تحقیقات جدید دانشمندان انگلستان نشان میدهد که گیاهان میتوانند تصمیمات مهمی برای زندگیشان بگیرند؛ درواقع گیاهان دارای سلولهایی هستند که همانند مغز عمل میکنند و به آنها کمک میکنند تا درباره زمان جوانه زدن تصمیم بگیرند.
دانشمندان دریافتهاند، سلولهای خاصی در نوک ریشه یک دانه خفته وجود دارد که میتوانند شرایط محیطی مانند دما را برای تعیین زمان مناسب برای شروع به رشد، ارزیابی کنند.
اگر یک گیاه در حالی که هوا خیلی سرد است، خیلی زود جوانه بزند، زنده نخواهد ماند و اگر خیلی دیر جوانه بزند، گیاهان دیگری که زودتر از آن رشد کردهاند، ممکن است موجب محروم شدن این گیاه از نور و دیگر نیازهایش شوند و آن را از رقابت حیات به کناری برانند.
پروفسور جورج باسل، از دانشگاه بیرمنگام در گفتگو با لایو ساینس گفت: «گیاهان درست مثل انسان احساس دارند؛ یعنی فکر میکنند و همانند ما تصمیم میگیرند.»
مطالعاتی که بر روی گیاهی موسوم به «Arabidopsis» یا «thale cress» انجام شد، نشان داد که این گیاه دارای دو نوع سلول، به صورت «مرکز تصمیم گیری» است که یک نوع موجب خواب عمیق بذر و نوع دیگر سبب جوانه زدن آن میشود.
این دو نوع سلول از طریق هورمونها با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند که دارای مکانیزمی مشابه عملکرد مغز انسان در زمان تصمیم گیری هستند، مثلا اینکه تصمیم بگیریم که حرکت کنیم یا نه؟
آزمایشهای بیشتر و مدل سازی ریاضی نشان داد که سلولها با میزان حساسیت گیاه به محیط ارتباط دارند و با تغییرات در درجه حرارت گیاه جوانه میزند.
باسل گفت: «آزمایش ما جدا بودن کارکرد اجزای مرکز تصمیم گیری گیاه را نشان میدهد. در مغز انسان، این تفکیک به صورت فکر و با تاخیر زمانی خود را نشان میدهد. سلولها در گیاه سیگنالها را از محیط گرفته و این مسئله باعث افزایش صحت تصمیم گیری میشود. جدا بودن این بخشها در مغز دانه گیاه نیز برای عملکرد آن مهم است. نتایج این مطالعات میتواند منجر به تقویت و افزایش جوانه زدن گیاهان و در نهایت افزایش محصول و کاهش استفاده از علفکشها منجر شود.»
مطالب دیگر:
نمایشگاه سیاه اجساد این بار در سیدنی