انتشار اسنادی توسط انجمن بین المللی روزنامهنگاران تحقیقی برای نخستین بار نحوه زندانی شدن صدها هزار مسلمان در چین، و تلاش برای مجازات، شستشوی مغزی و تلقین آموزههای کمونیستی به آنان را به تشریح نشان داده است.
این اسناد که توسط آسوشیتدپرس در روز ۲۵ نوامبر منتشر شده است، به رویت رسانههایی مانند بیبیسی و گاردین نیز رسیده است.
دولت چین ادعا میکند که اردوگاههایی که در سه سال گذشته در منطقه سین کیانگ احداث شده، برای آگاهسازی داوطلبانه مسلمانان در برابر افراط گرایی است. اما اسناد جدید، این ادعای چین را رد میکند.
در آگوست سال ۲۰۱۸ ، کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل گزارش داد که دست کم یک میلیون نماینده اقلیتهای قومی در اردوگاههایی در منطقه مسلماننشین سین کیانگ چین حبس شدهاند.
در میان اسناد افشا شده، یادداشتی وجود دارد که در سال ۲۰۱۷، از سوی چو هایلون، معاون وقت دبیر حزب کمونیست در سینکیانگ، به مدیران اردوگاه ارسال شده است. در این یادداشت آمده است که اردوگاهها باید مانند زندانها شدیدا تحت حراست باشند و نظم سفت و سختی در آنها برقرار شود و روی دستورات تنبیهی و مجازات در آنها تاکید شده است.
اسناد، وضعیت غیرعادی بازداشت افراد را تایید میکنند. در یکی از این اسناد آمده است که در سال ۲۰۱۷، به مدت یک هفته ۱۵ هزار فرد از جنوب شین جیانگ به اردوگاهها اعزام شدند.
سوفی ریچاردسون، مسئول بخش چین در سازمان دیده بان حقوق بشر گفته این یادداشت افشاشده، باید توسط دادستانهان مورد استفاده قرار گیرد. وی افزود: «این یک مدرک عملی است که نقض فاحش حقوق بشر را نشان میدهد. فکر میکنم منصفانه است اگر بگوییم که هر فرد بازداشتی حداقل شکنجه روانی میشود. چون آنها دقیقا نمیدانند تا چه زمانی در بازداشت باقی خواهند ماند. »
یادداشت یادشده تصریح میکند که بازداشتیها فقط زمانی آزاد میشوند که ثابت کنند رفتار، عقاید و زبانشان را تغییر دادهاند. بن امرسون، وکیل سرشناس حقوق بشر، گفته است در اردوگاهها سعی میشود که هویت مردم تغییر داده شود.
وی افزود: « این چیزی نیست جز یک طرح جامع برای شستشوی مغزی که برای تغییر یک گروههای کامل نژادی طراحی شده است. » زندانیان آزاد نمیشوند مگر اینکه چهار کمیته از حزب کمونیست مدارک و شواهد تغییر آنها را بررسی کند.
کمی پیشتر واشنگتن پست نیز به نقل از یک زن مسلمان چینی به نام رقیه که مدتی است موفق شده از اردوگاه دولتی چین بگریزد، مینویسد تمام مسلمانان اویغور زیر ۳۵ سال ( چه زن و چه مرد ) از سوی ماموران دولتی چین مورد تجاوز و آزار و اذیت قرار میگیرند.
برخی از مسلمانان چینی فاش ساختهاند که دولت چین به طور سیستماتیک از طریق وادار ساختن آنان به سقط جنین، عقیمسازی با استفاده از پسماندهای فلفل و تجاوز به زنان مسلمان اویغور سعی در نابودسازی جمعیت مسلمان آن کشور دارد.
این افشاگریها پس از آن صورت گرفته که اخیرا عکسهایی از بازداشتیهای اویغور در وضعیت چشم بسته در یکی از اردوگاههای اجباری در چین منتشر شد.
ابن در حالی است که زنان فرار کرده مسلمان میگویند دولت چین با استفاده از پسماندهای فلفل و ریختن آن در اندام تناسلی زنان سعی در عقیمسازی آنان دارد. این زنان از اردوگاههای به اصطلاح بازآموزی چین فرار کردهاند. رقیه در سال ۲۰۰۹ بازداشت شده بود و پیش از فرار به ترکیه چهار سال در آنجا بود.
رقیه گفته است که زندانبانان چینی پیش از تجاوز، کیسهای بر سر فرد مورد تجاوز قرار گرفته قرار میگذاشتند. همچنین، آنان مدعی شدهاند که سقط جنین اجباری زنان بازداشت شده باردار به شیوهای بیرحمانه صورت گرفته است.
گلریز ۳۸ ساله نیز که به آلماتی قزاقستان فرار کرده میگوید پزشکانی در زندان مسئول انجام سقط جنین اجباری بودهاند. یک بارداشتی سابق گفته که ماموران چینی برای آزار دادن مسلمانان اویغور آنان را مجبور به خوردن گوشت خوک کرده بودند که از نظر مسلمانان حرام است.
همچنین، آنان مسلمانان چینی را وادار به صحبت به زبان ماندارین (زبان اصلی چینی) در اردوگاه کرده بودند. گفته میشود دولت چین هزاران کودک مسلمان اویغور را پیش از اعزام والدین آنان به اردوگاه از آنان جدا ساخته است.
پیشبینی شده تعداد مسلمانان چین از ۲۳ میلیون نفر در سال ۲۰۱۰ به ۳۰ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ افزایش یابد. موضوعی که دولت کمونیست چین را نگران ساخته است و آنان را تهدیدی امنیتی قلمداد میکند.
طی گزارش سال ۲۰۱۸ سازمان ملل در خصوص گروههایی که هدف تبعیض نژادی قرار گرفتهاند، به گزارشهای معتبری در خصوص آزار و شکنجه گسترده گروهها و قومیتهای چینی اشاره شده است.
در نوامبر سال گذشته میلادی، طی بیانیهای که توسط ۲۷۸ پژوهشگر، متخصص و استاد دانشگاه از ۲۶ کشور دنیا به امضا رسیده است، از پکن خواسته شد که بازداشتگاههای گسترده خود در منطقه مسلمان نشین اویغور که با هدف سرکوبهای مذهبی و قومی تأسیس شده است را تعطیل کند.
این بیانیه تشریح میکند که چگونه بیش از یک میلیون نفر در اردوگاهها، بدون محاکمه بازداشت شدهاند و تحت شکنجه، فشارهای روانی و تجاوز قرار گرفتند تا به این طریق زبان مادری، باورهای مذهبی و شیوههای فرهنگی خود را رها کنند.
امضاء کنندگان بیانیه فوق از دولتها و سازمانهای مختلف خواستهاند که از رئیس جمهور چین و نیز دبیر حزب کمونیست چین در منطقه خود مختار اویغور بخواهند فوراً بازداشتگاههایی را که برای « تغییر و تحول از طریق آموزش » ایجاد شده است را تعطیل کنند و نیز همه افراد بازداشت شده در این خصوص از جمله مسلمانان اویغور، قرقیزها و قزاقها را آزاد کنند.
اوایل نوامبر، رویترز گزارش داد که وزیر امور خارجه آمریکا، اظهار داشت که چین با آزار و اذیت خانوادههای مسلمان حتی در خارج از این کشور، حقوق مسلمانان اویغور را نقض می کند.
وی گفت « ما مجدداً از پکن میخواهیم که حملات به اویغورهایی را که در خارج از چین زندگی می کنند را متوقف کند و همه بازداشت شدگانی را که به طور غیرقانونی حبس شدهاند آزاد کند. »
رویترز افزود در ماه سپتامبر مشخص شد که مقامات چین اقدام به از بین بردن مساجد و مناره ها در برخی استان های چین و حتی مغولستان نمودهاند. بر اساس تصاویر ماهوارهای که توسط خبرگزاری فرانسه بررسی شده، دولت چین از سال ۲۰۱۴ تا کنون دستکم ۴۵ قبرستان اویغورها را از بین برده است، با این هدف که آثار فرهنگ اسلامی در این کشور از بین برود.
صالح خدایار از اهالی اویغور درباره تخریب قبرستانها به رویترز میگوید « اینها همه بخشی از فعالیتهای دولت چین برای ریشهکن کردن هرگونه نشانه از هویت تاریخی ماست، تا بتوانند ما را به گفته خودشان چینی کنند. »
مطالب دیگر: