Search
Asset 2

تاثیر مراقبه در کمک به کاهش درد حاصل از بیوپسی سرطان سینه

(michaeljung/shutterstock)
(michaeljung/shutterstock)

بیوپسی توده سینه، آزمایشی برای تشخیص احتمال ابتلا به سرطان سینه است که طی آن مقداری از مایعات اطراف و بافت توده مشکوک برداشته می‌‏شود تا ماهیت آنها بررسی و شناسایی شود.

در بیمارانی که تحت آزمایش بیوپسی سرطان سینه قرار گرقتند، برای کاهش درد و اضطراب حاصل از این آزمایش، مراقبه و موسیقی احتمالا می‌‏توانند موثر باشند. موسسه سرطان «دوک»، واقع در «دورهام»، یکی از ایالت‌‏های جنوبی آمریکاست. مطالعه‌‏ای جدید به سرپرستی این موسسه انجام شده که طی آن روش‌‏هایی برای کمک به بیماران نیازمند بیوپسی سینه، معرفی شده است. این روش‌‏های جایگزین به بیمار کمک می‌‏کنند تا برخود موفقیت آمیزتری با درد و اضطراب حاصل از این پروسه داشته باشد.

بیوپسی هدایت شده توسط سونوگرافی، روشی است که در آن پزشک از سونوگرافی برای هدایت سوزن نمونه‌‏برداری به سمت توده مشکوک استفاده می‌‏کند؛ که در روش بیوپسی با سوزن ظریف «FNAB»، از سوزنی بسیار ظریف برای این منظور استفاده می‎‌‏شود. به همین دلیل این روش چندان تهاجمی نبوده و حداقلِ ناراحتی و دردسر را برای بیمار ایجاد می‌‏کند. درد حاصل از سوزن معمولا درحدی است که بتوان آن را مدیریت کرد ولی عوامل دیگری نیز در چگونگی گذراندن این پروسه نقش دارند. مثلا آستانه درد افراد، زمینه روانشناسی آنها مثل ترس از سوزن، و میزان اضطراب مرتبط با انجام تست یا نتیجه آزمایش.

پس احتمال دارد به‌‏خاطر ناراحتی جسمی یا عاطفی حاصل از این پروسه برای بیمار، او نتواند آن را با موفقیت بگذراند و حتی ممکن است نتایج تست به مخاطره بیفتد.

دکتر ماری اسکات سو، که سرپرستی نوشتن این مطالعه را به‌‏عهده دارد، توضیح می‌‏دهد: «نتایج حاصل از بیوپسی سوزنی تصویری، برای تشخیص سرطان سینه بسیار موثر و کارا است، ولی اضطراب و درد حاصل از آن می‌‏تواند تاثیری منفی بر مراقبت از بیمار طی روند آزمایش داشته باشد. بیمارانی که دچار درد و اضطراب هستند ممکن است طی انجام آزمایش حرکت کنند، که این می‌‏تواند میزان کارایی بیوپسی را کاهش دهد یا حتی ممکن است افراد مورد بررسی، دیگرمایل به ادامه نبوده و برای انجام دادن غربالگری «بیماریابی» یا آزمایشات پیگیر نباشند.»

در این مطالعه ۱۲۱ زن، با بیوپسی‌‏های هدایت شده توسط سونوگرافی، ارزیابی شدند. ضمن انجام آزمایش بعضی از شرکت‌‏کنندگان به مراقبه ضبط شده‌‏ای گوش دادند که قرار بود کم کم حالت مثبتی را القا کرده و به خلاص شدن از شر احساسات منفی کمک کند. گزینه دیگر برای گروه دوم، گوش دادن به موسیقی بود. افراد می‌‏توانستند انتخاب کنند تا به یکی از این موسیقی‌‏ها گوش کنند: جاز، پیانوی کلاسیک، چنگ و فلوت، صدای طبیعت یا موسیقی مردمی و قومی. با گروه سوم از زنان به روش معمول و استاندارد مراقبت از بیمار برخورد شد. روشی که شامل ایجاد احساس حمایت در بیمار و برقراری مکالمه‌‏های کوتاه بین پزشک و فردی است که تحت بیوپسی قرار می‌‏گیرد.

زنانِ دو گروه اول که به مراقبه یا موسیقی گوش داده بودند، در مقایسه با بیماران گروه سوم به‌‏مراتب احساس خستگی و اضطراب کمتری را طی بیوپسی تجربه کردند. به‌‏علاوه، شرکت‌‏کنندگان گروه مراقبه نسبت به زنانی که فقط به موسیقی گوش دادند، درد خیلی کمتری نیز داشتند.

داروهای ضداضطراب نیز گزینه دیگری است که به عنوان ‌‏چاره‌‏ای برای کاهش استرس و درد بیمار طی بیوپسی سینه استفاده می‌‏شود. هرچند اثرات آرام‌‏بخش این داروها، تا مدتی قابلیت حرکت بیمار را محدود کرده و هوشیاری او را برای فعالیت‌‏هایی مثل رانندگی کاهش می‌‏دهد. حال‌‏آن‌‏که، مراقبه و موسیقی، راه‌‏های جایگزین ساده و کم‌‏هزینه‌‏ای به‌‏جای دارو هستند.

محققان امیدوارند با انجام این آزمایش در مقیاس‌‏های بزرگ‌‏تر، بفهمند که آیا این نتایج می‌‏توانند برای روش‌‏های مختلف قابل تعمیم باشند یا نه…

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی