logo_eet

بحرانی شدن شرایط زندگی زوج ها با دخالت دیگران

(Photo by Andrea Piacquadio from Pexels)
(Photo by Andrea Piacquadio from Pexels)

نوشته دکتر مینو اسدی (روانشناس)

با اینکه والدین با نیت خیرخواهی و با هدف سعادت‌‏مند کردن فرزند خود، اقدام به دخالت در زندگی خصوصی و زناشویی فرزند خود می‌‏کنند، اما نتیجه آن معمولا به بدتر شدن وضعیت زندگی فرزندشان، افزایش تعارضات بین آنها و سردی در روابط زوج‌‏ها و حتی گاهی موجب از هم پاشیده شدن زندگی خانوادگی آنان می‌‏شود. اما دلیل این دخالت‌‏ها چیست و چرا برخی خانواده‌‏ها در زندگی زوجین جوان دخالت می‌‏کنند و چگونه می‌‏توان این نوع دخالت‌‏ها را کاهش داد؟

گاهش ازدواج در سن پایین دلیل آن است و والدین نگران آن هستند که فرزندشان نتواند از عهده مسائل مهم زندگی برآید یا آنکه در زندگی جدید خود نقش خود را به راحتی نتواند ایفا کند و دچار شکست در انجام وظایف خود شود یا آنکه مورد ظلم و یا سو استفاده همسر خود واقع شود.

گاه وابستگی ناایمن و بیش از حد فرزند موجب می‌‏شود تا بعد از ازدواج نیز این رابطه به شکل سالم خود ادامه نیابد و فرزند نتواند به شکل بالغ گونه به آن نگاه کند. به دلیل مراقبت بیش از حد در دوران کودکی و ایجاد وابستگی ناایمن به والدین خود و حتی گاهی به یکی از والدین خود، فرد جوان ممکن است نتواند بعد از ازدواج احساس ایمنی کند و برای برآورده شدن این نیاز، هنوز به خانواده خود متکی باشد.

ضعف اعتماد به نفس نیز یکی از دلایل دیگر است که به دلیل نادیده گرفته شدن توانمندی‌‏های فرد در دوران کودکی و نوجوانی توسط والدین، کودک با احساس ضعف اعتماد به نفس و عزت نفس مواجه می‌‏شود و دچار شک و تردید در تصمیم گیری بوده و نمی‌‏تواند مسئولیت مسائل زندگی خود را به طور مستقل به عهده بگیرد.

مشورت با والدین بجای مشاور و روانشناس، گاهی زوج‌‏های جوان وقتی دچار مشکلاتی می‌‏شوند که خود از عهده آنها نمی‌‏توانند برآیند بجای آنکه با متحصصان مشورت نمایند، با اعضای خانواده خود مشورت می‌‏کنند و از همسر خود بدگویی می‌‏کنند و این یکی از مهمترین دلایل ایجاد مشکلات بیشتر در خانواده‌‏ها است چرا که اعضای خانواده بدلیل داشتن احساس خانوادگی و نگرانی و دلبستگی به فرزندان خود نمی‌‏توانند قضاوت صحیح و منطقی داشته باشند و با حمایت‌‏های احساسی، معمولا مشکلات را زیادتر می‌‏کنند.

داشتن ارتباطات زیاد یا نداشتن و قطع ارتباط با والدین نیز می‌‏تواند در هر دو صورت منجر به مشکلات بین زوج‌‏ها شود چرا که ارتباط بیش از حد منجر به دخالت‌‏های بیشتر می‌‏شود و عدم ارتباط نیز منجر به دلخوری و رنجش والدین و اعضای خانواده همسر شده و سپس مشکلات بین زوج‌‏ها افزایش پیدا می‌‏کند.

وابستگی‌‏های اقتصادی، عدم استقلال مالی و دریافت کمک‌‏های مالی از خانواده زوج‌‏های جوان به اعضای خانواده خود نیز از جمله دلایل ازدیاد دخالت‌‏های والدین می‌‏باشد که منجر به تشدید اختلاف بین زوج‌‏ها می‌‏شود و بدلیل این وابستگی و عدم امکان استقلال معمولا فرزندان مجبور به تبعیت از خواسته‌‏های خانواده خود می‌‏شوند. گرچه کمک به فرزندان برای تشکیل زندگی در آغاز کار شایسته‌‏ای است ولی میزان کمک نباید زیاد باشد و ادامه آن نیز درست نیست چرا که فرزندان باید بتوانند مسئولیت زندگی خود را برعهده بگیرند و به این طریق رشد نمایند.

عدم آشنایی با مهارت‌‏ها زندگی و مهارت های ارتباطی نیز براحتی منجر به ایجاد و افزایش تعارضات بین زوج‌‏ها می‌‏شود که با مشورت با روانشناسان و شرکت در کلاس‌‏های اقزایش مهارت‌‏های یادگیری می‌‏توانند این مساله را حل نمایند. مهارت‌‏های گفتگو و شنیدن فعالانه از جمله مهارت‌‏های مهم برای ارتباط صحیح است. اگر در ابتدا روابط بین زوج‌ها و خانواده‌ها محترمانه باشد آن وقت دختر و پسر تلاش والدین برای حل مساله را به‌عنوان نصیحت و ارائه راهکار می‌پذیرند، اما اگر این ارتباط محترمانه نباشد، مسلما آن را دخالت می‌پندارند.

در هر صورت، آنچه که مهم است این است که زوج‌‏ها متوجه بروز تضادها در اوایل زندگی باید بشوند و به آن آگاه شوند تا بتوانند هر چه زودتر با شناسایی و رفع عوامل آن به کمک متخصصان، مسیر را برای زندگی زناشویی خود هموارتر سازند.

مطالب دیگر:

مشارکت با حزب کمونیست چین بازکردن جعبه پاندورا است

ایتالیایی‌ها به‌دلیل سوءمدیریت حزب کمونیست چین در رابطه با شیوع ویروس کرونا از این رژیم شکایت می‌کنند

انتقاد شدید از پکن، به خاطر به خطر انداختن آزادی و استقلال هنگ‌کنگ

اخبار مرتبط