جولیان آسانژ بنیانگذارمشهورترین وبسایت افشاگر اطلاعات محرمانه، ویکیلیکس، روز یازدهم آوریل پس از حدود ۷ سال پناهندگی در سفارت اکوادور در لندن، توسط پلیس بریتانیا دستگیر شد و این گونه راه برای استرداد وی به آمریکا باز شد. دولت اکوادور پیش از این پناهندگی وی را لغو کرده بود.
آسانژ در سال ۲۰۱۰ به جرم انتشار هزاران صفحه اسناد طبقه بندی شده ارتش آمریکا در وب سایت ویکی لیکس، تحت تعقیب قرار گرفت. این اسناد توسط چلسی منینگ، یک زن نظامی آمریکایی در اختیار وی قرار گرفت.
در ویدئویی که از بازداشت آسانژ منتشر شده است، مشاهده میشود که حدود ۷ مأمور پلیس انگلیس در حال انتقال وی به یک ماشین ون هستند، در حالی که او فریاد میزند « انگلستان باید مقاومت کند! ».
در تصاویری دیگر دیده میشود که وی پس از بازداشت به عکاسها چشمک میزند و با نشان دادن انگشت شصت، پیروز بودن خود را اعلام میکند. ریش بلند سفید چهرهای کاملاً متفاوت از آسانژ را نشان میدهد.
پلیس لندن میگوید، پس از آنکه پناهندگی آسانژ ۴۷ ساله لغو شد، بنا به درخواست استرداد آمریکا اقدام به بازداشتش کرده است. آسانژ پس از بازداشت در یک دادگاه حاضر شد.
جولیان آسانژ یک بار در سال ۲۰۱۲ به تعرض به دو زن سوئدی متهم شد، که پس از آن مقامات سوئدی در سال ۲۰۱۷ پیگیری این اتهام را رها کردند. اما مقامات انگلیس پرونده آسانژ را به دلیل اینکه هفت سال قبل در دادگاه حاضر نشد، در طول این سالها باز نگه داشته بودند.
اما در ایالت متحده، آسانژ در ماه مارس ۲۰۱۸ به خاطر هم دستی با چلسی منینگ در افشای مدارک محرمانه نظامی این کشور محکوم شد. چلسی منینگ، نظامی پیشین آمریکایی، حدود ۷۵۰ هزار صفحه اسناد طبقه بندی شده ارتش آمریکا را در اختیار آسانژ گذاشت و آسانژ آنها را در سایت ویکی لیکس منتشر کرد.
آسانژ همچنین متهم است که چلسی منینگ را ترغیب کرده است که اسناد بیشتری را سرقت کند و به وی در هک کردن و نفوذ به سیستمهای کامپیوترهای ارتش کمک کرده است. منینگ در ماه مارس دستگیر شد و بدون رد یا تأیید اتهامات در بازداشت باقی مانده است.
برخی از روزنامه نگاران با دفاع از آسانژ برخورد با وی را نقض آزادی روزنامه نگاران میدانند. اما دولت ایالات متحده بین سایت ویکی لیکس و رسانههای خبری تفاوت قائل شده است.
وزیر امور خارجه آمریکا در سال ۲۰۱۷ که مدیریت سازمان سیا را بر عهده داشت، در این خصوص معتقد بود که وبسایتی مانند ویکی لیکس در واقع یک سرویس اطلاعاتی غیر رسمی دشمن است که اغلب توسط یک عامل دولتی مانند دولت روسیه هدایت میشود.
به گفته وی « آسانژ و امثال او، معمولاً ابزار دست دیکتاتورها هستند و توجهی به مردمی که مدعی نمایندگی آنها هستند ندارند. آنها به جای آنکه تلاش خود را صرف افشای فعالیت رژیمهای خودکامهای کنند که آزادی سخن و مخالفین را سرکوبمیکنند، در عوض اسرار قانونی دولتهای دموکراتیک را که رویکردی امن دارند را افشا میکنند.»
رابرت مولر رئیس سابق افبیآی و رئیس تحقیقات ویژه درباره نقش روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶، به سوءِ استفاده روسیه از اسناد ویکی لیکس در این خصوص اشاره کرده است.
آدام والدمن، وکیل آسانژ در سال ۲۰۱۷، که همچنین وکیل « اولگ دریپاسکا » از متحدان رئیس جمهور روسیه و «کریستوفر استیل»، جاسوس بریتانیایی نیز بوده است، در جریان انتخابات سال ۲۰۱۶، تلاش کرد با کمک کمپین انتخاباتی هیلاری کلینتون، برای ترامپ در خصوص رابطه با روسیه پرونده سازی کند.
آسانژ در سال ۲۰۱۲ به سفارت اکوادور در لندن پناهنده شد. وی برای جلوگیری از بازگرداندنش به سوئد و بازجویی درباره اتهام آزار جنسی در سفارت اکوادور ماند.
یکی از دوستانش میگوید تحمل اقامت در آنجا برای آسانژ سخت بود، چرا که با وجود آنکه تنها زندگی میکرد، حریم شخصی برایش وجود نداشت. آخرین سال اقامت وی، سختتر از سالهای دیگر بود. چرا که دائماً در معرض نظارت و جاسوسی قرار داشت.
مطالب دیگر:
نگرانی کانادا از نفوذ و جاسوسی چین و روسیه
دادگاهی در لندن ادعای برداشت اجباری اعضای بدن در چین را بررسی میکند
پزشکان هشدار دادند که یکی از دوقلوهایش را سقط کند، اما او گوش نکرد