حزب کمونیست چین با قدرت به دنبال کنترل اینترنت است. ممکن است شبیه هراسافکنیهای متوهمانه باشد اما چنین نیست.
هر ساله، اداره سایبری چین میزبان کنفرانس جهانی اینترنت است. شی جینپینگ معتقد است این کنفرانس با هدف تمرکز بر «توسعه و حاکمیت جهانی اینترنت» طراحی شده است. کنفرانس امسال ماه گذشته برگزار شد.
فلیم کین از خبرگزاری پولتیکو اخیراً نوشته است که رهبر چین به شدت «به دنبال اینترنتی است که با مفهوم حاکمیت سایبری حزب کمونیست چین مطابقت داشته باشد.» شی و همکارانش «کنترل مطلق دولت بر فعالیتهای آنلاین» را اولویت خود قرار دادهاند که« با سانسور و نظارت تکمیل میشود و به قیمت از دست رفتن حریم خصوصی و آزادی بیان تمام میشود.» خیلی جای تعجب ندارد. به هر حال داریم درباره حزب کمونیست چین صحبت میکنیم.
من که تجربه زندگی در این کشور را دارم و شیوه حاکمیت این کشور را از نزدیک دیدهایم، از روی تجربه میگویم که شهروندان چینی زیر ذرهبین قرار دارند. همه فعالیتهای آنلاین مردم، همه خریدها، نظرات و جستوجوهای آنلاین آنها بهطور کامل بررسی میشود. اکنون، شی میخواهد جهانی بسازد که در آن، همه دولتها شهروندان خود را به همان ترتیب تحت نظر داشته باشند. کنفرانس جهانی اینترنت نیز با همین هدف ایجاد شده است.
این کنفرانس یک رویداد عادی نیست. برخی مدیر عاملان مشهور خارجی، از جمله پت گلسینگر، مدیرعامل اینتل، و ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، در آن حضور داشتند. بر اساس گفتهها، نمایندگانی از حداقل ۱۸ کشور و منطقه در آخرین کنفرانس حضور داشتهاند که شامل نمایندگانی از افغانستان، کامبوج، کره شمالی و سوریه میشود؛ چهار کشوری که مترادف کلمه «اقتدارگرایی» محسوب میشوند. بهعلاوه، طبق بیانیه حزب کمونیست چین، کنفرانس امسال با حضور دهها «رهبر اینترنتی مشهور جهان، نهادهای معتبر صنعت، اعضای تالار مشاهیر اینترنت و دیگران» برگزار شد.
جاستین شرمن، یکی از اعضای ابتکار سایبری اِستیتکِرفت در شورای آتلانتیک، به کین که پیشتر به آن اشاره شد متذکر شده است حزب کمونیست چین به دنبال حذف رویکرد چند ذینفعی در حاکمیت اینترنت است و ترجیح میدهد سیستمی ایجاد کند که امکان کنترل کامل اینترنت را فراهم آورد. گرچه از نظر فنی، چین نمیتواند واقعاً اینترنت را تحت کنترل خود درآورد، اما میتواند از طریق اجبار و وعدههای بزرگ، فلسفه سؤالبرانگیز خود را اشاعه دهد. هرچه تعداد کشورها و متخصصینی که از مدل چینی بهره میگیرند افزایش پیدا کند، اینترنت بیشتر شبیه اینترنت چین خواهد شد.
احتمالاً اگر مثلاً در ایالاتمتحده نشستهاید و این مطلب را میخوانید، فکر میکنید جای نگرانی وجود ندارد. اما چنین نیست. قرار نیست مردم حتماً در چین زندگی کنند که نمایهشان تحت نظارت قرار بگیرد، اقدامات آنلاینشان ردیابی شوند و یا نظراتشان سانسور شوند.
این ما را به گوگل، محبوبترین موتور جستوجوی موجود میرساند. در حال حاضر، ۴.۴ میلیارد کاربر اینترنت وجود دارد که ۴ میلیاردشان از گوگل استفاده میکنند. در ایالات متحده که ۳۲۹ میلیون نفر جمعیت دارد، حداقل ۲۴۶ میلیون نفر از گوگل استفاده میکنند. البته موتورهای جستوجوی دیگری مانند موزیلا، فایرفاکس، بریو، داکداکگو و غیره وجود دارند، اما نمیتوانند با قدرت و کشش محض گوگل رقابت کنند. این امر در بسیاری از سطوح مشکلآفرین است.
همانطور که روزنامهنگار تحقیقی، آلن مکلئود اخیراً اشاره کرد، گوگل پر از مأموران سابق سیا شده است. در سالهای اخیر، این غول دره سیلیکون برخی متخصصان سازمان اطلاعات را استخدام کرده است. اگر بخواهیم علتش را به طور خلاصه بگوییم: «برای کار در زمینههای بسیار حساس سیاسی.» مکلئود اشاره میکند که این افراد استخدامشده مستقیماً بر آنچه ما به عنوان کاربران اینترنت «روی صفحهنمایش و نتایج جستوجوی آن» میبینیم و چگونگی درکی که از جهان داریم، تأثیر میگذارند.
برخی از مأموران سابق سیا در بخش اعتماد و ایمنی گوگل کار میکنند که به جداسازی محتواهای قابل قبول از محتواهای نامطلوب اختصاص دارد. قوانین تعامل گوگل در این بخش مشخص میشوند. این بخش است که تعیین می کند وقتی موضوعی را در گوگل جستجو می کنید، چه چیزی در صفحه نمایشتان ظاهر شود یا نشود.
شرکت گوگل سابقه جاسوسی از کاربران و گمراه کردن آگاهانه مردم را دارد. این شرکت برای ردیابی فعالیت آنلاین کاربران از کوکیها استفاده میکند که بسیار تهاجمی هستند. از این مجموعه دادههای کوچک برای شناسایی رایانه شما استفاده میشود، حتی وقتی موقعیت مکانی شما خاموش است نیز گوگل همچنان میتواند ردیابیتان کند.
در مارس ۲۰۲۱، گوگل قول داد به استفاده از «کوکیهای» تهاجمی پایان دهد. با این حال با وجود گذشت بیش از یک سال، این وعده کاملاً محقق نشده است. به احتمال زیاد، هرگز محقق نخواهد شد. به گفته نویسندگان بنیاد «نت را پس بگیرید»، گوگل اخیراً برنامههای توقف استفاده از کوکیها را حداقل تا نیمه دوم سال ۲۰۲۴ به تعویق انداخته است. مطمئنیم که گوگل با قدرت در تلاش است که راهی برای ردیابی کاربران خود بیاید که با روشهای «حفظ حریم شخصی» در تعارض نباشد که فکر میکنم برای هیچکس آرامشبخش نیست. این همان شرکتی است که بند «بدخواه نباشید» را از آییننامه رفتاری خود حذف کرده است.
این ما را به تلاش چین برای کنترل اینترنت بازمیگرداند. در حقیقت، وقتی صحبت از صاحبان اینترنت میشود، هیچ گزینه خوبی وجود ندارد. فرقی نمیکند پکن باشد یا یک غول بزرگ فناوری مانند گوگل، همه مشغول جاسوسی و دستکاری اطلاعات هستند. آیا گوگل به اندازه حزب کمونیست چین بد است؟ البته که نه. با این حال، نمونه بارز بیطرفی و خویشتنداری نیست.
نوشته: جان مک گلیون محقق و مقاله نویس است. آثار او توسط نیویورک پست، سیدنی مورنینگ هرالد، نیوزویک، نشنال ریویو و غیره منتشر شده است.
نظرات بیان شده در این مقاله نظرات نویسنده است و لزوماً منعکس کننده نظرات اپک تایمز نیست.
مطالب دیگر
ترامپ میگوید انتخابات نوامبر امسال یک «رفراندم» برای دولت بایدن است
اکثریت بستریهای کووید۱۹ در بیمارستانهای آمریکا را افراد واکسینهشده تشکیل میدهند
۱۱۰۰ دانشمند بیانیه دادهاند که «هیچ وضعیت اضطراری آبوهوایی در کار نیست.»