خطرناک مانند استرانسیوم و سزیم از فاضلاب فوکوشیما حذف شده است. اما سیستم تصفیه برای حذف این مواد ۱۰۰ درصد موثر نیست.»
ماهیگیران محلی و برخی دیگر پس از اینکه روزنامه ژاپن تایمز از سوی رئیس شرکت برق توکیو تصمیم مسئولان مبنی بر رها سازی تریتیوم در اقیانوس را در ماه ژوئیه خبر داد، اظهار نگرانی کردند.
«شینیچی ناکاکوکی»، سخنگو به اپک تایمز گفته بود: «طبق تحقیقات علمی، انتشار آب تریتیوم به اقیانوس تاثیری نخواهد داشت..»
مطالب دیگر:
برداشت غیر قانونی اعضای بدن چیست؟