پس از اینکه پنجشنبه چین ۳ نفر را به ایستگاه فضایی ناتمام خود اعزام کرد، کارشناس امنیتی، براندون وایچرت، هشدار داد که سیاستگذاران آمریکایی باید استراتژی فضایی بهتری ارائه دهند.
وایچرت در مصاحبهای با ان.تی.دی در ۱۹ ژوئن گفت: «برای پیروزی در یک جنگ فضایی علیه آمریکاییها، اولین کاری که رژیم چین انجام خواهد داد این است که ماهوارههای ما را در رویدادی شبیه پرل هاربر نابود یا کور کند. ما هنوز آمادگی دفاع از خود را نداریم، چه رسد به مقابله به مثل، که بتوانیم جلوی چنین اقدامی را از طرف چین یا روسیه هنگام یک بحران ژئوپلیتیک بگیریم.»
سازمان مسئول برنامه فضایی سرنشیندار چین، دفتر مهندسی فضایی سرنشیندار چین (CMSEO)، سازمانی غیرنظامی مانند ناسا نیست. دفتر مهندسی فضایی سرنشیندار چین تابع کمیسیون نظامی مرکزی چین (CMC) است؛ سازمانی تحت فرمان حزب کمونیست چین که بر ارتش چین نظارت میکند.
دفتر مهندسی فضایی سرنشیندار چین در حال حاضر توسط هائو چون هدایت میشود، اما برنامه فضایی سرنشیندار این کشور توسط ژنرال لی شانگفو، که همچنین از مدیران کمیسیون نظامی مرکزی چین است، فرماندهی میشود.
اثبات جدا نبودن برنامه فضایی سرنشیندار چین از ارتش چین، این واقعیت است که سه خدمه اعزامی – نی هایشنگ، لیو بومینگ و تانگ هونگبو – خلبانان سابق نیروی هوایی ارتش چین هستند که به طور رسمی به اسم ارتش آزادیبخش مردم شناخته میشود.
این سه عضو به مدت سه ماه در ماژول اصلی ایستگاه زندگی خواهند کرد. این طولانیترین مدت حضور فضانوردی چینی، از زمان ارسال اولین فضانورد توسط پکن به مدار زمین در سال ۲۰۰۳، در فضا خواهد بود. ایستگاه فضایی چین به اسم تیانگونگ، در سال ۲۰۲۲ ماژولهای اضافی دریافت خواهد کرد.
ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) که در سال ۱۹۹۸ راهاندازی شد، پروژهای مشترک بین ایالاتمتحده، کانادا، ژاپن، روسیه و کشورهای عضو آژانس فضایی اروپا است. از سال ۲۰۱۱ که ایالاتمتحده، به دلیل نگرانیهای مربوط به امنیت ملی، قانونی مبنی بر منع همکاری فضایی بین ناسا و سازمانهای چینی وضع کرد، چین از حضور در ایستگاه فضایی بینالمللی منع شده است.
اقدامات خود چین باعث بیاعتمادی منجر به ممنوعیت استفاده از ایستگاه فضایی بینالمللی شد. در ژانویه ۲۰۰۷، چین یک موشک ضد ماهواره علیه یکی از ماهوارههای هواشناسی غیرفعال خود شلیک کرد که نگرانی بینالمللی را به دنبال داشت.
وایچرت به دو فناوری فضایی چین اشاره کرد که میتوانند ماهوارههای ایالاتمتحده را فلج کنند. او گفت طبق اظهارات رسانههای دولتی چین اولاً یک بازوی رباتیک غولپیکر به طول ۱۰ متر، که میتواند اجسامی به وزن ۲۰ تن را جابجا بکند به ایستگاه فضایی چین متصل است که تهدیدی جدی است.
وایچرت گفت: «بنابراین چین در زمان صلح میتواند از آن بازوی مکانیکی برای کمک به سفینهها استفاده کند. اما در زمان جنگ، آنها میتوانند از این طریق ماهوارههای ما را از مدارهای نزدیک بگیرند و آنها را از مدار خارج کنند یا خراب کنند.»
در ماه آوریل، ژنرال ارتش جیمز دیکینسون، فرمانده ستاد فرماندهی فضایی ایالاتمتحده، در جلسه سنا گفت که فناوری بازوی رباتیک چین در فضا «میتواند در آینده در سامانهای برای مقابله با ماهوارههای دیگر استفاده شود.»
به گفته وایچرت، دومین فناوری چینی که تهدیدی برای ماهوارههای ایالاتمتحده است لیزر است.
او گفت: «برنامهریزان چینی در مورد نصب لیزری بزرگ زمان تکمیل ایستگاه [فضایی] آنها در مدار صحبت کردهاند. اکنون آنها میگویند در زمان صلح، از لیزر برای پاکسازی بقایای مداری استفاده خواهد شد. اما در زمان جنگ، به طور بالقوه میتوان از آن لیزر برای کور کردن ماهوارههای حساس آمریکایی در مدار استفاده کرد.»
در سال ۲۰۱۸، محققان دانشگاه مهندسی نیروی هوایی چین مقالهای منتشر کردند که پیشنهاد میکند لیزری غولپیکر برای تمیز کردن زبالههای فضایی و ماهوارههای قدیمی میتواند مؤثر باشد.
ارتباطات ماهوارهای نه تنها برای استقرار مؤثر نیروها نظامی برای واشنگتن بسیار مهم است، بلکه برای اقتصاد ایالاتمتحده نیز حیاتی است. وایچرت توضیح داد که ایالاتمتحده با توجه به اتکا روزافزون بر معاملات الکترونیکی مدرن مانند صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF)، بدون ماهواره شاهد بازگشت اقتصاد خود به «دوران قبل از ۱۹۷۰» خواهد بود.
از همه مهمتر، به گفته وایچرت، چین در حال سبقت از رهبری ایالاتمتحده در فضا است.
او گفت: «آنها [چین] هنوز از ما عقب هستند. اما بهجای اینکه ۱۸ سال یا ۲۰ سال از ما عقب باشند، اکنون فقط حدود شش یا هفت سال از ما عقب هستند.»
وایچرت گفت، در حال حاضر، سیاستگذاران آمریکایی در مورد سیاستهای فضایی «بسیار کوتهفکر» هستند و در آینده نه تنها برای دفاع از ماهوارههای ایالاتمتحده بلکه برای حفظ منافع تجاری ایالاتمتحده «باید سامانهها و رهنمودها را توسعه دهند.»
مطالب دیگر:
دیدار بایدن و پوتین میتواند رژیم چین را تحت فشار قرار دهد
شی جین پینگ به مقامات گفته که برای گسترش برنامههای حزب کمونیست چین در جهان «ریاکارانه» رفتار کنند
سناتورها لایحهای برای محافظت از دانشگاههای آمریکا در برابر نفوذ رژیم چین پیشنهاد کردند