نیکی هیلی، سفیر سابق ایالات متحده در سازمان ملل همزمان با آماده شدن ایالات متحده برای المپیک تابستانی توکیو با صراحت تمام عنوان کرده است که کشور باید المپیک زمستانی سال آینده در پکن را تحریم کند.
هیلی از تحریم این بازیها به عنوان واکنشی به نقض حقوق بشر توسط دولت چین علیه مسلمانان اویغور و سایر اقلیتهای نژادی در منطقه شینجیانگ که ایالات متحده نیز آن را نسلکشی میداند، حمایت کرده است.
هیلی در مصاحبه با بنیاد دیلی کالر نیوز گفت: «سواستفادههای فیزیکی و جنسی که بر زنان و کودکان اعمال میشود، نیروی کار اجباری …. غیر قابل تصور است. این مردم نمیتوانند برای خود مبارزه کنند و ما باید برای آنان مبارزه کنیم».
اگنس کالامار، دبیرکل سازمان عفو بینالملل در پی گزارش این سازمان در سال ۲۰۲۱ که نشان داد دولت چین در «زندانی کردن، شکنجه و آزار گسترده سازمانیافته دولتی» دست دارد، شرایط مذکور را «تباهشهری جهنمی» خواند. نتایج گزارش دیگری از موسسه استراتژی و سیاست نیولاینز در ماه مارس نشان داد که دولت چین «در نسلکشی پیوسته مردم اویغور شامل قانون مسئولیتپذیری دولتی است».
هیلی در ماه فوریه در مقالهای در فاکس نیوز این وضعیت را با وضعیت سال ۱۹۳۶ که ایالات متحده در المپیک به میزبانی آلمان نازی شرکت کرد مقایسه کرد و گفت اگر ایالات متحده از برنامهریزی جنایات آدولف هیتلر باخبر میبود، در بازیهای المپیک شرکت نمیکرد. او مقایسه یادشده را مجدداً برای بنیاد دیلی کالر نیوز بازگو کرد.
او گفت: «آن رویداد بزرگترین پیروزی پروپگاندایی برای نازیها بود. چرا وقتی آنها به ما کووید دادند میخواهیم چنین کاری برایشان انجام دهیم؟ آن هم وقتی که عملاً جلوی چشمانمان نسلکشی در حال وقوع است؟».
هیلی افزود از نظر او « شرمآور است که شرکتهایی چون نایک و کوکاکولا حاضرند ایالت جورجیا را تحریم کنند اما هیچ کاری علیه چین انجام نمیدهند». از نظر او، تنها دلیلی که مردم «از خشم لبریز نشدهاند» این است «پای منافع مالی شرکتها در میان است».
هیلی تنها فردی نیست که خواهان تحریم این بازیها در سال ۲۰۲۲ شده است. گروههای حقوق بشری متعددی در ماه می در یک بیانیه مشترک از تمامی دولتها خواستار شدند به پکن نروند و در رقابتها شرکت نکنند؛ به گزارش پایگاه خبری هیل مایک پنس، معاون پیشین رئیس جمهور هفته گذشته خطاب به حاضرین بنیاد هریتج گفت محل برگزاری المپیک باید تغییر کند.
پنس گفت: «پرزیدنت بایدن باید به صورت واضح و شفاف خواستار این شود که محل برگزاری المپیک زمستانی ۲۰۲۲ از پکن تغییر یابد مگر اینکه چین درباره منشا کووید-۱۹ حقیقت را بگوید و فوراً به آزار و شکنجه اویغورها خاتمه دهد».
اما تمام جمهوریخواهان از بیانات هیلی حمایت نکردهاند. سناتور تد کروز از ایالت تگزاس در مقاله دیگری در فاکس نیوز اصرار کرد که «ورزشکاران باید سال آینده با سری بلند به پکن بروند و پشت سر هم مدال برنده شوند و به جهان نشان دهند رقابت به نمایندگی از یک جامعه آزاد چه مفهوم و معنایی دارد».
سناتور میت رامنی از ایالت یوتاه نیز در مقاله خود در نیویورک تایمز گفت دریغ داشتن رویای زندگی ورزشکاران آمریکایی از آنان «پاسخی ساده، اما اشتباه است».
هیلی به بنیاد دیلی کالر نیوز گفت: «درست نیست که بگوییم «برویم، مبارزه کنیم و چند مدال برنده شویم و این کارمان همه مشکلات را حل خواهد کرد». هر کس که بگوید باید به المپیک برویم، صادقانه مبارزه کنیم و به این نسلکشی پشت کنیم جنایاتی که در تاریخ به وقوع پیوستهاند را فراموش کرده است».
او افزود: «من از صمیم قلب با ورزشکاران همدردی میکنم و میدانم که ورزشکاران ما آزادی و شکوه آمریکا را به نمایش میگذارند. اما میدانم که اگر آنان داستان این مردم را شنیده باشند، اگر این سواستفادهها را به چشم دیدهباشند، ما را درک خواهند کرد».
مطالب دیگر:
نمایندگان دموکرات مجلس با لایحه بررسی منشا کووید۱۹ مخالفت کردند
دیدگاه: چگونه تضعیف ارتش ایالات متحده به رژیم چین کمک میکند