زندگی هرگز بر وفق مراد افراد منفی باف نیست. آنان درباره ناملایمات، مشکلات و نابسامانی های زندگی خود مکرراً و مشتاقانه برای شما سخن می گویند. درباره اینکه چه کسانی زندگی آنها را سخت و طاقت فرسا کرده و درباره چگونگی از هم پاشیدن زندگی شان مرتباً با شما صحبت می کنند و از مصیبتی به مصیبت دیگر رفته و ذهن شما را جایگاه خالی کردن غم و غصه ها و نابسامانی های زندگی شان می کنند.
افراد پرحرف، کسانی هستند که گفته های بی سروته آنان هرگز تمام نمی شود. این گونه افراد اصلا گوش نمی کنند بلکه پشت سرهم حرف می زنند و هیچ وقت وارد اصل مطلب نمی شوند. میزان دوستی و صمیمیت را با تعداد کلمات می سنجند و با وراجی و سخنان بیهوده وقت ارزشمند شما را به هدر می دهند. منفی بافان و حرافان ذهن شما را مغشوش و منحرف کرده و بر احساسات، توان و نیروی شما اثر منفی به جای می گذارند، علاوه برآن وقت شما را تلف کرده، تمرکز و آرامش شما را برهم می زنند.
ممکن است شما در زندگی با افراد منفی باف و پرحرف روبرو شده باشید. شاید در بین دوستان و همکاران و خانواده شما باشند و شما مایل نباشید با تندی و عصبانیت با آنان برخورد نمایید. برای خنثی نمودن اثرات منفی یا به حداقل رساندن مزاحمت های این افراد از راهکارهای زیر می توان استفاده کرد.
- به سخنان فرد منفی باف گوش دهید. با بیان عبارتی از قبیل ” که این طور … می فهمم” به او نشان دهید که به او و ماجرایش توجه دارید. خودتان صحبت نکنید و با ارائه راه حل، عقاید و احساساتتان سخنش را قطع نکنید و اجازه دهید که سخنش را تمام کند.
- پس از شنیدن همه قضایا، تعهد شما در قبال گوش کردن به سخنانش پایان می یابد. فقط یک بار شنونده ماجرای او باشید.
- سپس بدون تایید گفته اش و بدون دخالت دادن احساساتتان از این پرسش استفاده کنید: از فرد منفی باف بپرسید” چه کاری از دست من ساخته است؟” در بیشتر مواقع کلمات “هیچ چیز، هیچ کاری ” را خواهید شنید. او فقط به دنبال شنونده می گردد و جویای یافتن پند و اندرز نیست. به راهکارهای شما بی توجه و یا به گونه ای مثبت آن را دریافت نمی کند. از این رو نیازی به پند و اندرز نیست و بهتر است گفتگو را پایان داده و یا موضوع صحبت را عوض کنید. ممکن است به شما بگوید به نظرت چکار باید بکنم؟ در این صورت می توانید راه حل ها و توصیه های خود را بدون قضاوت و داوری بیان کنید. اگر عبارت ” آری، اما…” یا ” شما موضوع را درک نمی کنید ” را شنیدید، گفتگو را تمام شده تلقی کنید زیرا پیشنهادات مفید شما اثرگذار نخواهد بود. چرا که منفی بافان اصولا از گوش کردن بیزارند و به دنبال راه حل کارساز نیستند بلکه راه های غیر واقعی را جستجو می کنند. اگر بار دیگر سراغ شما آمده و با پرچانگی بخواهند دوباره ماجرا را از ابتدا تعریف کرده یا اطلاعات جدید را به آن اضافه کنند دراین صورت با ذکر عبارتی نظیر: ” آیا کار دیگری از من ساخته است؟ آخرین باری که مطلب را برایم گفتید همه چیز را فهمیدم.” حرف او را قطع کنید. اگر از شما خواست که دوباره به سخنانش گوش کنید در موضع خود ثابت قدم باقی بمانید و بگویید: “من برای شما ارزش و اهمیت زیادی قائلم، اما تکرار این موضوع و شرح و بسط قضایا برای هیچ یک از ما مفید نیست، در بار نخست همه چیز را فهمیدم. آیا خدمتی دیگری از من ساخته است؟” احساسات به خرج ندهید و بر موضع خود بمانید و از بیان هر سخن دیگر بجز پیشنهاد کمک و اظهار رهنمورد در صورت درخواست او بپرهیزید. بدانید که گوش دادن به افراد حراف و ماجراهای منفی و غم انگیز آنان نشانه توجه و مهربانی شما نیست و نه تنها مشکلی را کم نمی کند بلکه به مرور زمان ذهن شما نیز به سمت منفی گرایی سوق پیدا می کند.
- اگر در محیط کار با چنین اشخاصی همکار هستید قاطعانه به آنان بگویید که فعلا وقت گفتگو با آنان را ندارید و باید کارهایی را به مرحله اجرا گذارید.
- می توانید از طریق منشی تلفنی با این افراد ارتباط برقرار کنید. در این صورت می توانید کنترل ارتباط را بدست بگیرید و بنا به تمایلتان هر زمان که خواستید با او ارتباط داشته باشید.
- زمانی که با این افراد هم صحبت می شوید، محدودیت زمانی برای وقتتان در نظر بگیرید. مثلا اگر دوست و یا مادر پرحرفی دارید که مرتبا تماس تلفنی برقرار می کند، به او بگویید از اینکه با شما تماس گرفته خوشحالید اما بیش از سه دقیقه وقت صحبت با او را ندارید. در این صورت نه تنها او را دلگیر نکرده اید بلکه کنترل وقت و زندگی خویش را در دست داشته اید. بعد از گذشت سه دقیقه به او در کمال ادب و مهربانی بگویید که:” ناگزیرم که به سراغ کارهایم بروم. از تماس شما ممنونم. دوست دارم. خداحافظ.”
- اگر مایلید اوقاتی را به گفتگو با این گونه افراد بپردازید، با توجه به برنامه و اوقات فراغت خود با آنان ارتباط برقرارکنید و تسلیم برنامه آنان نشوید.
- منتظر خداحافظی آنان نباشید زیرا آنان با یافتن نکته ای دیگر رشته سخن را دوباره پی می گیرند. اگر کنترل گفتگو را به آنان وا گذارید، ساعت های غیر قابل جبرانی از وقت شما را می گیرند و فرآیند خداحافظی بارها تکرار می شود. بنابر این هرگز خداحافظی را به افراد پرحرف واگذار نکنید.
- درگیر مسائل فرد دیگر نشوید وگرنه درمسائل آنان سهیم می شوید. ممکن است فکر کنید که از روی شفقت و مهربانی و بر حسب وظیفه باید شنونده مسائل و ناملایمات بی حد و حصر او و همدردش باشید، دراین صورت کنترل ذهن خویش را به او سپرده اید. در حالیکه ذهنیت منفی حاصل از مشکلات فرد دیگر، نیروی ذهنی و احساسی شما را گل آلود و کدر می کند و از اثر بخشی شما می کاهد. اگر ذهنیت منفی او شدید باشد، ممکن است شما هم به همان حالت دچار شوید.