این روزها نوسانات ارزی و افزایش شدید نرخ دلار در میان جامعه ایرانیان، چه در داخل و چه در خارج کشور، سر و صدای زیادی به راه انداخته و بسیاری از مردم از جمله جامعه ایرانی مقیم کانادا را درگیر مشکلات مختلفی کرده است.
در این راستا رسانه اپک تایمز فارسی با یکی از مشاوران مالی برجسته ساکن تورنتو مصاحبهای انجام داده که در زیر میخوانید:
آقای حاجیان نظر شما درباره تاثیر نوسانات دلار بر روی زندگی ایرانیان مقیم کانادا چیست؟
«هاشم حاجیان»: «نوسانات دلار چند گروه از ایرانیان مقیم کانادا را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار میدهد:
گروه اول کسانی هستند که تازه به کانادا مهاجرت کردهاند یا در حال گذراندن پروسه مهاجرت هستند و در عین حال منبع درآمدشان هنوز داخل ایران است.
این افراد برای تامین مخارجشان هر ماه از داخل ایران پول دریافت میکنند و هر زمان که ارزش پول ایران با افزایش قیمت دلار کاسته میشود و یا این که نرخ سود بانکی در ایران کاهش مییابد، دریافتیشان در کانادا کمتر شده و متحمل فشارهای مالی و روحی بسیاری میشوند.
گروه دیگر افرادی هستند که در کانادا وام گرفتهاند یا از طریق املاکشان در کانادا لاینآف کردیت Line of credit دریافت کردهاند و آنها هم درآمد حاصله از منابع مالیشان در ایران را در برای بازپرداخت این وامها استفاده میکنند. این افراد هم با افت ارزش پول ایران و نوسانات ارزی، با کاهش دریافتی روبه رو شده و به سختی قادر به بازپرداخت وامهایشان هستند.
بسیاری از افراد در زمانی که سود بانکی در ایران ۲۰ درصد تعیین شد، سرمایه خود را در این بانکها سپردهگذاری کرده و بر مبنای سود دریافتی از آن، مخارج خود در کانادا را تامین میکردند، اما پساز کاهش سقف سود بانکی در ایران و یا افزایش نرخ دلار دچار مشکل شده و در نتیجه با کاهش ارزش اصل سرمایهشان متحمل ضرری سنگین شدند.
گروهی نیز از آنجا که پیشاز نوسانات بهوجود آمده به سبب کافی بودن درآمد، عدم دارا بودن تخصص کاری، کهولت سن یا ضعف در زبان رسمی کانادا شغلی نداشتند، پساز بروز این نوسانات و به تبع آن کاهش درآمد، مجبور میشوند که به گونهای وارد بازار کار این کشور شوند.
همچنین نوسانات ارزی جاری منجر به این شده که برنامهریزیهای بسیاری ایرانیان، نظیر تحصیل در دانشگاههای کانادا، درمان، مهاجرت و… برهم بخورد و فشارهای روحی و عصبی بسیاری را هم به دنبال داشته باشد.»
توصیه شما در این باره چیست و چه راهکارهایی به ایرانیان مقیم کانادا پیشنهاد میدهید تا به نحوی مناسب و به دور از ضرر و زیان از سرمایهها و داراییهای خود درآمد کسب کنند؟
«هاشم حاجیان»: «ایرانیان مقیم کانادا لازم است با دریافت مشاوره از افراد آگاه از گزینههای سرمایهگذاری در این کشور مطلع شده و از این مسیر کسب درآمد کنند.
گزینههای سرمایهگذاری مناسب جایگزین که فرد میتواند ماهانه از آن درآمد کسب کند، دارای میزان ریسک متفاوتی هستند؛ از سپردهگذاریهای بدون ریسک با سود کم آغاز شده و به سپردهگذاریهای پر ریسک با سود زیاد منتهی میشوند.
در مجموعه سپردهگذاریهای بدون ریسک میتوان از سپرده بلند مدت موسوم به GIC نام برد که سود سالیانهای حدود ۱ تا ۲.۵ درصد دارد که البته سودی بسیار کم بوده و تامین مخارج زندگی در کانادا به تنهایی با آن به سختی امکانپذیر است.
گزینه دیگر سرمایهگذاری در شرکتهای بیمه موسوم به اَنوئیتی Annuity است. این شرکتها پساز دریافت مبلغ، به صورت مادامالعمر هرماه درصدی سود به اضافه بخشی از اصل سرمایه فرد را به وی پرداخت میکنند. این گزینه هم بدون ریسک است. با این تفاوت که سود آن از GIC بیشتر بوده، اما دسترسی به اصل سپرده امکانپذیر نیست.
اَنوئیتیها انواع مختلفی دارند. در برخی از آنها پساز مرگ سرمایهگذار، پرداخت سود به همسر وی نیز تا پایان عمرش ادامه مییابد و در برخی هم تعداد سال مشخصی برای سرمایهگذاری و پرداخت سود تعریف شده است. اما در هر حال این شرکتها به طور تضمینی حدود ۳ تا ۶ درصد به فرد سود پرداخت میکنند.
گزینه بعدی بدون ریسک، خرید اوراق قرضه یا اوراق مشارکت است. شرکتهایی همچون تورنتو هایدرو، گاورمنت انتاریو و … پول حاصل از فروش این اوراق را در پروژههای مختلف سرمایهگذاری کرده و در مقابل سالیانه حدود ۲ تا ۵ درصد به شخص سود پرداخت میکنند. پرداخت این سود بهصورت ماهیانه یا سه ماه یکبار است. سود این اوراق ثابت بوده اما قیمت اوراق بسته به نرخ بهره بانک مرکزی تغییر میکند.
نوعی دیگر، صندوقهای سرمایهگذاری به نام میوچوال فاند Mutual fund است که در مقابل فروش اوراق و سهام به فرد حدود ۳ تا ۶ درصد سود پرداخت میکنند. سرمایهگذاری در سهام و اوراق به صورت ترکیبی است و فرد مادامالعمر و تا زمانی که شرکت فعالیت دارد، ماهیانه سودی ثابت دریافت میکند.
البته شرکتهای بسیاری نیز هستند که سود پرداختیشان بیشاز ۶ درصد است و گاهی فراتر از ۱۲ درصد و حتی تا ۲۰ درصد هم میرود، اما سرمایهگذاری در این شرکتها ریسک بسیار زیادی دارد؛ چرا که این گونه شرکتها به احتمال زیاد دچار مشکلاتی مالی بودهاند که بانکها حاضر به پرداخت وام به آنان نشدهاند.»
نظرتان درباره وامدهندگان خصوصی چیست؟
«هاشم حاجیان»: «معامله با لندرهای خصوصی همانند معامله با فرد یا گروهی است که قاعدتا از بانکها و شرکتها کوچکتر هستند و از آنجا که این افراد مشتریان کمتری دارند، در صورت عدم پرداخت اقساط وام از سوی حتی یک مشتری و یا شکست در بهرهبرداری از پروژههایشان، متحمل ضررهای سنگینی میشوند. به همین دلیل سرمایهگذاری و یا اخذ وام از این شرکتها نیز بسیار پر ریسک است.
برای مثال، شرکت بزرگی که یک میلیون مشتری دارد، در صورت عدم پرداخت اقساط از سوی یکصد مشتری، ضرر چندان قابل توجهی به شرکت وارد نخواهد شد؛ اما شرکت کوچکی که تنها ده مشتری دارد، عدم پرداخت اقساط از سوی یک مشتری هم ضرر زیادی به آن وارد میکند، ضرری که معادل از دست دادن ۱۰ درصد از سرمایه شرکت است.»
نظرتان درباره سرمایهگذاری در ملک چیست؟
«هاشم حاجیان»: «رنتال پراپرتی Rental property هم از آپشنهایی است که میتوان برای کسب درآمد از آن استفاده کرد. از آنجا که کانادا به ویژه شهر تورنتو، میزان مهاجرپذیری و دانشجوپذیری زیادی دارد، تقاضا در بازار مسکن هم فراوان است. اگرچه سرمایهگذاری در رنتال پراپرتی هم با احتساب وامی که شخص از بانک میگیرد، بیشتر از ۵تا ۶ درصد سود سالیانه برای فرد نخواهد داشت.
در صورت استفاده از این نوع سرمایهگذاری، باید توجه داشت که بالانس مثبتی میان مبلغ دریافتی از رنتال و مبلغ پرداختی به بانک وجود داشته باشد تا درآمدی مناسب از تفاضل آن حاصل شود.
مزیت رنتال پراپرتی این است که مبلغ پرداختی به بانک درنهایت در ملک اندوخته شده و در آینده اگر قیمت ملک افزایش یابد، سود خوبی نصیب سرمایهگذار خواهد شد.»
چنانچه در زمینههای مختلف به مشاوره مالی نیاز دارید، میتوانید از طرق زیر با آقای هاشم حاجیان تماس برقرار کنید:
ایمیل: [email protected]
تلفن همراه: ۶۴۷۸۷۸۵۷۵۷
تلفن محل کار: ۹۰۵۷۶۰۱۶۵۰ext2172
وبسایت:
https://www.sunlife.ca/E/search/agent/default.asp?AID=106402736065396624955&pageId=ADVISOR
مطالب دیگر:
چرا تمرین معنوی و آرامش بخش فالون دافا در چین تحت آزار و شکنجه قرار دارد – قسمت اول (ویدئو)
پیشنهادهایی برای رشد و ترقی در کسب و کارتان
اعتماد به نفس لازمه موفقیت (ویدئو)