با گسترش بیماری تب کریمهی کنگو در کشور، این بیماری در چند استان از جمله کرمان، مازندران، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی شیوع پیدا کرده است.
تا کنون آمار دقیقی از مبتلایان به این بیماری منتشر نشده است، ولی به گفتهی معاون مدیریت بیماریهای واگیردار تا کنون ۳۹ نفر به این بیماری مبتلا شده و ۳ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.
آخرین مورد گزارش شده از این بیماری زنی باردار در استان کرمان است که تحت درمان است، ولی کودک وی در هنگام زایمان جان خود را از دست داد.
تب کریمهی کنگو یک بیماری ویروسی است که از طریق کنهها از دامهای وحشی مانند خرگوش و خارپشت به دامهای اهلی و نهایتاً انسان منتقل میشود. از راههای انتقال تب کریمه به انسان تماس با دام، ذبح دام و اتصال با ترشحات و لاشهی آن است. کشتار دام خارج از کشتارگاه خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
دامهایی که آلوده به این ویروس هستند هیچگونه علائم بالینی ندارد. این ویروس به مدت یک هفته در بدن دام باقی میماند و اگر در این مدت توسط انسان ذبح شود، امحاء و احشاء و ترشحات آن آلوده کننده است. همچنین اگر انسان با کنهی آلوده به این ویروس تماس داشته باشند امکان ابتلا به تب کنگو وجود دارد.
بیماری تب کنگو در سال ۱۹۴۴ در شهر کریمه کنگو پیدا شد و تب کریمه نامیده شد. پس از آن با مشاهدهی این بیماری در کنگو به نام تب کریمه کنگو با علامت اختصاری CCHF نامگذاری شد. تب کریمهی کنگو از سال ۱۳۷۹ در ایران شناسایی شد.
این بیماری شبیه آنفولانزاست و با علائمی چون تب، سردرد، احساس سرما، خستگی، درد عضلانی و خونریزی ناگهانی آشکار میشود. نوسانات خلقی شدید و احساس گیجی نیز از دیگر نشانههای تب کریمهکنگو است.
با توجه به اینکه این حشرات ناقل این ویروس در دمای زیر ۱۰ درجه فعال نیستند، این بیماری بیشتر در فصلهای گرم سال شیوع پیدا میکند.
یکی از دلایل شیوع این بیماری در کشور، خصوصاً در استان سیستان و بلوچستان قاچاق دام از مرزهای شرقی کشور است که اکثر آنها آلوده به کنه هستند.
مسئولان ادارهی کل دامپزشکی استان تهران، رعایت نکات بهداشتی در ارتباط با دام را از راههای پیشگیری از این بیماری میدانند. یکی از راههای پیشگیری از این بیماری عدم ذبح دام خارج از کشتارگاه، کنترل وضعیت بهداشتی کشتارگاهها و استفاده از لباس، دستکش و کلاه مخصوص توسط کارگران کشتارگاههاست.
مدیر کل دفتر بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی اظهار کرد که گوشت قرمز نمیتواند ناقل این بیماری به انسان باشد و پختن کامل گوشت عامل بیماری را از بین میبرد. ولی از مردم خواست از مصرف شیر فلهای و غیر پاستوریزه خودداری کنند.
همچنین مقامات بهداشتی توصیه کردند که گوشت قرمز را به مدت ۲۴ ساعت در یخچال (دمای بین صفر تا چهار درجه) نگهداری کنند، تا از رشد باکتریهای خطرناک در آنها جلوگیری شود.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.