رسانههای اجتماعی همچون یوتیوب با ایجاد ارتباط بین برندهای کوچک و رده پایین و مخاطبان در حال ایجاد انقلابی در صنعت زیبایی هستند.
«جین لودر»، رئیس شرکت لوازم آرایشی «کلینیک» و «استی لودر» و نوه بنیانگذار برند آرایشی استی لودر در این خصوص گفت: «در حالی که همه چیز به سرعت تغییر میکند، سعی داریم در میدان بمانیم. هر روز همه چیز در حال تغییر و تحول است.»
وی افزود، «روش خریداران نسل جدید نسبت به نسل قبل خیلی تغییر کرده است. نسل من – متولدین دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی و پیش از آن- با دیدن یک آگهی در مجله و دریافت اطلاعاتی از آن محصول به فروشگاه رفته و آن را میخریدند. ولی نسل جدید در مورد محصولات ارائه شده تحقیقات زیادی میکنند و با انبوهی از اطلاعات برای خرید تصمیمگیری میکنند.»
خریداران جوانتر توسط دوستان و شبکههای اجتماعی تحت تاثیر قرار میگیرند.
به گفته «کارنت گرنت»، تحلیل گر صنعت جهانی زیبایی در شرکت «تحقیقات بازار اندیپی»، در حال حاضر ۲۹ درصد مشتریان بازار زیبایی خریداران بین ۱۸ تا ۳۴ سال هستند.
گرنت گفت: «یکی از چالشهای موجود صدای رسای برندهاست. در گذشته برندهای بزرگ در مجلات تبلیغات خود را میگذاشتند و فرمانروا بودند، ولی اکنون هر کسی بصورت آنلاین این کار را میتواند انجام دهد. »
ستارههای یوتیوب
در سالهای اخیر، شبکههای اجتماعی به ویژه یوتیوب، صدها ستاره زیبایی همچون، «میشل فن»، «کاندی جانسون» و «بسنی موتا» خلق کرده است. آموزش میکآپ توسط این ولاگرها (بلاگهای ویدئویی) و جذب بازدید کنندههای بسیار در بخش زیبایی یوتیوب، تاثیر مستقیمی بر خریداران ایجاد میکند.
بر اساس یک نظر سنجی از ۱۵۰۰ نوجوان آمریکایی بین ۱۳ تا ۱۸ سال، ستارگان یوتیوب از سلبریتیهای هالیوود محبوبترند.
در این بین برخی از این ستارهها برندهای زیبایی خود را ایجاد کردند. «کایلی جنر»، که در سال گذشته در بین ۱۰ ستاره نخست اینستاگرام بود، در سال ۲۰۱۵ خط لوازم آرایشی خود را راهاندازی کرد.
پا به پای دنیای جدید باید رفت
به منظور رقابت با این ستارههای جوان تازه از راهرسیده، شرکتهای بزرگی همچون لورئال، استی لودر باید فراتر از روشهای سنتی چون مجلات و تبلیغات بیرونی عمل کنند. آنان نیاز دارند که برای حفظ سهم بازار خود با روند گرایشات نوظهور و تکنیکهای جدید سازگار شوند.
لودر گفت: «با بررسی بازارهای آمریکا و کشورهای غربی، میبینیم که فیسبوک، یوتیوب و گوگل حوزههای اصلی است که باید روی آن تمرکز کنیم. اینستاگرام و اسنپ چت نیز در حال توسعهاند.»
کمپانی کلینیک و همچنین برندهای بزرگ دیگر، به روند رشد یوتیوب با امضای قرارداد یا همکاری با ستارههای دیجیتال پاسخ دادند.
به عقیده لودر محتوای تولید شده توسط کاربران، فرصت بازاریابی بزرگی را فراهم میکند. «زمان زیادی صرف شد تا بفهمیم چطور این ویدئوها بازدید کننده زیادی کسب میکنند. من اخیراً ویدئویی از خودم درست کردم؛ واقعا کار سختی بود. پس مشتریان خود را برای تولید ویدئو تشویق میکنیم.»
گرانت میگوید که مصرف کنندگان جوانتر دائماً به دنبال محصول جدید و متفاوت هستند، بنابراین برندهای بزرگ میتوانند جذاب باشند.
در نتیجه لوازم آرایشی بزرگ برای حفظ سهم بازار خود در برابر برندهای جدید مستقل در حال تغییر اختصاص بودجه تبلیغات از رسانههای سنتی به دیجیتال است.
شرکت استی لودر که در سال ۱۹۴۶ تاسیس شد، در حال حاضر دارای ۲۹ برند از جمله بابی براون، کلینیک، استی لودر، امایسی، اوریجینز و لب سیریز است و اخیراً دو برند دیگر نیز به محصولات خود افزوده است.
امروزه گرایش مصرف کنندگان جوان از کرمهای پوستی و ضد پیری به سمت لوازم آرایش تغییر کرده است.
به گفته گرانت، در فروش محصولات ضد پیری طی دو سال اخیر رشد چشمگیری دیده نشده است، ولی رونق فوقالعادهای در لوازم آرایش دیده میشود. یش از ۷۰ درصد فروش در بخش لوازم آرایشی است که بیشتر مصرفکنندگان آن جوان یا افرادی هستند که از رسانههای اجتماعی تاثیر میگیرند.
قدرت بازاریابی دهان به دهان
استی لودر بنیانگذار لوازم آرایشی به همین نام، بانویی فروشنده و ساده بود. امروزه، بسیاری از روشهای بازاریابی شرکت وی از استراتژی و فلسفه فروش وی استفاده میکند.
جین لودر در این خصوص گفت: «از دیدگاه مادربزرگ من و چیزی که وی را موفق کرد، درک مشتری بود. وی برای اینکه بفهمد نیاز مشتری چیست، زمان زیادی را در فروشگاه میگذراند.»
امروزه رسانههای اجتماعی مشتریان را قادر می سازند نظرات خود را بصورت آنلاین بیان کنند و این فرصت خوبی است که برندها بازار هدف خود را بشناسند.
به عقیده لودر این باعث میشود که شما مشتریانتان را بیشتر درک کرده و در نتیجه محصولات جذابتری تولید کنید.
چند دهه پیش از ظهور رسانههای اجتماعی مادربزرگ جین به قدرت ارتباط کلام معتقد بود. وی جملهای معروف داشت : «به یک زن، تلفن بزن، تلگراف بده و بگو.»
شبکههای اجتماعی قدرت ارتباط کلامی را مجدداً باز گرداند. به عقیده جین هنوز ارتباط کلامی موثرترین شیوه بازاریابی است و شرکت وی قادر است آن را با رسانههای اجتماعی در دست بگیرد.
به عنوان مثال کلینیک روشی منحصر بفرد در به اشتراک گذاری اطلاعت محصولاتش دارد : مشاوران زیبایی وی هم در فروشگاههای این برند کار میکنند و هم در بخش دیجیتال و رسانههای اجتماعی به معرفی محصولات میپردازند. آنها ولاگر و وبلاگرهایی دارند که در خصوص انواع محصولات پوستی و زیبایی صحبت میکنند.
جین لودر میگوید: « ممکن است نحوه فعالیت تغییر یابد ولی افکار و عقاید همان است.»
بیشتر بخوانید: تاریخچه گوچی از زبان پاتریشیا گوچی (قسمت اول)
بیشتر بخوانید: تاریخچه گوچی از زبان پاتریشیا گوچی (قسمت دوم)