حزب کمونیست چین هفتادمین سالگرد به سلطه در آوردن تبت را با درخواست پذیرش حاکمیت رژیم در منطقه جشن گرفت.
معاون نخست وزیر چین وانگ یانگ روز نوزدهم آگوست در بنای نمادین قصر پاتولا، صومعه مقدس بودائیان در پایتخت تبت لهاسا، در مقابل ۲۰،۰۰۰ نفر از افرادی که با دقت بسیار مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته بودند سخنرانی کرد و حزب را ناجی خواند که «بردگان روستایی» تبتی را «با روشی صلحآمیز آزاد کرده است».
وانگ که ریاست نهاد مشاورهای سیاسی نسبتاً صوری رژیم را بر عهده دارد و عضو سازمان تصمیمگیری عالیرتبه حزب یعنی کمیته دائمی پلیتبورو نیز است، گفت: «تبت فقط با پیروی از رهبری حزب و مسیر سوسیالیستی میتواند پیشرفت کرده و شکوفا شود».
نیروهای چین کمونیست در سال ۱۹۵۱ وارد منطقه گسترده هیمالیا شدند و رهبران تبت را مجبور به پذیرش معاهدهای کردند که قرار بود از سیستم سیاسی حاضر در تبت، استقلال منطقهای و آزادی مذهبی آن حمایت کند.
دالایی لامای چهاردهم که امسال ۸۶ ساله شد، در سال ۱۹۵۹ و پس از سرکوب قیام مردم تبت به دست ارتش چین با پای پیاده به هند فرار کرد. به گفته دولت در تبعید تبت، قریب به ۸۰،۰۰۰ نفر اندکی بعد مسیر او را دنبال کردند.
هرچند رژیم ادعا میکند روستاییان تبت را از چنگال حاکمیت دینی سرکوبگر «آزاد» کرده است اما منتقدان و فعالان میگویند پکن در واقع در این منطقه بودائی منحصربفرد که در بخش عمده تاریخ خود تا حد زیادی مستقل از حاکمیت مرکزی چین بوده است، کارزار «نسلکشی فرهنگی» به راه انداخته بود.
رژیم در طی سالیان متمادی راهبان و راهبهها را مجبور به بازگشت به زندگی سکولار کرده و به گفته گروههای حقوق بشری، محکومیتهای سنگینی گاهاً تا ۲۰ سال علیه برخی راهبان صادر کرده است.
نتایج گزارش سال ۲۰۲۰ اندیشکده بنیاد جیمزتاون نشان میدهد اردگاههای حرفهای آموزشی مسلحی در تبت بوجود آمدهاند که نظیر اردوگاههایی هستند که بیش از ۱ میلیون اویغور در شینجیانگ در آنها نگهداری میشوند.
وانگ در جریان سخنرانی خود در این مراسم با لحنی پیروزمندانه صحبت کرد و درباره آنچه به گفته خود تبتی «یکپارچه و با ثبات» است که در آن اقوام مختلف «همچون چای و نمک یکدیگر را دوست دارند»
او گفت حزب «فعالیتهای جداییطلبانه و خرابکارانه گروه دالایی لاما و نیروهای متخاصم در خارج را شکست داده است» و با موفقیت تمام فقر شدید در این منطقه را ریشه کن کرده است.
مطالب دیگر:
طرح پیشنهادی دولت بایدن برای تغییرات گسترده در سیستم پناهندگی در بحبوحه بحران مرزی
سفارت ایالات متحده میگوید ارتش نمیتواند «امنیت مسیر» تا فرودگاه کابل را تضمین کند