
مدیتیشن، یک تمرین باستانی و کهن بر مبنای تمرکز درونی است و روشی است که به واسطۀ آن، راهبان و حکیمان در گذشته در جستجوی روشنبینی و عرفان بودند. امروزه، مدیتیشن و مراقبه در بین بسیاری از مردم رواج یافته است، زیرا این افراد به دنبال آرامش، صلح و سکون درونی هستند.
تا چندی پیش، علم نسبت به چنین موضوعاتی شک داشت. اما مطالعات و تحقیقهای متعددی که طی سالهای گذشته در این خصوص انجام شد، توانست برخی از مزایای مدیتیشن را از نظر علمی تأیید کند.
به عنوان مثال، یوگا را به عنوان یکی از اشکال مدیتیشن در نظر بگیرید. یوگا زمانی یک فعالیت حاشیهای و کم اهمیت بود، اما اکنون باشگاههای یوگا همه جای دنیا دیده میشوند. بسیاری از مردم از طریق تجربه به این سو جذب شدهاند و در نهایت علم نیز افراد را به امتحان آن ترغیب کرد. محققان شواهد و مدارک خوبی را برای پزشکان جمع آوری کردهاند که آنان با اطمینان خاطر یوگا را به بیماران خود توصیه کنند.
مدیتیشن معمولاً با سکون و سکوت همراه است. اما حرکات آرام در یوگا باعث میشود تا بیشتر به یک مراقبۀ در حال حرکت تبدیل شود. این فعالیتی است که در آن حالت ذهن به همان اندازه حالات فیزیکی برای تمرین اهمیت دارد.
اما نوعی مدیتیشن متحرک که بسیار کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است چیگونگ نام دارد که یوگای چینی نیز نامیده میشود. گفته میشود که تمرین چیگونگ منجر به سلامتی و آرامش بهتر میشود، اما علم هنوز به قدر کافی به آن توجه نکرده است.
چیگونگ نیز مانند یوگا، انواع مختلفی دارد، که احتمالاً شناخته شدهترین آنها تایچی است که همانند یک رقص دلنشین بین تمرینکننده و جریانی از انرژی نامرئی است.
مردمی که این حرکات اسرارآمیز ذهن و بدن را انجام میدهند چه نتیجهای میگیرند؟ یک مطالعه جدید با نگاه به نوع دیگری از تمرینهای چیگونگ، به نام « فالون گونگ »، جنبههایی از آن را روشن میکند. نتایج به دست آمده در این مطالعه در نشریه Brain and Cognition در فوریه ۲۰۲۰ چاپ شده است.
دکتر بن بندیگ، و تیم وی، به دلایل مختلفی به مطالعه درباره فالون گونگ پرداختند. نخست اینکه فالون گونگ، در چین بسیار سریع بین مردم رایج و محبوب شد و از زمانی که در سال ۱۹۹۲ برای نخستین بار به عموم معرفی شد، طی هفت سال جمعیتی بالغ بر ۷۰ الی ۱۰۰ میلیون نفر از مردم در سراسر چین به تمرین آن پرداختند. با این وجود بر خلاف یوگا، مطالعات کمی در ارزیابی اثرات فالون گونگ انجام شده است.
یکی دیگر از انگیزههای دکتر بندیگ، برای این مطالعه، گزارشات و تجربیاتی بود که تمرینکنندههای فالونگونگ از شرح حال خود منتشر میکردند.
در سال ۱۹۹۸، دولت چین یک نظرسنجی از تمرینکنندگان فالون گونگ را در سراسر کشور انجام داد. آنها دریافتند که ۹۸ درصد از ۳۱ هزار تمرینکننده مورد مطالعه، بهبودهای قابل توجهی در سلامت خود داشتهاند و بعد از شروع تمرین بیش از ۹۰ درصد گزارش دادند که قبل از تمرین از بیماریهای مختلفی رنج میبرند و پس از انجام تمرینات، بیش از ۷۰ درصد بهبودی کامل یا تقریباً کامل را تجربه کردهاند.
در برخی موارد، بیماریهایی صعبالعلاج با تمرین مداوم فالون گونگ از بین رفته است، در حالی که پزشکی مدرن قادر نیست برای آن توضیح و توجیهی داشته باشد.
تجربیات تمرینکنندگان به این محققان نشان داد که فالون گونگ میتواند به کاهش افسردگی و دردهای مزمن منجر شود. اما او شواهدی را میخواست که نشان دهد این تمرین میتواند یک اثر قابل اندازهگیری داشته باشد.
تیم تحقیقاتی دکتر بندینگ تحقیق خود را در مورد ذهن متمرکز کردند. آنها میخواستند ببینند که این تمرین چه تاثیری به صورت طولانی مدت در مغز افراد دارد.
آنها دو گروه را مورد بررسی قرار دادند. یک گروه متشکل از افرادی بودند که تازه تمرین فالون گونگ را یاد گرفته بودند و گروه دیگری که حداقل دو سال به طور مرتب تمرین میکردند. در ابتدای مطالعه، هر دو گروه مورد آزمایشاتی قرار گرفتند، و سپس گروهها بلافاصله پس از ۹۰ دقیقه تمرین فالون گونگ آزمایش شدند.
نتیجه بررسی نشان داد که تمرینکنندگان، پس از انجام تمرینات، در حل مسائل درک بهتری داشتند، به ویژه در شرایطی که نیاز به هماهنگی بهتر بین هر دو نیمکره مغز دارند. آنها پس از انجام مدیتیشن پیشرفت چشمگیری داشتند، وی این تأثیر مثبت برای تمرینکنندگانی که مدتی طولانیتر به تمرین میپرداختند بیشتر صادق بود.
تنظیم و پردازش بهتر احساسات
در مقایسه با ورزشهای روزمره معمولی مردم، تمرینات فالون گونگ نرم و آهسته است. آن دارای حرکات کششی ملایم و آهسته است. تمرینی وجود دارد که در آن دستها به صورت مداری در اطراف بدن حرکت میکنند. برخی از حالتها برای مدت طولانی نگه داشته میشود و در سکون خواهد بود. چشمها در طول تمرینات بسته است و همزمان موسیقی ملایم و سنتی چینی پخش میشود.
هر دو گروه در این مطالعه، حرکات ملایم تمرینی را با همان موسیقی انجام دادند و هر دو گروه پس از انجام تمرینات در مواجه با آزمونهای شناختی بهتر عمل کردند. با این تفاوت که افراد با تجربه نسبت به تازه کارها عملکرد بهتری داشتند. به گمان دکتر بندیگ، امتیاز و دستاورد این افراد بیشتر از ذهنشان نشأت میگیرد تا بدن.
بخش اساسی تمرین فالون گونگ در تلاش برای حفظ ذهنی روشن است. بر خلاف برخی از تمرینهای مراقبهای و دیگر روشهای مدیتیشنهای، هیچ تمرکزی بر شیوه نفس کشیدن یا فعالیت ذهنی عمدی از قبیل گفتن ذکر وجود ندارد.
در حالی که حرکات فیزیکی آسان انجام میشود، اما ورود ذهن به حالت آرام و ساکن، میتواند سالها طول بکشد و حتی در ابتدا ممکن است مورد مداخله نیز قرار بگیرد.
مدیتیشن از دوران کهن تاکنون، به عنوان راهی برای رها شدن از دلبستگیها و احساساتی که انسان را درگیر خود میکند، شناخته شده است.
مطالعات نشان داده است که که مراقبه و مدیتیشن میتواند باعث شود فرد احساسات خود را بهتر تعدیل و تنظیم کند و دچار هیجانات نشود. دکتر بندیگ میافزاید: نتایج نشان میدهد که مراقبهکنندگان میتوانند احساسات را سریعتر پردازش کنند و نسبت به افراد دیگر کمتر دچار گیجی و حواسپرتی شوند و در نتیجه در هنگام فعالیتهای شناختی، با مزاحمت و مداخله کمتری روبرو میشوند.
نتایج این مطالعه نشان داده است که کسانی که مدت طولانیتری به انجام تمرینات پرداختهاند، نسبت به سایرین در پردازش و تعدیل احساسات خود موفقتر عمل میکنند.
دکتر بندیگ گفت « حدس من این بود که این تمرین کنندگان کمتر تحت تأثیر احساسات منفی کمتر قرار میگیرند، اما دیدم که آنها تحت تأثیر هیجانات عاطفی مثبت هم قرار نمیگیرند. » این نشان میدهد که به طور کلی، تمرینکنندگان میتوانند احساسات خود را بهتر تنظیم کنند.
البته تمرین فالونگونگ چیزی بیش از تمرینات معمولی چیگونگ است. چرا که تمرینکنندگان این روش، زمانی که در حال تمرینات فیزیکی نیستند نیز در پی استانداردها و معیارهای اخلاقی بالایی هستند، و البته این فاکتور در مطالعات بندینگ لحاظ نشده است.
این مطالعه، یک درس صبر و بردباری است. اگر مدیتیشن میکنید ولی هنوز به آرامش نرسیدهاید، ناامید نشوید. کمی بیشتر به آن عمل کنید.
دکتر بندیگ میگوید « این چیزی است که اثرات معنی دار بر روی افراد دارد. »
مطالب دیگر:
نام درست ویروس کشندهای که در تمام دنیا پخش شده، چیست؟
« همهاش جعلی است »- عصبانیت ساکنان ووهان از پنهان کردن موارد آلوده به ویروس کرونا از سوی چین
رژیم چین با هدف لغو اجراهای شن یون، اطلاعات غلطی از ویروس کرونا منتشر میکند