جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده روز پنجشنبه ضمن تعهد نسبت به سرمایهگذاری گسترده برای حفظ جایگاه آمریکا و سیستم مدیریتی آن به عنوان یک الگوی برتر در دنیا، گفت که از پیشی گرفتن چین از ایالات متحده و تبدیل شدن آن به قدرتمندترین کشور در جهان جلوگیری خواهد کرد.
بایدن گفت که در زمان خدمت به عنوان معاون رئیس جمهور در دولت باراک اوباما و گذراندن «چندین ساعت» با شی جین پینگ، متقاعد شد که به باور رئیس جمهور چین، خودکامگی – و نه دموکراسی – تنها مسیر ممکن برای آینده است.
رئیس جمهور ایالات متحده گفت که به طور واضح شی جین پینگ را از عدم تقابل آمریکا با این کشور، تاکید بر سازگاری حزب کمونیست چین با قوانین بینالمللی رقابت و تجارت منصفانه و احترام برای حقوق بشر مطلع ساخته است.
بایدن به خبرنگاران حاضر در کاخ سفید گفت: «هدف کلی چین … تبدیل شدن به برترین، ثروتمندترین و قدرتمندترین کشور در جهان است. تا زمانی که من هستم این اتفاق رخ نخواهد داد، چراکه ایالات متحده به رشد خود ادامه میدهد».
بایدن به طور مستقیم شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را به دلیل خودکامگی مورد انتقاد قرار داد.
رئیس جمهور در اولین کنفرانس خبری خود از زمان آغاز به کار در ماه ژانویه گفت: «او [شی] و پوتین از افرادی هستند که خودکامگی را تنها راه پیشرفت میدانند و کارآیی دموکراسی را در دنیای پیچیده امروزی انکار میکنند».
بایدن اوایل ماه مارس در مصاحبه با خبرگزاری «اِیبیسی نیوز» پوتین را «یک قاتل» خطاب کرد؛ امری که منجر به خشم مسکو شد.
بایدن گفت: «او [شی] هیچ بویی از دموکراسی نبرده است. اما او بسیار باهوش است».
حرفهای بایدن بازتاب دهنده سخنان او در کارزارهای انتخاباتیاش بود و چند روز پس از اولین جلسه حضوری سران ارشد ایالات متحده و چین در ایالت آلاسکا منتشر شد؛ جایی که بیانیههای خصومتآمیز چین از عمق تنشها بین دو کشور خبر داد.
بایدن گفت که آمریکا در کنار متحدان در تلاش است تا علاوه بر پاسخگویی چین به دلیل اقداماتش در تایوان، هنگ کنگ، دریای جنوبی چین و رفتار نامناسب با اقلیت اویغور، آنها را مجبور به سازگاری با قوانین بینالمللی تجارت منصفانه کند.
بایدن ادامه داد که پس از آغاز به کار، در یک تماس دو ساعته با شی به او گفته است: «تا زمانی که شما و کشورتان به نقض آشکار حقوق بشر ادامه دهید، ما هم به تلاش خستگیناپذیرمان برای توجه دنیا به اعمال شما و روشن کردن وقایع ادامه میدهیم». «او [شی] متوجه مسئله شد».
بایدن اضافه کرد: «اگر یک رئیس جمهور – مانند نفر قبلی – از این اقدامات چشم پوشی کند، آنگاه ما هویت و اعتبار خود را در دنیا از دست میدهیم».
نیکی هیلی، سفیر سابق ایالات متحده در سازمان ملل از سخنان بایدن ابراز ناامیدی کرد، و در توئیتر گفت که بایدن از چین «به دلیل تلاش آنها برای تبدیل شدن به قدرتمندترین کشور دنیا»، نسل کشی علیه مسلمانان اویغور و اقدامات علیه سایر اقلیتهای مذهبی و قومی در منطقه سین کیانگ انتقاد نکرده است.
مطالب دیگر:
اتحاد آمریکا، اروپا و ناتو برای مقابله با تجاوزگری چین
برگزاری نخستین کنفرانس مطبوعاتی بایدن، و دفاع او از سیاست مهاجرتی دولت