ایالات متحده روز پنجشنبه گفت آماده است تا با ایران در مورد بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ که هدف آن جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای است صحبت کند، و به دنبال احیای توافقنامهای است که دولت ترامپ نزدیک به سه سال پیش از آن خارج شد.
وزیر خارجه ایالات متحده، آنتونی بلینکن ضمن تاکید بر موضع جو بایدن، معتقد است که واشنگتن تنها در صورت انطباق کامل تهران با مفاد توافقنامه که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) معروف است، باز خواهد گشت.
بلینکن این تصمیم را طی یک نشست ویدئویی با وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان (گروهی معروف به E3) که در پاریس برگزار شد اعلام کرد.
دولت پیشین آمریکا مدعی بود که برجام قادر به متوقف کردن تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای نشده است. ترامپ همچنین معتقد بود که ایران از ثروتی که باید صرف مردم ایران شود، در جهت تأمین فعالیتهای تروریستی در منطقه استفاده میکند. ادعاهایی که تماماً به طور مکرر توسط مقامات ایرانی تکذیب شده است.
ایران در سال ۲۰۱۹، تقریباً یک سال پس از خروج ترامپ و اعمال مجدد تحریمهای اقتصادی ایالات متحده، به کاهش تعهدات برجامی خود اقدام کرد. تهران در ماههای اخیر به تولید اورانیوم غنی شده تا ۲۰ درصد و فلز اورانیوم، سرعت بخشیده است.
مایکل مک کال، نماینده جمهوریخواه در کمیته امور خارجه مجلس، ضمن محکوم کردن دولت بایدن گفت این مسئله مربوط به این است که دولت بایدن در تلاش آشکاری برای ورود مجدد به توافقی ناقص با ایران، امتیازاتی را داده است. دولت ترامپ اهرم فشاری در مورد ایران ایجاد کرد و ما نباید این پیشرفت را هدر دهیم.
یک مقام آمریکایی به رویترز گفت که واشنگتن به دعوت اتحادیه اروپا برای گفتگو بین ایران و شش قدرت بزرگ که توافق اصلی را انجام داده اند پاسخ خواهد داد.
این مقام پس از دعوت یک مقام ارشد اتحادیه اروپا در مورد برگزاری چنین گفتگوهایی، به رویترز گفت «ما آماده هستیم تا در صورت برگزاری چنین جلسهای حاضر شویم.» هنوز مشخص نیست که مذاکراتی انجام شود یا خیر.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در پاسخ به بیانیه چهار قدرت اروپایی گفت که واشنگتن باید اولین اقدام را با پایان دادن به تحریمهای خود انجام دهد.
تهران، بایدن را تحت فشار قرار داده است تا از هفته آینده لغو تحریمهای اعمال شده توسط ترامپ را آغاز کند و هشدار داد که در صورت عدم تحقق خواستههایش بزرگترین قدم خود را برای نقض توافق، از طریق ممانعت از بازرسی کوتاه مدت توسط آژانس انرژی هستهای سازمان ملل، برخواهد داشت.
انگلیس، فرانسه، آلمان و ایالات متحده از ایران خواستند که از این کار خودداری کند و نگرانیهای خود را در مورد اقدامات اخیر ایران در تولید اورانیوم غنی شده تا ۲۰ درصد و فلز اورانیوم تکرار کردند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و رئیس شورای اروپا این هفته با حسن روحانی گفتگو کردند تا تلاش کنند اختلافات دیپلماتیک را پایان دهند. رئیس آژانس انرژی هستهای این کشور قرار است آخر این هفته به ایران سفر کند تا راه حلی پیدا کند که به آژانس امکان ادامه بازرسی ها را بدهد.
وزیر امور خارجه آلمان، هیکو مائاس، که در مذاکرات شرکت کرد، گفت «ایران با آتش بازی میکند.» وی افزود «آنها مسیر بازگشت آمریکاییها به این توافق را به خطر می اندازند. هرچه فشار بیشتری وارد شود، یافتن راه حل از نظر سیاسی دشوارتر خواهد بود.»
وزیر امور خارجه انگلیس نیز گفت که هشدارهای ایران بسیار نگران کننده است و بر لزوم اقدام مجدد دیپلماتیک تأکید کرد.
مقامات بایدن برخی از حرکات آشتی آمیز را در قبال ایران آغاز کرده است، مانند کاهش محدودیت سفر دیپلماتها در مأموریت خود در سازمان ملل که دولت ترامپ در سال ۲۰۱۹ اعمال کرد، که آنها را به ورود به بخش کوچکی از شهر نیویورک محدود کرده بود.
همچنین بر اساس نامه ایالات متحده به شورای امنیت سازمان ملل که توسط رویترز منتشر شد، دولت بایدن ادعای دولت ترامپ را که خواستار بازگشت تمام تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران، به دلیل عدم عملکرد قابل توجه ایران نسبت به تعهدات برجام را پس گرفت.
مطالب دیگر:
آمریکا ۲۰۰ میلیون دلار به سازمان بهداشت جهانی پرداخت خواهد کرد
انجام وظایف مرسوم رئیس جمهور توسط هریس از طریق تماس با سران مختلف کشورها
ترامپ: بایدن درباره واکسن یا دروغ میگوید یا عقلش را از دست داده است