Search
Asset 2

نقشه پنهان پکن برای بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت‌های آسیایی

(Philippe LOopez/AFP/GettyImages)

در تاریخ ۲۸ مه، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در سخنرانی خود در پایگاه مشترک لانگلی-یوستیس در همپتون، ویرجینیا سخنان غافلگیرکننده‌ای بیان کرد مبنی بر اینکه ایالات متحده «در نبرد بین دموکراسی‌ها و خودکامگی‌ها است» و اینکه شی جین پینگ «قاطعانه معتقد است که چین قبل از سال ۲۰۳۰ یا ۲۰۳۵، مالک آمریکا خواهد بود.» ممکن است برخی تصور کنند بایدن به دنبال ایجاد رعب و وحشت است، اما واقعیت این است که از زمانی که شی جین پینگ پیشنهاد ایجاد «جامعه‌ای برای آینده مشترک» را مطرح کرد، حزب کمونیست چین  شیپور سلطه بر جهان را به صدا درآورده است. با این حال، حزب کمونیست چین برای تسلط بر جهان ابتدا باید ایالات متحده را سرنگون کند و برای این کار ابتدا باید وضعیت بین المللی دلار آمریکا را در سیستم پرداخت جهانی متزلزل کند. به همین منظور بود که بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت‌های آسیا (AIIB) تأسیس شد.

هنگامی که AIIB برای اولین بار در سال ۲۰۱۶ فعالیت خود را آغاز کرد، حزب کمونیست چین ادعا کرد که این یک بانک سرمایه‌گذاری منطقه‌ای برای ارتقا ارتباطات و ادغام اقتصادی کشورهای آسیایی با تمرکز بر تأمین مالی پروژه‌های زیرساختی منطقه است؛ از طریق وام، خرید سهام و ضمانت‌نامه‌ها، برای افزایش سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف مانند ترابری، انرژی، ارتباطات از راه دور، کشاورزی و توسعه شهری.

اما در واقعیت، AIIB از زمان تاسیس تاکنون با کشورهای مختلف جهان در ارتباط بوده است. طبق پورتال اطلاعاتی چینی بایدو، که تحت کنترل رژیم است، از جولای سال ۲۰۲۰، این بانک ۱۰۳ کشور در پنج قاره را برای عضویت در آن فریفته‌است. ظاهراً پسوند «آسیایی» که در نام بانک وجود دارد یا تمرکز آسیایی که خود بانک ادعا می‌کند، فقط نمایی برای پنهان کردن اهداف جهانی حزب کمونیست چین است.

در ۴ آوریل ۲۰۲۱، روزنامه دولتی پیپلز دیلی مقاله‌ای منتشر کرد که در آن اظهار داشت: «AIIB می‌تواند به موقعش به یک بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت جهانی ارتقا یابد.» در این مقاله عنوان شده بود که در برابر اپیدمی ویروس کرونا و مجموعه‌ای از بحران های مالی جهانی – و با وجود بزرگترین شکاف جهانی بودجه در زیرساخت‌های آن – زمان آن فرا رسیده است که جامعه بین المللی سیستم پولی بین المللی را اصلاح یا حتی بازسازی کند (سیستم برتون وودز). در ادامه این مقاله، می‌توان به فکر ارتقای AIIB به یک بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت‌های جهانی بود تا بتواند بودجه و سایر حمایت‌های لازم را برای پروژه‌های سرمایه‌گذاری زیرساختی واجد شرایط در سراسر جهان فراهم کند.

نقشه‌های پنهان پکن در پشت AIIB

حزب کمونیست چین برنامه‌های پنهان زیر را برای AIIB دارد:

اولاً حزب کمونیست چین از AIIB برای صدور واحد ارز آسیایی (ACU) در سطح جهان استفاده می‌کند و بدین ترتیب دلار آمریکا را در توافق‌نامه‌های بین المللی جایگزین می‌کند.

در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۴، رسانه دولتی چاینا دیلی مقاله‌ای تحت عنوان «AIIB، «ابزاری قدرتمند» برای به چالش کشیدن هژمونی دلار آمریکا» منتشر کرد. در این مقاله آمده است: «اگرچه ژاپن، کره، اندونزی و استرالیا از حمایت از AIIB به دلیل فشار دولت اوباما خودداری کرده اند، اما حمایت اکثر کشورهای آسیایی نشان‌دهنده این است که تلاش‌های کاخ سفید برای تضعیف الحاق و انسجام منطقه‌ای، در برابر دیپلماسی یوان چین بیهوده است. به طور خلاصه، معرفی سازوکاری جدید، ارکان سیستم برتون وودز را به چالش خواهد کشید و انتقال به یک مدل جدید حکومتی با محوریت منطقه‌بندی مالی را پیش خواهد برد. شاید زمانی، عصر شکوه آمریکایی در برابر طلوع آسیایی با مرکزیت پکن پایان یابد.»

طبق اعلام یاهو، در ۱۶ دسامبر ۲۰۱۹، ACU رسماً در هنگ کنگ راه اندازی شد و انتظار می‌رود به یکی از برنامه‌های برتر جهان با بیشترین اعتبار، نفوذ و مخاطب در جهان تبدیل شود.

دوماً، حزب کمونیست چین جهانی سازی یوان چین را از طریق AIIB به پیش می‌برد.

در ۱۳ فوریه ۲۰۱۷، شنگ سونگچنگ، ​​مدیر گروه تحقیق و آمار بانک خلق چین، به رسانه حزب کمونیست چین پیپلز دیلی گفت که با تسهیل هر چه بیشتر تجارت و سرمایه‌گذاری در کشورها در راستای ابتکار کمربند و جاده (BRI)، همکاری اقتصادی و مالی بین چین و کشورهای روی این مسیر تجاری بیشتر خواهد شد. ایجاد صندوق AIIB و جاده ابریشم باعث راه اندازی حساب سرمایه چین و روند بین المللی سازی یوان چین می شود.

سوماً، حزب کمونیست چین از اوراق سهام و قرضه AIIB برای گیرانداختن کشورهای عضو استفاده می‌کند تا ایالات متحده را در سطح بین المللی منزوی کند.

در ۳۰ مارس ۲۰۱۵، روزنامه اینترنشنال بیزینس تایمز مقاله‌ای تحت عنوان «حلقه دوستان AIIB به ۴۲ افزایش یافت. آمریکا منزوی‌تر می شود» منتشر کرد. در این مقاله آمده است: «هرچه تعداد متحدین ایالات متحده که به AIIB به رهبری چین می‌پیوندند بیشتر می شود ایالات متحده منزوی‌تر می شود.»

براساس گزارش یاهو، حزب کمونیست چین از BRI برای ارائه وام‌های استراتژیک به کشورهای کوچک و آسیب پذیر استفاده می‌کند و «دیپلماسی بدهی» را در ۱۶ کشور از جمله پاکستان و سریلانکا دنبال می‌کند تا منابع استراتژیکی در منطقه آسیا و اقیانوسیه بدست آورد و نفوذ سیاسی خود را گسترش دهد. قیرانی، محقق هندی گفت که BRI و AIIB پکن در واقع «امپریالیسم اعتباری» هستند که با استفاده از وام‌های ارزان قیمت کشورهای شریک را تهدید کرده و طعمه خود می‌کنند و آن‌ها را از دارایی‌های طبیعی محروم می‌کنند.

به‌عنوان مثال، در سال ۲۰۱۷، سری لانکا تحت بدهی وام طاقت فرسای خود به پکن، مجبور شد بندر هامبانوتا را برای ۹۹ سال به چین اجاره دهد. این توافقنامه جایگاه استراتژیک مهمی را در امتداد خطوط حمل و نقل تجاری و نظامی به حزب کمونیست چین داده و زنگ خطری برای سایر کشورهای شرکت کننده در پروژه های BRI شده است.

چهارماً، AIIB برای تقویت صادرات تولید مازاد چین استفاده می‌شود.

بر اساس گزارش یاهو، از طریق بانک واردات و صادرات چین و بانک توسعه چین، متعلق به AIIB، حزب کمونیست چین پروژه‌های زیرساختی BRI را با رد پیشنهادات رقابتی و تحویل قراردادهای سودآور به طور مستقیم به شرکت های دولتی چین، که علاقه کمی برای در نظر گرفتن نگرانی‌های مردم محلی دارند، پیش می برد. مطالعه‌ به عمل آمده توسط مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی، اندیشکده‌ای در واشنگتن، نشان می‌دهد که ۸۹ درصد از کل پروژه‌های زیرساختی با بودجه پکن، توسط شرکت‌های چینی انجام می‌شوند.

پارلمان کانادا کناره‌گیری از AIIB را توصیه می‌کند

همانطور که توسط اپل دیلی در ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ گزارش شد، کمیته مالی مجلس عوام کانادا گزارشی را منتشر کرد که توصیه می‌کند کانادا از سرمایه گذاری در AIIB به رهبری حزب کمونیست چین انصراف دهد. وین ایستر، رئیس کمیته و یکی از اعضای ارشد حزب حاکم لیبرال، بیان کردند که دولت کانادا باید تهدید حزب کمونیست چین برای دموکراسی‌های غربی و همچنین نفوذ فزاینده آن در کانادا، که به طور فعال در همه قشرها نفوذ می‌کند، جدی بگیرد.

در سال ۲۰۱۷، دولت ترودو برای پیوستن به AIIB ۹۹۵ میلیون دلار سرمایه‌گذاری کرد، اقدامی که حزب محافظه کار همیشه با آن مخالف بوده است. علاوه بر این، گلوبال افیرز کانادا هشدار داده است که انگیزه پکن از تأسیس این بانک استفاده از نفوذ اقتصادی آن برای صادرات مدل حاکمیت استبدادی خود به سراسر جهان است.

نوشته: گو فنگ پیشکسوت رسانه‌ای سابق از چین است که سال‌ها صرف گزارش مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این کشور کرده است. او اکنون در ایالات متحده زندگی می‌کند.

نظرات بیان‌شده در این مقاله، نظرات نویسنده بوده و لزوما منعکس کننده نظرات اپک تایمز نیست.

مطالب دیگر:

هشدار فعال حقوق بشر: پکن در تلاش برای پشت پازدن به سیستم حقوق بشر سازمان ملل است

ناتو مواضع خود را نسبت به رژیم چین سخت‌تر می‌کند

 هکرها ۲۶ میلیون حساب کاربری از آمازون، گوگل، فیس‌بوک را سرقت کردند

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی