بر اساس گزارشی جدید، رژیم چین بیش از ۱۵۰ دانشمند را برای تحقیقات استخدام کرده است که پیشتر در یک آزمایشگاه عالی امنیت ملی ایالات متحده کار میکردند. بسیاری از این تحقیقات نقش مستقیمی بر پیشبرد فناوری نظامی چین داشتهاند که اکنون امنیت ملی ایالات متحده را تهدید میکند.
شرکت فناوری استریدر که در حوزه اطلاعات راهبردی فعالیت میکند، این گزارش (pdf) را منتشر کرده است که در آن ادعا میشود حزب کمونیست چین تلاشی قاعدهمند برای استخدام دانشمندان برجسته آزمایشگاه ملی لوسآلاموس برای کار روی برنامههای نظامی خود داشته است.
آزمایشگاه ملی لوسآلاموس در نیومکزیکو واقع شده است و بخش مهمی از تحقیقات دفاعی و امنیتی ایالات متحده را به خود اختصاص میدهد. سلاحهای هستهای برای اولین بار آنجا توسعه داده شدند. یکی از بزرگترین مؤسسات علمی و فناوری جهان است و دانشمندانش در زمینههای امنیت ملی، اکتشافات فضایی، همجوشی هستهای، فناوری نانو و ابر رایانهها تحقیق میکنند.
بر اساس این گزارش، حزب کمونیست حداقل ۱۶۲ تن از محققان این آزمایشگاه را در ۳۵ سال گذشته استخدام کرده است. بسیاری از آنان به انجام تحقیقات نظامی برای چین پرداختند، که حداقل یکی از این تحقیقات در وزارت انرژی ایالات متحده از نظر مجوز امنیتی در سطح فوق سری قرار دارد.
در این گزارش آمده است: «دانشمندان سابق لوسآلاموس کمکهای قابلتوجهی به برنامههای مافوق صوت، موشکی و زیردریایی [چین] کردهاند و میکنند که خطرات امنیتی مختلفی را برای ایالات متحده و کل جهان آزاد به همراه دارد.»
«باید بدون آنکه آسیبی به همکاریهای آزاد علمی وارد شود، محافظت بیشتری از مؤسسات، برنامههای تحقیقاتی و دانشمندانی داشت که در این عصر رقابت راهبردی، پیشبرد نوآوریها را برعهده دارند.»
«راهبرد ابرقدرتمندانه در رابطه با استعدادها»
بر اساس این گزارش، حزب کمونیست چین از «راهبرد ابرقدرتمندانهای در رابطه با استعدادها» بهره میگیرد که در آن، دانشگاهیان، محققان و دانشمندان را تشویق میکند که به خارج از کشور بروند، تخصص خود را عمیقتر کنند و برای پیشبرد منافع راهبردی کشور به چین بازگردند.
بسیاری از محققانی که برای آموزش و کار در زمینههای حیاتی امنیت ملی به ایالات متحده آمده بودند، در برنامههای استعدادیابی حزب کمونیست چین مشارکت داشتند. حداقل ۵۹ نفر از کسانی که در آزمایشگاه ملی لوسآلاموس کار میکردند و بعدتر برای انجام تحقیقات به چین بازگشتند، بخشی از برنامه هزاران استعداد حزب کمونیست چین یا عضو شاخه جوانان آن بودند.
بر اساس این گزارش، این برنامه و سایر برنامههای مشابه آن اساساً در راستای «بهرهکشی» از تعهد غرب به همکاری علمی جهانی طراحی شدهاند.
علاوه بر این، این گزارش میگوید در چنین برنامههایی اغلب از شرکتکنندگان (محققان چینی استخدامشده در ایالات متحده) خواسته میشود که میزبان و آموزگار سایر محققان چینی باشند، بدون اینکه مؤسسه میزبان خود را از این نیاز مطلع کنند. به این ترتیب، این شرکتکنندگان برنامههای استعدادیابی به عنوان پل ارتباطی عمل میکنند که از طریق آن تعداد بیشتری آموزش ببینند.
در این گزارش آمده است: «در واقع، شبکههای استخدام این برنامههای استعداد [چینی] همواره در توسعه هستند.»
«شرکتکنندگان پس از معرفی، تشویق و موظف به شناسایی استعدادهای برتر برای قرارگیری در موقعیتهای تحقیقاتی مطلوب در مؤسسه میزبانشان و در نهایت، استخدام مجدد [در چین] میشوند.»
پرداخت هزینههای نظامی چین با دلارهای مالیاتدهندگان آمریکایی
در این گزارش آمده است که از ۱۱۳ محقق فوق دکتری و کارکنان دائمی آزمایشگاه ملی لوسآلاموس که به چین بازگشتهاند، بیش از ۷۹ درصد برای شرکت در برنامههای استعدادیابی دولت حزب کمونیست چین انتخاب شده بودند. این محققان در توسعه برنامه مافوق صوت، موتورهای جت، کلاهکهای جنگی، وسایل نقلیه بدون سرنشین و زیردریاییهای رادارگریز حزب کمونیست چین مشارکت داشتهاند.
این گزارش بر برخی موارد کلیدی تأکید میکند که چگونه این فرآیند از طریق بررسی مشاغل تعدادی از محققان مرتبط انجام میشد که در آزمایشگاه ملی لوسآلاموس کار میکردند و بعداً توسط چین استخدام شدند.
یکی از این چهرهها چن شیئی است.
چن متخصص دینامیک سیالات و جریانهای آشفته است که چند سال از دهه ۱۹۹۰ را در آزمایشگاه ملی لوسآلاموس به عنوان همکار اوپنهایمر گذراند. پس از بازگشت به چین در سال ۲۰۰۵، به عنوان معاون تحقیقات دانشگاه پکن و بعداً رئیس دانشگاه جنوبی علوم و فناوری در شنژن خدمت کرد و در آنجا شروع به استخدام دانشمندانی کرد که پیوندهای عمیقی با آزمایشگاه ملی لوسآلاموس داشتند.
در میان افرادی که چن استخدام کرد، ژائو یوشنگ قرار داشت که بیش از ۱۸ سال در آزمایشگاه ملی لوسآلاموس کار کرده بود.
در طی آن زمان پروژههای ژائو بیش از ۱۹.۸ میلیون دلار کمک مالی از دولت ایالات متحده دریافت کردند. این گزارش نشان میدهد که در میان تحقیقات دریافتکننده کمکهای مالی، کار روی کلاهکهای نفوذگر در اعماق زمین هم وجود داشت.
ژائو نیز به نوبه خود حداقل ۲۵ محقق فوقدکترا را تحت نظارت و حمایت مالی خود قرار داد که حداقل هشت نفرشان چینی بودند و بعداً برای انجام کار به آنجا بازگشتند.
علاوه بر این، یکی از محققان فوق دکترای تحت آموزش ژائو پس از مدت کوتاهی به چین بازگشت، حق اختراع دفاع ملی را برای فناوری مشابهی ثبت کرد که در مورد کلاهکهای نفوذکننده در اعماق زمین بود.
بر اساس این گزارش، این محقق اکنون در آکادمی فیزیک مهندسی چین فعالیت میکند که سازمان اصلی حزب کمونیست چین برای تحقیق، توسعه و آزمایش سلاحهای هستهای است.
حزب کمونیست چین توانسته است از طریق این رویکرد شبکهای و روابط تحقیقاتی گسترده و در هم تنیده، گروهی از پژوهشگران نظامی بسیار معتبر را به دست آورد که همگی با هزینه مالیاتدهندگان ایالات متحده در این کشور آموزش دیده و استخدام شدهاند.
در واقع، ارتباطات آزمایشگاه ملی لوسآلاموس چنان در صحنه تحقیقات نظامی چین گسترده بود که در سال ۲۰۱۷ داستانی در ساوت چاینا مورنینگ پست منتشر شد که عنوان میکرد بسیاری از دانشمندانی که برای تحقیقات نظامی به چین بازگشتهاند، خود را «باشگاه لوسآلاموس» مینامند.
گزارش استریدر این سؤال را مطرح میکند که آیا این تهدید علیه امنیت ملی میتواند گستردهتر باشد یا خیر. این گزارش یادآور میشود که آزمایشگاه ملی لوسآلاموس تنها یکی از صدها مؤسسهای است که شرکتکنندگان در برنامههای استعدادیابی چین را استخدام میکند.
در این گزارش آمده است: «وزیر کل شی جینپینگ و دیگر رهبران ارشد حزب کمونیست چین پیشنهاد میکنند که اقدامات مشابهی در رابطه با استخدام در میان سایر آزمایشگاههای دولتی، مؤسسات تحقیقاتی دانشگاهی و مراکز اصلی نوآوری ایالات متحده انجام شود.»
«این برنامهها از تحقیقاتی برای پیشبرد توسعه اقتصادی و نوسازی نظامی [چین] استفاده میکنند که منابع مالیش از پول مالیاتدهندگان پرداخت میشود.»
مطالب دیگر:
تداوم اعتراضات مردمی در ایران؛ رئیسی از سرکوب معترضان دفاع کرد
رهبر چین بعد از نزدیک به دو هفته غیبت در انظار عمومی ظاهر شد
لغو گسترده پروازها در چین به گمانه زنیها درباره آشفتگی سیاسی در حزب کمونیست چین دامن زد