Search
Asset 2

اولین دیدار ترودو و ترامپ: مسائلی که مطرح می‌‏شوند

(DON EMMERT/AFP/Getty Images)
(DON EMMERT/AFP/Getty Images)

جاستین ترودوروز دوشنبه به واشنگتن می‌‏رود و این قرار است اولین دیدار حضوری ترودو و ترامپ باشد. نتیجه گفتگوی آن‌‏ها پشت درب‌‏های بسته چه خواهد بود؟ در اینجا پنج موضوع با اهمیت برای کانادا که مک لینز به آن پرداخته و می‌‏تواند مطرح شود را بیان می‌‏کنیم.

نفتا

ناخوشایندی ترامپ از نفتا، توافقنامه تجاری که نزدیک به ۲۵ سال بین کانادا، امریکا و مکزیک وجود داشته است بر کسی پوشیده نیست. وی این توافقنامه را «بدترین معامله تجاری تصویب شده آمریکا» می‌‏خواند. رییس جمهور آمریکا، چین و مکزیک را عامل از دست رفتن شغل برای آمریکایی‌‏ها می‌‏داند و در حال حاضر می‌‏تواند در برابر مکزیک اقدامات سریعی انجام دهد.

«لورا داوسون»، رئیس موسسه کانادایی ویلسون در واشنگتن گفت: «اختیار رئیس جمهور بر موافقتنامه‌‏های تجاری محدود است. می‌‏تواند قرارداد‌‏ها را بر هم بزند یا برای ۱۲۰ روز به تعلیق درآورد، اما در موارد اندکی، اختیار تام در مذاکرات مجدد دارد.»

کانادا تا حد زیادی از نفتا سود می‌‏برد. تقریبا ۴۰ میلیارد دلار تجارت کالا بین دو کشور کانادا و مکزیک و بیش از ۸۸۰ میلیارد دلار کالا و خدمات بین آمریکا و کانادا تجارت می‌‏شود.

به گفته داوسون بهترین حالت این است که سه کشور نگاهی به قرارداد نفتا طی دوره زمانی طولانی بیاندازند و به سودرسانی متقابل آن برای هر سه کشور توجه کنند و قرارداد را به‌‏روز کنند.

در بدترین حالت ترامپ می‌‏تواند به سادگی پیمان نفتا را بر هم بزند. با این حال، کانادا هنوز هم قرارداد تجارت آزاد با امریکا را که از سال ۱۹۸۸ بسته شده، داراست. توافقنامه تجاری ساده‌‏ای که قبل از دوران اینترنت و دیجیتال بسته شد، با اینحال برای کانادا بد نیست.

اما چیزی که بیشتر احتمال دارد این است که ترامپ به دنبال پیروزی بیشتری باشد و به سراغ تغییرات مربوط به قوانین صنعت خودرو برود تا بتواند درصد بالاتری از تولید خودرو‌‏های ساخت آمریکای شمالی را در ایالات متحده به دست آورد. در این صورت آمریکا برنده ماجرا خواهد بود؛ زیرا مصرف کنندگان آمریکایی شاهد کاهش قیمت خودرو‌‏ها خواهند بود.

الوار، معامله چوب بین امریکا و کانادا

اینکه ترامپ یک شبه  قرار داد خرید الوار- چوب خود را با کانادا رها کند، احتمالش کم است. با این وجود احتمالا چندان از قرارداد راضی نیست.

پول زیادی در این معامله وجود دارد و امریکا می‌‏تواند با اعمال  ۳۲ درصد گمرکی، ضربه‌‏ای به کانادا بزند که برای شرکت‌‏های کانادایی میلیاردها دلار می‌‏ارزد.

«هری نلسون»، استادیار بخش مدیریت منابع جنگلی در دانشگاه بریتیش کلمبیا می‌‏گوید: «گروه‌‏های مربوط به چوب در امریکا معتقدند که واردات چوب از کانادا به افزایش قیمت چوب کمک می‌‏کند.»

تا کنون با گذشت یک سال از انقضای آخرین قرارداد چوب بین آمریکا و کانادا همه چیز به خوبی پیش رفته است. «باراک اوباما»، رئیس جمهور سابق امریکا در طول سفر قبلی ترودو به واشنگتن به کانادا گفت که هیچ عامل نگرانی وجود ندارد، اما حالا دیگر اوباما در کاخ سفید نیست.

به گفته نلسون بهترین حالت این است که قرار داد چوب برای ترامپ اهمیتی نداشته باشد و اجازه ‌‏دهد کانادا در قرارداد تجاری محکم باقی بماند که برای کانادا مطلوب است و در بدترین حالت ترامپ ممکن است درباره منافع ناچیزش در این زمینه سخت گیرانه پیش برود.

ناتو

سخت است دقیقا بدانیم که دونالد ترامپ درباره پیمان ناتو، اتحاد نظامی ۷۰ ساله بین اروپا و امریکای شمالی چه احساسی دارد.

اهمیت ناتو برای کانادا بر هیچ کس پوشیده نیست. «رولاند پاریس»، رییس تحقیقات امنیت بین‌‏المللی و دولتی کانادا در دانشگاه اتاوا در این باره می‌‏گوید که «دولت کانادا در کنار آمریکا، آلمان و انگلستان یکی از چهار کشوری است که  پیشتاز اقدامات بازدارنده وقایع در حال حاضر اروپا است. ناتو اتحادی بسیار مهم در سیاست خارجی کانادا محسوب می‌‏شود و برای چندین دهه پابرجا بوده است.»

رولاند پاریس می‌‏گوید که مشخص نیست که ترامپ در اولین دیدار با ترودو از ناتو حرفی بزند؛ اما ممکن است درباره هزینه‌‏های دفاعی صحبت کند.

طی تعهدات کنونی ناتو، کانادا باید دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف دفاع کند، اما در حال حاضر کانادا فقط نیمی از آن را انجام می‌‏دهد. «هرجیت ساجان»، وزیر دفاع کانادا پس از ملاقات با همتای امریکایی خود در اوایل این ماه، گفت که این کشور «متعهد به سرمایه گذاری در دفاع از کانادا است.» اما مقدار سرمایه گذاری به ترامپ و تیم او بستگی دارد.

در بهترین حالت ترامپ تغییر جهتی درباره ناتو نداشته باشد و در بدترین حالت ممکن است یکی از پایه‌‏های دیپلماسی دوران پس از جنگ و امنیت در غرب فرو بریزد.

تغییرات آب و هوایی

ترامپ نظر خود را درباره تغییرات آب و هوا به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست امریکا منتقل کرده است. از این پس گمان می‌‏رود که ترامپ از احیای صنعت ذغال سنگ حمایت کند. در حالی که دولت ترودو به دنبال یک طرح ملی قیمت‌‏گذاری بر آلاینده های کربن است.

داوسون، رئیس موسسه ویلسون در این باره گفت که قیمت کربن کانادا بسیار بالاتر از هر حوزه‌‏ای در ایالات متحده است و این موضوع برای کانادا یک نقطه ضعف بزرگ محسوب می‌‏شود. هنگامی که هزینه کربن دراستان آلبرتای کانادا از همه جا در امریکای شمالی بالاتر است، دیگر چه کسی در آلبرتا سرمایه گذاری یا تولید می‌‏کند؟

امریکا نیز در تلاش برای کاهش انتشار کربن خود است. در حال حاضر ممکن است قوانین نیاز به بازبینی داشته باشد.

به گفته داوسون در بهترین حالت ممکن است دولت ترامپ کانادا را تعجب زده کند. ترامپ ممکن است بگوید که «بسیاری از افراد در امریکا از برنامه کاهش کربن حمایت می‌‏کنند و فکر می‌‏کنم قرار دادن مالیات بر کربن حداقل خرابی را به بار می‌‏‌‏آورد.» که این حالت بعید به نظر می‌‏رسد.

در بدترین حالت صنعت کانادا در عرصه رقابت دچار مشکل خواهد شد و به برخی از مشاغل در کانادا صدمه خواهد زد.

پناهندگان

در سال ۲۰۱۵، ترودو با آغوش باز و چشمانی پر از اشک از ورود یک هواپیما مملو از پناهندگان سوری که ممکن است در میان آن‌‏ها تروریست‌‏ها نیز خود را وارد کرده باشند، استقبال کرد. کمتر از دو سال بعد، ترامپ ورود پناهندگان سوری را به امریکا ممنوع اعلام کرد.

مسائل مربوط به پناهندگان بین ترودو و ترامپ حتی اگر در اولین جلسه مطرح نشود ولی سایه‌‏اش بر جلسه سنگینی می‌‏کند. کانادا و امریکا هردو جزو توافقنامه‌‏ای هستند که می‌‏گوید پناهندگان باید به اولین کشوری که می‌‏رسند، درخواست پناهندگی دهند.

«افرات آربل»، استاد حقوق گفت که البته فرض بر این است که کشورهای ذکر شده برای پناهندگان امن باشند. اما شرایط تنها در صورتی قابل اجراست که ایالات متحده یک کشور امن برای پناهندگان باقی بماند. در حال حاضر با ممنوعیت سفر و مهاجرت ۷ کشور عمدتا مسلمان به امریکا متقاضیان پناهندگی ممکن است احساس امنیت نداشته باشند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی