حدود دویست هزار نفر در نوروز امسال از کاخ گلستان دیدن کردند که از این میان بیش از سه هزار نفر خارجی بودند. رئیس مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان، بیشترین بازدید از مجموع ۹ موزه فعال کاخ گلستان را «کاخ اصلی» دانست.
وی در گفتگو با خبرگزاری دانشجویان ایران افزود: «کاخ جهانی گلستان، طرحهای استفاده شده روی پردههای قاجاریاش را پس از حدود ۴۰۰ سال بار دیگر به چشم دید». وی با اعلام این خبر گفت: طرحِ پردههای شبیهسازی شده از دوره قاجار، براساس اسناد موجود، روی پردههای جدید اجرا و چاپ و روی بدنه روی سه بنای «ایوان شمسالعماره»، «ایوان تختمرمر» و «جداره شمسالعماره از خیابان ناصرخسرو» نصب شدهاند.
مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان نخستین بنای جهانی شده پایتخت است. پیشینه این بنای با ارزش به درون صفویه برمیگردد. کاخ گلستان در دوران قاجار و به خصوص عهد ناصرالدین شاه تکامل یافت.
در بخشی از سفرنامه پیترو دلا واله که اشاره به دوران شاه عباس صفوی دارد شهر تهران چنارستانی توصیف میشود که قصر سلطنتی را احاطه کرده است. کاخ گلستان در عهد کریمخان زند با ساخت دیوانخانه دچار تغییرات اساسی گردیده، ولی اهمیت واقعی ارگ را میتوان به دوران آقا محمدخان قاجار نسبت داد .
در عهد فتحعلی شاه قاجار هم به خاطر تاجگذاری وی در این شهر و به واسطه خیالات شکوهمند این پادشاه کاخ گلستان توسعه بیشتری را تجربه کرد .
ناصرالدین شاه قاجار به دلیل مدت طولانی سلطنت که حدود نیم قرن بود و دیدار او به عنوان اولین پادشاه ایران از اروپا کاخ گلستان را دستخوش تغییراتی اساسی و متاثر از اروپا کرد.
این کاخ در زمان پهلوی دوم شاهد جشن تاجگزاری محمدرضا پهلوی و نیز برگزاری برخی مراسم تشریفاتی سلطنتی نظیر بار عام بود.
نگارخانه اصلی، موزه مخصوص، کاخ اصلی، حوضخانه، شمسالعماره، بادگیر؛ عکسخانه، عمارت الماس، و موزهی مردمشناسی به همراه دو محوطه قرار گرفته در محدودهی فضای باز کاخ گلستان یعنی ایوان تختمرمر و خلوت کریمخانی در حال حاضر موزههای فعال در این مجموعه جهانی است.
کاخ گلستان در نوروز امسال شاهد برگزاری جشن جهانی نوروز با حضور سفرا و نمایندگان کشورهای مختلف بود.