دانشمندان در پی آن هستند تا با انجام پژوهشها و مطالعات مختلف، تاثیرات دعا کردن بر ذهن و بدن انسان را بررسی کنند. دکتر «کلی روتلیج» در این زمینه مقالهای نوشته و معتقد است دعا کردن چیزی فراتر ار صرفا یک مساله اخلاقی است و تاثیرات زیادی بر سلامت روان افراد دارد. وی بر اساس تحقیقات مرتبط با این موضوع میگوید از جمله فوائدی که تحقیقات علمی در رابطه با دعا کردن به دست آوردهاند موارد زیر است:
- خودکنترلی، اولین فایده دعا کردن است. قدرت اراده انسانها با دعا کردن تقویت شده و کمک میکند تا بتوانند بر خودشان کنترل بیشتری داشته باشند.
- دعا کردن موجب میشود تا مردم خلق و خوی بهتری پیدا کنند. چندین مطالعه و پژوهش علمی و آزمایشی اثبات نمود که افرادی که در برنامه پژوهشی دعا کردن شرکت کرده بودند نسبت به افرادی که دعا نمیکردند، پرخاشگری و خشم کمتری از خود نشان دادند.
- دعا کردن کمک میکند تا افراد بهتر بتوانند ببخشند. افرادی که در برنامه دعا کردن یک پژوهش شرکت کرده بودند بهتر توانستند مشکلات همسر، یا دوست خود را ببخشند.
- در روابط عاشقانه زوجین نیز دعا کردن فوائدی دارد. در پژوهشی زوجین با یکدیگر شروع به دعا کردن نمودند. ادامه این تمرین کمک کرد تا میزان اطمینان و احساس یکی شدن در بین آنان افزایش یابد. این تمرین تاثیر بیشتری نسبت به صرفا صحبت کردن در مورد داشتن تجارب مثبت زوجین با یکدیگر داشت. این مطالعه پیشنهاد نمود که دعا کردن چیزی بیش از صرفا یک تجربه مثبت احساسی و هیجانی است. آن کمک می کند تا زوجین به یکدیگر نزدیکتر شوند.
دعا کردن در کنترل استرس نیز موثر است. پژوهشی نشان داد که دعا کردنی که صرفا بر سپاسگزاری و تشکر کردن، و همین طور نزدیک شدن به خدا، متمرکز شده بود، بر سلامت روان تاثیر مثبتی داشت. اما دعا کردنی که در آن افراد بر دعا کردن برای خواستن چیزی از خدا متمرکز شده بودند، اثرات مثبتی روی سلامت روان نگذاشته بود و حتی احتمال داشتن تاثیر منفی نیز داشت.
ار این رو، دانشمندان معتقدند با آنکه نمیدانند دعا چگونه این تاثیرات را میتواند در خلق و ذهن افراد بگذارد، اما میتواند به آنان کمک کند تا اثرات مثبت و فوائد روانی و جسمی زیادی از آن دریافت نمایند.
* دکترمعصومه خسروی دارای دکترای تخصصی در روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه، با ۱۵ سال سابقه تدریس، تحقیق، تالیف و مشاوره در زمینههای تربیتی و آموزشی
1 دیدگاه دربارهٔ «از نظر علمی، دعا کردن چه فایدهای دارد؟»
سلام و وقت بخیر و خوش!
مطلب جالبیه! اما مفهوم “دعا کردن” متاسفانه ایضاح نشده!؟ آیا هر به اصطلاح “دعا کردنی” دارای اون فواید هست یا نه!؟ دعا کردن خاصی مد نظر علمای علوم تجربی هستش؟
ممنون می شم جواب بدید!