تعدادی از روزنامههای چاپ ایران با انتشار مطالبی نسبت به رویگردانی رژیم کمونیستی چین از جمهوری اسلامی و کاهش سطح تجارت پکن و تهران اشاره و از اینکه حزب کمونیست چین برنامهای برای گسترش روابط اقتصادی با جمهوری اسلامی ندارد ابراز نگرانی کردهاند.
در همین رابطه روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «تصمیم اژدها» به آینده بازار نفت ایران پرداخت و نوشت: رویگردانی چین از ایران و تسهیل تجارت نفت ارزان روسیه سبب شده است نگرانیها برای آینده بازار نفت ایران بالا بگیرد؛ آیندهای که حالا چین تعیین کننده اصلی آن است.
به نوشته این روزنامه، چیــن در سالهای اخیــر ۵۷ درصــد از سرمایهگذاریهای مربوط به طرح «ابتکار کمربند و جاده» را در کشــورهای خاورمیانه انجام داده، ولی ایران هیچ سهمی از این سرمایهگذاری چینی مگر روی کاغذ نداشته است؛ نه در پروژههای ترانزیتی و عمرانی و نه در بخش انــرژی.
روزنامه شرق به نقل از همایون فلک شاهی، تحلیلگر مؤسسه بینالمللی کپلر، نوشت: در سال میلادی جاری از ۸۵۰ هزار بشکه صادرات نفت خام و میعانات ایران در روز، ۷۳۰ هزار بشکه آن به مقصد چین و حجم باقی مانده آن به ونزوئلا و ســوریه ارسال شده است.
این تحلیلگر اقتصادی گفته است: در مقابل نقش تعین کننده چین در اقتصاد ایران، رد پای کشور ما در آمارهای اقتصادی این کشور اصلا پررنگ نیســت. در ماههای گذشــته تخفیفهای چشمگیر روسیه به خریداران نفت در آسیا باعث افت صادرات نفت ایران به چین شده و ایران نیز مجبور است هر بار تخفیف بیشتری در مقایسه با روسیه به چین بدهد تا پکن کماکان مشتری نفت ایران باقی بماند.
این روزنامه در بخش دیگری از گزارش خود به میزان تجارت حزب کمونیست چین با سایر کشورهای منطقه اشاره کرد و نوشت: فقط تجارت دوجانبه چین با عربستان، هفت برابر تجارت این کشور با ایران بوده است. تجارت دوجانبه چین با دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس نیز مشابه همین وضعیت است. آمار تجارت چین با امارات شش برابر ایران، قطر ۵.۱ برابر ایران، عمان ۵.۲ برابر و کویت نزدیک به دو برابر تجارت این کشور با ایران بوده است.
همچنین روزنامه خراسان که به جناح اصولگرای حکومت نزدیک است نیز در مطلبی با عنوان «اظهارات تأملبرانگیز سفیر چین: صبور باشید!» از وجود چالش جدی میان روابط ایران و چین خبر داد.
این روزنامه با اشاره به سفر بیتردید رئیسجمهور چین به ریاض و امضای تفاهمنامه ضد ایرانی با سعودی؛ تصریح کرد که این سفر همکاری ایران و چین را با یک چالش جدی همراه کرده و حساسیتها همچنان باقی است. به خصوص این که هنوز از قرارداد همکاری ۲۵ساله دو کشور آبی گرم نشده و گمانهها از این که چین که ریسک سرمایهگذاری در تهران را به جان نمیخرد، تقویت شده است.
روزنامه خراسان ادامه داد: گمانهای که چانگ هوا سفیر چین در گفتوگوی اخیر خود با پرس تی وی بهنوعی بر آن مهر تایید زد و از «موانع بیرونی پیش روی روابط دو کشور» سخن گفت و گرم شدن روابط را به آینده حواله داد.
این روزنامه بخشی از سخنان سفیر چین را منتشر کرده است که گفته بود: موانع بیرونی نیز برای توسعه همکاریهای ایران و چین وجود دارند که در نوع خود سرعت توسعه روابط را از سطح مورد انتظار پایینتر آورده و میآورند. با این حال، هم چین و هم ایران برای تعمیق هر چه بیشتر روابط و برداشتِ محصول و ثمره این رابطه باید صبورتر باشند.