مطالعهای جدید نشان میدهد اثربخشی هر سه واکسن کووید۱۹ مورد استفاده در ایالات متحده در ماههای اخیر کاهش یافته است، به طوریکه پس از شش ماه، ایمنی دوتای آنها در برابر ابتلا به زیر ۵۰% رسیده است.
این محققان متوجه شدند ایمنیزایی واکسن کووید۱۹ مدرنا از ۸۹.۲% در ماه مارس به ۵۸% در سپتامبر کاهش یافته است. در همین بازه زمانی، ایمنیزایی واکسن کووید۱۹ فایزر از ۸۶.۹% به ۴۳.۳% کاهش یافته و ایمنیزایی واکسن جانسوناندجانسون از %۸۶.۴ به ۱۳.۱% کاهش یافته است.
سال گذشته، دکتر استفان هان، رئیس سازمان غذا و دارو در دوره پایانی دولت ترامپ، اعلام کرد این نهاد تنها آن دسته از واکسنهای کووید۱۹ را مجاز میداند که حداقل ۵۰% در برابر ابتلا مؤثر باشند.
علاوه بر آن، این محققان دریافتند محافظت این واکسنها در برابر مرگ پس از شش ماه کاهش مییابد، به ویژه در میان افراد مسن. آنان به جای مقایسه اثربخشی واکسنها در ماههای مارس و سپتامبر، از دادههای جولای تا اکتبر استفاده کردند. برای افراد ۶۵ سال یا بیشتر، اثربخشی واکسن مدرنا در برابر مرگ ۷۵.۵%، برای واکسن فایزر ۷۰.۱% و برای واکسن جانسوناندجانسون ۵۲.۲% بود.
اثربخشی واکسن برای جوانترها بالاتر بود: ۸۴.۳% برای فایزر، ۸۱.۵% برای مدرنا و ۷۳% برای جانسوناندجانسون.
با وجود آنکه دادههای اولیه نشاندهنده اثربخشی بالای واکسن در برابر ابتلا و مرگ بودند، این محققان نوشتند: «نتایج ما نشان میدهند واکسنها برای پیشگیری از ابتلا به نوع دلتا مؤثر نیستند.»
آنان افزودند درست است که با گذشت زمان خطر ابتلای افراد واکسینه به کووید۱۹ یا مرگ در اثر آن افزایش مییابد اما خطر ابتلا یا مرگ واکسینهنشدهها همچنان بیشتر است..
محققان این بررسی که در مجله سایِنس منتشر شده است از مؤسسه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه تگزاس و مرکز امور پزشکی سربازان باسابقه هستند.
محققان میزان ابتلا به کووید۱۹ و مرگومیر ناشی از آن را بین اول فوریه تا اول اکتبر بر روی ۷۸۰۲۲۵ سرباز باسابقه بررسی کردند. برای این منظور از دادههای وزارت امور سربازان باسابقه استفاده کردند و از مرکز مِرکاتوس در دانشگاه جورج میسون و دفتر ریاستجمهوری در دانشگاه کالیفرنیا کمک مالی دریافت کردند.
دکتر باربارا کوهن، نویسنده اصلی این مقاله، در مطالعهای گفت «مطالعه ما مبنایی قوی برای مقایسه اثربخشی طولانیمدت واکسنهای کووید در اختیار محققان، سیاستگذاران و دیگران قرار میدهد و کمکشان میکند آگاهانه در مورد واکسیناسیون اولیه، تزریق دوزهای تقویتکننده و دیگر لایههای حفاظتی، از جمله الزام استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و سایر مداخلات بهداشتی برای کاهش احتمال شیوع تصمیمگیری کنند. این تحقیق از توصیههایی چون دریافت واکسن جانسوناندجانسون و تزریق دوز تقویتکننده به بسیاری از آمریکاییها پشتیبانی میکند.»
مطالعات دیگر نشان دادهاند اثربخشی واکسنهای کووید۱۹ در طول زمان کاهش مییابد به همین دلیل مقامات بهداشتی ایالاتمتحده توصیه به تزریق دوز تقویتکننده کردند اما این اولین مطالعهای بود که هر سه واکسن موجود در ایالاتمتحده را مورد بررسی قرار میداد. همچنین نسبت به مطالعات دیگر، نشان داد واکسنها اثربخشی کمتری در برابر مرگ دارند.
بیماری کووید۱۹ از ویروس حزب کمونیست چین ناشی میشود.
از محدودیتهای این مطالعه میتوان به عدم اطلاع از چرایی یا محل آزمایش افراد بود؛ محققان صرفاً به دنبال افرادی بودند که آزمایش کووید۱۹ داده باشند تا از اطلاعاتشان در این بررسی استفاده کنند.
فایزر، مدرنا، جانسوناندجانسون، و مؤسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی ایالات متحده به درخواستهای شب گذشته ما برای اظهار نظر پاسخ ندادند و به نظر نمیرسد واکنشی علنی به این مطالعه نشان دهند.
قبل از این یافتهها دو مطالعهی دیگر که هر دو در مراحل پیش از چاپ هستند نیز نشان دادند اثربخشی واکسن برای جلوگیری از ابتلا به مرور زمان کاهش مییابد.
محققان سوئدی با استفاده از دادههای ثبتشده در سراسر کشور دریافتند که اثربخشی واکسن فایزر از ۹۲ درصد در روز ۱۵ام به ۳۰ تا ۴۷ درصد در روز ۱۲۱ تا ۱۸۰ام کاهش یافته است.. آنان میگویند: «از روز ۲۱۱ام به بعد نمیتوان شاهد هیچ اثربخشی بود.» اثربخشی مدرنا نیز کاهش یافت، اما از روز ۱۸۱ام به بعد تا حدودی محافظت خود را حفظ کرد.
در همین حین، محققان اسرائیلی با استخراج دادههای یک پایگاه داده ملی دریافتند اثربخشی واکسن فایزر هم در برابر ابتلا و هم در برابر مرگومیر در طول زمان از همه کمتر است.
مطالب دیگر:
محکومیت جاسوس چینی به جرم توطئه برای سرقت تکنولوژی پیشرفته هواپیمایی آمریکا
بیل گیتس: برای آمادگی در برابر حملات تروریستی بیولوژیکی، باید «مانورهای میکروبی» برگزار شوند