مقامات ایرانی در حوزه گردشگری میگویند که همهگیری کرونا در ایران باعث زیانهای هنگفت به بخش گردشگری و بیکاری بسیاری از فعالان این حوزه شده است.
به طوری که وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران میگوید در صورت ادامه محدودیتهای ناشی از کرونا، همه سرمایهگذاریهای گردشگری در کشور «نابود» میشود. وی در گفتگو با رسانهها گفت با ادامه شرایط فعلی، فعالان گردشگری ورشکسته میشوند و دیگر قابلیت برگشت نخواهند داشت.
این در حالی است که اگر حکومت کمونیستی چین در هفتههای نخست شیوع ویروس در شهر ووهان، اقدام به پنهانکاری نمیکرد و پزشکانی را که سعی داشتند به مردم درباره شیوع ویروس هشدار دهند مجبور به سکوت نمیکرد، این بیماری به جای آنکه یک بحران جهانی شود، به یک مشکل محلی در آن منطقه خلاصه میشد و این تعداد از مردم، در ایران و جهان جان خود را از دست نمیدادند و کسبوکارهای گوناگون، از جمله حوزه گردشگری متحمل خسارات سنگین و گاه جبرانناپذیر نمیشد.
گرچه آمار دقیقی از خسارات وارد شده به گردشگری ایران منتشر نشده است، اما وزیر گردشگری ایران، در گفتگو با روزنامه ایران از خسارت حدود ۱۲ هزار میلیارد تومانی کرونا (تا پنج ماه بعد از ظهور آن) به صنعت گردشگری خبر داده است و میگوید معلوم نیست کرونا چه زمانی سایه سنگینش را از روی صنعت گردشگری بر میدارد.
وی معتقد است گردشگری ایران وارد شرایط ویژه و اورژانس شده است. همه مشاغل مربوط به هتلداری، رستورانها، آژانسهای مسافرتی، تورهای گردشگری و… از این دست هستند.
همزمان منابع رسمی و دولتی، این خسارات را تا سه ماهه نخست شیوع این بیماری، دستکم ۳۸۰۰ میلیارد تومان برآورد کردند.
تیموری، معاون وزیر گردشگری، به منابع داخلی گفته است «ما با گروهی از مشاغل مواجهیم که بیشتر از ۶ ماه است معیشت و اشتغالشان تحت تاثیر تحولات و حوادث کشور قرار گرفته و با شیوع ویروس کرونا هم رسما بیکار شدهاند و بیمه هم ندارند.»
ولی تیموری، به مناسبت روز گردشگری (۴ مهر)، به خبرنگاران گفت بخش عمدهای از فعالان حوزه گردشگری به صورت غیر رسمی و یا فصلی مشغول به کار هستند و به همین علت آمار دقیقی از بیکاری وجود ندارد اما دو سوم شاغلین حوزه گردشگری بیکار شدهاند. حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار نفر شاغل رسمی در حوزه گردشگری داریم که شورای جهانی سفر آن را اعلام کرده است. دو سوم این عدد قطعاً در ایام کرونا بیکار شدهاند.
از بُعد جهانی، به گفته سازمان جهانی گردشگری، صنعت گردشگری تحت تأثیر ویروس کرونا ۴۶۰ میلیارد دلار ضرر کرده و این ۵ برابر بیش از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۹ بوده است.
به گفته شورای جهانی سفر، در سال گذشته میلادی، تعداد شاغلین در بخش گردشگری ایران، حدود یک میلیون و ۳۵۰هزار نفر بوده است، که از زمان شیوع کرونا، حدود ۹۰۰ هزار نفر از آنان بیکار شدهاند، و در این میان آمار دقیقی از افرادی که بیمه نشدهاند و دارای کد کارگاهی نیستند، وجود ندارد.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران اواسط اردیبهشت ماه اعلام کرد با شیوع کرونا نزدیک به ۱۳هزار راهنمای گردشگری (تور لیدر) در ایران شغل خود را از دست دادهاند. دفاتر خدمات مسافرتی هم از دیگر شاخههای صنعت گردشگری ایران هستند که آسیب دیدهاند، که اکثر آنها اقدام به تعدیل نیرو کردهاند.
دولت وامهایی را برای جبران خسارات وارد شده به مشاغل این بخش تخصیص داده است، اما صاحبان این مشاغل معتقدند که این تسهیلات اصلاً کفاف خسارات وارده را نمیدهد.
مطالب دیگر:
دانشجویان چینی مجبور به مطالعه تئوریهای کمونیستی رهبر چین
چگونه حزب کمونیست چین با شورشها و خشونتهای اخیر آمریکا مرتبط است