ایرانیان در زمانهای گذشته از چند ماه قبل از فرا رسیدن نوروز خود را برای برگزاری هر چه باشکوهتر جشنهای نوروزی آماده میکردند.
معتقد بودند که طبیعت نو میشود و با به جا آوردن مراسم و خانه تکانی میکوشیدند که همه چیز را نو کنند. در این میان شاد کردن دل کودکان و نوجوانان اهمیت خاصی داشت.
کوشش و تلاش مردم برای استقبال از نوروز سبب افزایش داد و ستد و رونق بازرگانی و شکوفایی اقتصادی میشد که این خود یکی از میراثهای با ارزش فرهنگی ایرانیان از دوران کهن به شمار میرود.
پس خوب است سعی کنیم با صرف کمی وقت و انرژی نوروز شادی برای خود و خانوادهمان رقم بزنیم.
سفره هفت سین بچینید
امروزه هفت سین یکی از زیباترین مجموعه از نمادهایی است که در روزگار باستان همهی مردم ایران با آن آشنا بودند. پس بی حوصلگی نکنید و چند ساعت به تحویل مانده، سفرهی هفت سینتان پهن شده باشد.
عقیده براین است که هفت سین، نخست هفت شین، مانند شمع و شراب و شیرینی و شربت یا هفت چین از هفت چیز چیده شده مانند میوه جات، سبزیجات بوده است.
سبزه را فراموش نکنید! در زمانهای قدیم سبزهها را گاه به تعداد هفت و گاه به تعداد دوازده که شمارمقدس برجها (ماه ها) است پیش از نوروز درقابهای گرانبها سبز میکردند. در کاخ پادشاهان بیست روز قبل از نوروز دوازده ستون از خشت خام میآوردند و برهر یک یکی از غلات را میکاشتند و خوب روییدن هر یک از آنها را به فال نیک می گرفتند و باور داشتند که آن دانه در آن سال پربار خواهد بود.
معتقد بودند که سبز کردن گندم و جو و ارزن که مایه بزرگ خوراک مردم بود موجب برکت و فراوانی این دانهها در سال نو خواهد بود. رنگ سبز آنها رنگ ملی و مذهبی ایرانیان بود و سفره نوروزی را زینت میبخشید.
از دیگرخوراکیهای سفرهی هفت سین، سمنو بود که نماد زایش گیاهی و بارور شدن گیاهان بود.
دیگری سنجد، زیرا بوی برگ و شکوفهی درخت آن محرک عشق ودلباختگی است که مقدمات اصلی تولد و زایندگی است.
دیگری سیب که نماد دیگری است از باروری و زایش.
دیگری سماق، سرکه و سیر است. اما غیر از این گیاهان و میوهها و سرکه چیزهای دیگری هم برسفره ی نوروز گذاشته میشد مانند آیینه و شمع و تخممرغهای رنگین، نان و پنیر و سبزی، اسپند، گل، گلاب پاش، ظرفی پر از نقل، شاخههای سرو، آجیل و شیرینی که هرکدام مفهوم ویژهی خود را دارد.
مثلا آب نشان حیات و برکت، تخم مرغ نشان زایش و آفرینش، سرکه چاشنی زندگی، آیینه نماد روشنایی هستند.
سر تحویل سال کنار هم باشید
سعی کنید از قبل آماده باشید تا با فرا رسیدن گردش خورشید به لحظه تحویل سال نو، اعضای خانوادهتان، پاک و پاکیزه پای سفره هفت سین بنشینید.
در گذشته عقیده بر این بوده که سفره هفت سین تپش قلب ایران است و به درگاه پروردگار نیایش میکردند که نگهبان ایران باشد و برای پیروزی نیکی، درستی و راستی دعا میکردند.
درهنگام تحویل سال نو، اعضای خانواده را در آغوش بگیرید؛ آنطور که در گذشته مردم چنین میکردند. با بوسههایی پر مهر و محبت ضمن خجسته باد سال نو، آرزوی نیکی برای یکدیگرمیکردند.
آنگاه آیینهای را دور میگرانند تا همه خانواده خود را درآن نگاه کنند؛ سپس با مقداری گلاب خود را معطر کرده و با نقلی دهان را شیرین و سپس بزرگ خانواده، هدیهای در خور یا وجه نقدی به عنوان عیدی میداد.
این رسم را به جا آورید و به دیدن فامیل بروید. نه از روی اجبار بلکه با قلبی مهربان!
پیشینیان پس از انجام مراسم تحویل سال و نیایش، در پنج روز نخست سال دید و بازدید، از فامیل و همسایگان و دوستان را آغاز میکردند که این یکی از بینظیرترین رفتارهای انسانی یک ملت است و از جلوههای پر شکوه و انسانی فرهنگ پاک ایرانی است. دید و بازدیدهای جشن خجسته نوروزی همه، پیام آور مهرو محبت و دوستی است که ایرانیان در طول هزاران سال به انجام آن پرداختهاند.
ایران تا بود، نوروز بوده وتا ایرانی هست نوروز خواهد بود.
پیشاپیش عیدتان مبارک، نوروزتان پیروز، هرروزتان پیروز و هر روزتان نوروز