بر اساس پیشخوان سازمان بهداشت جهانی، تا جولای ۲۰۲۲ تقریباً ۹ میلیون مورد ابتلا و ۱۷۳۹۰۰ مورد مرگ ناشی از کووید۱۹ در آفریقا ثبت شده است.
این آمار به شدت با نرخ ابتلا و مرگومیر سایر نقاط جهان در تعارض است. از ابتدای همهگیری تا کنون، اروپا بیش از ۲۳۹ میلیون مورد ابتلا و بیش از ۲ میلیون مورد مرگ ناشی از کووید را گزارش کرده است.
ایلیاسو ابراهیم ۵۳ ساله که با گروههای غیرانتفاعی بین المللی در نیامی، پایتخت نیجر همکاری میکند، میگوید: «با آن مثل سرماخوردگی برخورد میکنیم.»
نیجر کشوری بدون دسترسی به آبهای آزاد است که هم مالاریا و هم مننژیت در آن شیوع دارند و میانگین امید به زندگی در آن، تنها ۶۳ سال است.
با این حال، ابراهیم به اپکتایمز گفت، حتی یک نفر را نمیشناسد که بر اثر کووید جان باخته باشد.
بنابراین اینگونه میتوان نتجه گرفت که یا آفریقاییها به اندازه اروپاییها به کووید مبتلا نمیشوند یا وقتی مبتلا میشوند، آنقدر حالشان بد نمیشود که گزارشش کنند. در هر صورت، مواجهه آفریقا با کووید بسیار بهتر از اروپا یا ایالاتمتحده بوده است.
این انتظار را نداشتیم. سوء تغذیه، فقر و عدم دسترسی به آب آشامیدنی پاک زندگی سالم را در بسیاری از مناطق جنوب صحرای آفریقا دشوار میکند.
مقامات بهداشتی بارها اعلام کردهاند که کشورهای پردرآمد از نظر پزشکی پیشرفتهتر هستند و از موقعیت بهتری برای مقابله با همهگیری برخوردارند.
بنابراین چگونه ممکن است کشورهای توسعهنیافتهای مانند نیجر در مقایسه با کشورهای توسعهیافته قاره اروپا و آمریکا، چندان تحت تأثیر کووید قرار نگرفته باشند؟
بهرهگیری از کرمهای انگلی روده (هلمنت)
در مقالهای در سال ۲۰۲۱ که در مجله تکامل، پزشکی و سلامت عمومی منتشر شد، گروهی از دانشمندان مرکز پزشکی دانشگاه دوک پیشبینی کردند که آفریقا و سایر کشورهای در حال توسعه، نسبت به کشورهای توسعهیافتهتر اقتصادی، خروجی بهتر و مرگومیر کمتری داشته باشند.
به این نکته پرداختند که چگونه بهداشت مدرن میتواند باعث کاهش تنوع زیستی در بدن انسان شود. در حالیکه، این تنوع به سیستم ایمنی بدن کمک میکند که واکنش شدیدی نسبت به عفونتهای ویروسی یا باکتریایی نشان ندهد.
به گفته این محققان، عدم وجود کرمهای انگلی روده، که تحت عنوان هلمنت نیز شناخته میشوند، باعث به خطر افتادن سلامتی مردم کشورهای پردرآمد میشود و آنان را مستعد ابتلای شدید به کووید میکند.
درست است که رعایت مناسب اصول بهداشتی برای جلوگیری از گسترش بیماریهای عفونی مهم است، اما همه تأثیرات آن نیز مفید نیستند. در واقع، طبق فرضیهای بهداشتی که اولین بار در اواخر دهه ۱۹۸۰ توسط دکتر دیوید استراچان، همهگیرشناس بریتانیایی، در مجله پزشکی بریتانیا مطرح شد، رعایت بیش از حد بهداشت میتواند افراد را مستعد برخی شرایط خودایمنی کند.
اگرچه در دیدگاه عرف، کرمهای انگلی مانند کرمهای روده بیماریزا هستند و هیچ فایدهای ندارند، اما شواهد جدید نشان میدهند کرمهای روده برای عملکرد ایمنی و سلامت ما حیاتی هستند.
دکتر ویلیام پارکر، همهگیرشناس و متخصص کرمهای انگلی در مقالهای در سال ۲۰۱۶ اشاره میکند که ممکن است این کرمها «ناهنجار به نظر برسند»، اما مسئولیت دارند بدن را تحریک کنند که مولکولهای ضدالتهاب تولید کند و ایمنی سالم فراهم آورد.
پارکر یکی از نویسندگان مقاله ۲۰۲۱ است که در آن محققان توضیح میدهند چگونه از بین رفتن کرمهای انگلی روده در اثر رعایت بیش از حد بهداشت میتواند افراد را مستعد بیماریهای التهابی مزمن مانند اختلالات خود ایمنی و حساسیت کند.
این امر میتواند توضیح دهد چرا نرخ مرگومیر ناشی از کووید۱۹ در کشورهای توسعهیافته بیشتر است که بیماریهای خودایمنی و نیز «کاهش بیوم» در آنها بیشتر است.
کاهش بیوم به کمبود تنوع موجودات زنده در بدن انسان اشاره دارد که شامل سلولهای انسانی خودمان و همچنین باکتریها، قارچها، انگلهای حیوانی و تکیاختهها میشود.
فرضیه این دانشمندان این است که دلیل اصلی عدم تأثیرپذیری کشورهای آفریقایی از کووید۱۹، همزیستی اکثریت جمعیت کشورهایی مانند نیجر با کرمهای انگلی روده است که از تأثیرات نامطلوب جدی ویروس جلوگیری میکنند.
بهبود نتایج با ایورمکتین
گروهی از محققان کلمبیایی معتقدند دلیل دوم عملکرد بهتر آفریقا نسبت به اروپا و آمریکا، در مواجهه با کووید۱۹ میتواند استفاده گسترده از ایورمکتین باشد. ایورمکتین به عنوان داروی پیشگیرانه بیماری کوری رودخانه (آلودگی به کرمهای آنکوسرکا) استفاده میشود.
مطالعهای در سال ۲۰۲۱ که در مجله آمریکایی درمان منتشر شد، اثربخشی ایورمکتین را در پیشگیری و درمان ابتلا به کووید۱۹ بررسی کرد. این محققان دریافتند «استفاده از ایورمکتین در اوایل دوره بالینی ابتلا میتواند میزان پیشرفت بیماری را کاهش دهد.»
با وجود آنکه اختلافاتی درباره استفاده ایورمکتین وجود دارند، پزشکان سراسر جهان با استفاده از ایورمکتین به عنوان بخشی از روند اولیه درمان به نتایج قابل توجهی دست یافتند.
مطالب دیگر:
شیجینپینگ، بایدن را بر سر مسئله تایوان تهدید کرد: «بازی با آتش شما را به آتش خواهد کشید»