محققان شیوهای ابداع کردهاند که از طریق آن دندانها با استفاده از سلولهای بنیادی خودشان را ترمیم میکنند.
به گزارش تِکتایمز، این شیوه جدید درمانی که با تلاش تیمی از پژوهشگران دانشگاه هاروارد و دانشگاه ناتینگهام رونمایی شده، احتمالا روشهای درمان ریشه موسوم به عصب کشی یا روت کانال را از دور خارج میکند.
این پژوهش که امسال موفق به دریافت جایزه از انجمن سلطنتی فنآوریهای نوین علم شیمی شده، «الگوی جدید درمان در دندانپزشکی» نام گرفته است.
در این روش ترمیم، از موادی استفاده میشود که میتواند سلولهای بنیادی را تحریک کرده، ضمن محافظت از ریشه و عصب، سبب رشد مجدد عاج دندان شود.
اما در روشهای فعلی که پساز برداشتن بخشهای پوسیده، آن را با مواد جیوهای و یا کامپوزیت پر میکنند؛ درصورتی که ترمیم پساز مدتی از بین رفته و درمان ناموفق باشد، پزشک ناگزیر به درمان ریشه و یا همان عصب کشی شده که درمانی دشوار، دردناک و پرهزینه است.
به گفته محققان، آنچه که در ترمیمهای رایج بهکار میرود، برای سلولهای دندان به نوعی سمی است، چراکه جنس آن با بافت ریشه ناسازگار است.
«آدام سلیز»، محقق دانشگاه ناتینگهام میگوید: «مواد جدید الیاف خاصی هستند که میتوانند همچون مواد پرکردنی استفاده شوند، اما هنگام تماس مستقیم با بافت ریشه دندان، موجب تحریک سلولهای بنیادی میشوند.»
این مواد بیواکتیو علاوه بر ترمیم و بازسازی بافت ریشه، قادر است عاج دندان را هم برای رشد دوباره تحریک کند.