پرزیدنت جو بایدن روز پنجشنبه برای دومین بار از زمانی که رئیس جمهور ایالات متحده شده است، با رهبر چین شی جینپینگ تماس گرفت که این اولین تماس بین این دو رهبر در هفت ماه گذشته به حساب میآید.
کاخ سفید طی بیانیه کوتاهی گفت این دو رهبر در تماس تلفنی ۹۰ دقیقهای خود طی «گفتگویی گسترده و راهبردی» درباره «وجهات مشترک منافعمان و وجهات غیرمتشرک منافع، ارزشها و دیدگاهایمان» صحبت کردند.
در ادامه بیانیه مذکور آمده است «همانطور که پرزیدنت بایدن به وضوح بیان کرد، این گفتگو بخشی از تلاش پیوسته ایالات متحده برای مدیریت مسئولانه رقابت میان ایالات متحده و جمهوری خلق چین است. این دو رهبر درباره مسئولیتپذیری دو کشور صحبت کردند تا مطمئن شوند رقابت این دو به درگیری کشیده نشود».
طبق گزارشات متعددی از جانب مقامات ارشد دولت بایدن، بایدن با هدف تعیین «حد و حدود» رابطه ایالات متحده-چین آغازگر این تماس بوده است.
پکن بر خلاف بیانیه کوتاه کاخ سفید، بیانیه بلندبالایی درباره این تماس تلفنی منتشر کرده است. به گزارش رسانه دولتی شینهوا، شی به بایدن گفته است این سیاستهای اخیر ایالات متحده درباره چین بوده که در روابط دوجانبه «منجر به مشکلات وخیمی» شده است.
همچنین در بیانیه چین آمده که بایدن به شی گفته است ایالات متحده «قصد ندارد در سیاست «چین واحد» خود تغییری ایجاد کند».
رسانه دولتی تندرو چین، گلوبال تایمز، به منظور تبلیغ پروپگاندای حکچ بیانیه چین را دستخوش تغییر کرده است. این نشریه در توییتر نوشت بایدن گفته است ایالات متحده «به هیچوجه قصد ندارد در اصل «چین واحد» خود تغییری ایجاد کند».
ایالات متحده مدت مدیدی است که از «سیاست چین واحد» پیروی میکند که میگوید تنها یک کشور مستقل با نام چین وجود دارد و با «اصل چین واحد» که رژیم چین با استفاده از آن ادعای حاکمیت بر تایوان را دارد، فرق میکند. دولت تایوان نیز «اصل چین واحد» چین را رد کرده است.
اپک تایمز برای اظهار نظر با کاخ سفید تماس گرفته است.
تماس تلفنی مذکور در برههای صورت گرفته است که مشکلات عدیدهای از جمله حملات سایبری نشات گرفته از چین، مدیریت پکن از همهگیری ویروس حکچ (حزب کمونیست چین) و آنچه به گفته کاخ سفید فعالیتهای تجاری «تحمیلی و غیرمنصفانه» پکن است، میان دو کشور وجود دارد.
کاخ سفید امیدوار است دو کشور علیرغم اختلاف نظرهای رو به گسترش خود بتوانند بر روی مسائل نگرانکننده مشترکی از جمله تغییرات اقلیمی و جلوگیری از وقوع یک بحران هستهای در شبهجزیره کره با یکدیگر همکاری کنند.
اما پکن فشار ایالات متحده را پس زده و مکرراً گفته است تا زمانی که بایدن انتقادات خود از آنچه در نظر آنان مسائل داخلی چین قلمداد میشود را کاهش ندهد، پکن به طور کلی از همکاری خودداری خواهد کرد.
بیانیه کاخ سفید همچین گفت که این دو رهبر طی تماس تلفنی خود موافقت کردهاند درباره مسائلی که دو کشور با یکدیگر در تضاد هستند و همچنین مسائلی که با یکدیگر اتفاق نظر دارند تعاملی «بیپرده و صریح» داشته باشند.
در بیانیه کاخ سفید آمده است «همانطور که پرزیدنت بایدن به وضوح بیان کرد، این گفتگو بخشی از تلاش پیوسته ایالات متحده برای مدیریت مسئولانه رقابت میان ایالات متحده و جمهوری خلق چین است. پرزیدنت بایدن بر علاقه مضاعف ایالات متحده به صلح، پایداری و شکوفایی منطقه هند-آرام و جهان تاکید ویژهای داشته است».
در بیانیه چین، به طرز کاملاً آشکاری به نظرات بایدن درباره منطقه هند-آرام هیچ اشارهای نشده است. در عوض به گفته بیانیه چین، ظاهراً بایدن به شی گفته ایالات متحده مایل است با چین «تعاملی صادقانهتر و گفتمانی سازندهتر» داشته باشد و ایالات متحده رابطه چین-ایالات متحده را به «مسیر درست باز خواهد گرداند».
علاوه بر این طبق بیانیه چین، بایدن گفته است که ایالات متحده «مشتاق است در زمینه تغییرات اقلیمی ارتباط و همکاری با چین را تقویت کند».
مطالب دیگر:
انتخابات کانادا: نگرانی کاناداییها از نفوذ حزب کمونیست چین
پزشک اهل سیدنی پس از زیر سوال بردن اثربخشی واکسن کرونا و محدودیتهای بهداشتی از کار تعلیق شد
گروههای مخالف با برداشت اجباری اعضای بدن اجلاس جهانی برگزار میکنند