ایمیلهایی که به تازگی منتشر شده است نشان میدهد که همزمان با شروع همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰ یکی از دانشمندان برجسته آمریکایی که سالها با موسسه ویروسشناسی ووهان همکاری کرده است، تلاش کرد تا به محققین این موسسه در مقابله با سوظنها درباره انتشار ویروس کرونا از این مرکز کمک کند.
این کمکها شامل هشدار دادن به دانشمندان چینی نسبت به تحقیقات آمریکا درباره این آزمایشگاه و ارائه فهرستی از سوالات به آنها بود که میتوانستند با پاسخ به آنها این سوظنها را برطرف کنند.
ایمیلهای منتشرشده نشان میدهد که جیمز لدوک، محقق آمریکایی و رئیس وقت آزمایشگاه ملی گالوستون در دانشگاه پزشکی تگزاس و همکارانش در تلاشی هماهنگ سعی کردند تا همکاری خود با مرکز ویروسشناسی ووهان را تقویت کنند؛ آن هم در شرایطی که با گسترش همهگیری کرونا سوظنها درباره این مرکز به عنوان منشا احتمالی ویروس افزایش مییافت.
در ۱۶ آوریل ۲۰۲۰ و همزمان با مواجهه پکن با تردیدهای روزافزون نسبت به اینکه چگونه همهگیری کرونا را کنترل کرده و آیا در شروع این همهگیری نقشی داشته است یا خیر، یک ایمیل با عنوان «رابیو» به صندوق ایمیل جیمز لدوک فرستاده شد.
در این ایمیل آمدهاست: «من امروز عصر از شخصی در دولت شنیدم که سناتور رابیو در حال تلاش برای آغاز تحقیقات درباره آزمایشگاه ووهان است. این موضوع را در مقالهای در وبسایت فوربز نیز با عنوان «درخواست هشت سناتور برای تحقیق درباره منشا ویروس کرونا» به قلم کنت رپوزا مشاهده کردم».
فرستنده این ایمیل دیوید فرانز، یکی از فرماندهان سابق در موسسه پژوهش پزشکی بیماریهای عفونی ارتش آمریکا و سرهنگ بازنشسته بود. هر دوی این دانشمندان سالها با موسسه ویروسشناسی ووهان که در مرکز سوظنها نسبت به انتشار ویروس کرونا بود، همکاری میکردند. به ویژه آزمایشگاه ملی گالوستون تحت هدایت لدوک سالها با موسسه ووهان و سایر مراکز ویروسشناسی چین در امور آموزشی و پروژههای مشترک همکاری داشت.
لدوک در پاسخ به ایمیل فرانز نوشت: «ممنون که اطلاعت دادید. این مسئله تبدیل به موضوع روز شده است. وقت آن است که یک سپر بلا پیدا کنیم».
لدوک بلافاصله ایمیل فرانز را به شی ژنگلی، دانشمند برجسته مرکز ووهان و معروف به «زن خفاشی» (به دلیل تحقیق بر روی کروناویروس با منشا خفاش) فرستاد تا نسبت به تحقیقات آمریکا به او هشدار بدهد. شی ژنگلی رئیس مرکز بیماریهای عفونی و قائم مقام آزمایشگاه ملی زیستایمنی در موسسه ووهان است. این آزمایشگاه اولین آزمایشگاه سطح ۴ زیستایمنی در چین است که سال ۲۰۱۸ تاسیس شد.
لدوک نوشت که امیدوار است شی ژنگلی «از تمام این جنجالهای کرونایی به سلامت بگذرد» و به زودی با او تماس بگیرد.
ژنگلی در ۱۸ آوریل پیشنهاد تماس تلفنی را رد کرد و نوشت: «به دلیل این وضعیت پیچیده، به نظرم اکنون زمان مناسبی برای تماس تلفنی نیست. چیزی که میتوانم به شما بگویم این است که منشا ویروس کرونا آزمایشگاه ما یا هیچ آزمایشگاه دیگری نیست. پیچیده کردن این مسئله علمی شرمآور است».
این مجموعه پیام اخیراً طبق قانون اطلاع عمومی تگزاس و با درخواست گروه «آمریکا حق دارد که بداند» که بر مسائل مربوط به غذا و بهداشت عمومی تمرکز دارد و همچنین سازمان غیرانتفاعی «نظارت قضایی» منتشر شد.
در مجموع این ایمیلها نشان میدهد که در اولین مراحل همهگیری کرونا و همزمان با مواجهه پکن با سوالات روزافزون درباره چگونگی مهار کرونا و منشا ویروس، محققین برجسته آمریکایی به صورت عمومی و محرمانه سعی در دفاع از همکاران خود در مرکز ویروسشناسی ووهان و سایر ادارات بهداشتی چین داشتند.
تام فیتون، رئیس گروه نظارت قضایی، در ۹ می طی بیانیهای گفت: «این اسناد تکاندهنده نشان میدهد که شرکای چین در آمریکا قصد داشتند در جنجالهای مربوط به آزمایشگاه ووهان از آنها حمایت کنند».
دانشگاه پزشکی تگزاس این ادعا را تکذیب کردهاست. کریس اسمیت، رئیس روابط عمومی دانشگاه تگزاس در ایمیلی به اپکتایمز گفت: «آزمایشگاه ملی گالوستون هیچگاه در تحقیقات مربوط به ویروس کرونا با مرکز ویروسشناسی ووهان همکاری نکرده است و همانطور که خود این اسناد نشان میدهد، محققین چینی به طور تاسفباری تمایلی به همکاری برای مقابله با این بیماری نداشتند».
مطالب دیگر:
چرا سازمانهای دولتی به شدت به همه کودکان فشار میآورند که واکسن کووید دریافت کنند؟
چین پس از مشاهده تحریم و انزوای روسیه در پی «خوداتکایی» است
دیدگاه: اگر به کووید۱۹ مبتلا شدهاید، لطفاً واکسن نزنید