Search
Asset 2

افزایش اعتراض‌ها به وادادگی جمهوری اسلامی در برابر رژیم کمونیست چین

(Photo by WANG Zhao / AFP) (Photo by WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

با آنکه جمهوری اسلامی قصد دارد موضع‌گیری اخیر رئیس‌جمهور چین در سفر به عربستان در خصوص جزایر ایرانی خلیج‌فارس را پیگیری نکند و از کنار آن بگذرد، انتقادها به این مماشات جمهوری اسلامی در برابر چین افزایش یافته و برخی از افراد نزدیک به حکومت نیز به جمع منتقدین پیوستند.

در همین زمینه حمید ابوطالبی مشاور سیاسی دولت پیشین در یک رشته توییت با انتقاد از روابط نامتوازن دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی نوشت: «این موضع چینی‌های غیر قابل اعتماد نشان می‌دهد که چنانچه هشیارانه با تایوان رابطه برقرار می‌کردیم، تجاوز ارضی چینی‌ها به همسایگانش در دریای جنوبی را نادیده نمی‌گرفتیم، به نسل‌کشی‌های قومی چین اعتراض می‌کردیم و دیپلماسی ما روابطی متوازن با جهان برقرار کرده بود، امروز وضع متفاوت بود.»

وی همچنین اضافه کرد: «تا آنجا که به‌خاطر دارم، در چهل و اندی سال گذشته و حتی در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه کشورمان، هیچ‌یک از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هیچ‌گاه با تمامیت ارضی ایران این‌گونه که چینی‌ها برای منافع اقتصادی‌شان با جزایر سه‌گانهٔ همیشه ایرانی معامله کرده‌اند، برخورد نداشته‌اند.»

به نظر می‌رسد که نوک پیکان این انتقاد‌ها مستقیما متوجه رهبر جمهوری اسلامی باشد. زیرا سیاست خارجی جمهوری اسلامی بر مبنای نظرات علی خامنه‌ای تدوین شده و اوست که سیاست نگاه به شرق را در اولویت وزارت خارجه قرار داده است.

البته این تنها انتقاد به سیاست‌های علی خامنه‌ای و وادادگی جمهوری اسلامی در برابر حزب کمونیست چین نبود. روزنامه جمهوری اسلامی نیز تیتر نخست صفحه اول خود را به این موضوع اختصاص داده بود.

این روزنامه در مطلبی با عنوان «چین عذرخواهی نکرد» با اشاره به حمایت چین از ادعاهای کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در مالکیت جزایر سه‌گانه ایرانی نوشت: «اصلاح مواضع و عذرخواهی دولت پکن از مردم ایران مطالبه جدی کشورمان بود که در سفر معاون نخست‌وزیر چین به تهران محقق نشد.»

این روزنامه نوشت پکن برای توجیه و سرپوش گذاشتن بر سیاست نفی تمامیت ارضی ایران، نفر سوم دولت یعنی «هو چون هوا» معاون نخست‌وزیر خود را به ایران فرستاد که این مقام چینی در دیدار با مسئولین کشورمان، بدون عذرخواهی از مواضع کشورش علیه ایران، تنها به جمله «تمامیت ارضی ایران را به رسمیت می‌شناسیم»، اکتفا کرد.

این موضع‌گیری روزنامه جمهوری اسلامی که مدیرمسئول آن از سوی علی خامنه‌ای منصوب شده، نشان دهنده اختلاف‌های عمیق در شیوه حکمرانی مسئولان حکومت و افزایش انتقاد نسبت به تصمیم‌های پرهزینه نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی