Search
Asset 2

ترامپ دستور توقف سرمایه‌گذاری در شرکت‌های نظامی چین را صادر کرد

ترامپ فرمان اجرایی توقف سرمایه‌گذاری در شرکت‌های چینی مرتبط با نیروهای نظامی این کشور را به دلیل تهدید امنیت ملی، سیاست خارجی صادر کرد.
(Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

واشنگتن – پرزیدنت ترامپ در روز ۱۲ نوامبر فرمان اجرایی توقف سرمایه‌گذاری در شرکت‌های چینی مرتبط با نیروهای نظامی این کشور را به دلیل تهدید امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده صادر کرد.

این فرمان اجرایی در پی افزایش نگرانی‌ها از ورود سپرده‌های بازنشستگی به شرکت‌های خارجی پشتیبان رژیم توتالیتر چین صادر شد. هدف اصلی این فرمان اجرایی شرکت‌های نظامی چین است و شامل شرکت های مشخص شده توسط پنتاگون در ژوئن و اوت ۲۰۲۰ می شود.

در متن این فرمان آمده است که «پکن به طور فزاینده‌ای از سرمایه ایالات متحده برای تامین مالی، توسعه و مدرن سازی ارتش، اطلاعات و سایر بخش های امنیتی خود استفاده می‌کند».

استراتژی تهاجمی ملی حزب کمونیست چین به نام طرح «همجوشی نظامی و غیر نظامی» از شرکت های چینی برای تقویت ارتش آزادی بخش خلق (PLA) استفاده می‌کند

فرمان اجرایی ادامه می دهد که: «این شرکت‌ها به طور همزمان با فروش اوراق بهادار به سرمایه گذاران آمریکایی و فعالیت مستقیم و غیرمستقیم در ایالات متحده سرمایه خود را تامین می‌کنند».

در سال میلادی جاری وزارت دفاع آمریکا ۳۱ شرکت چینی را به عنوان نهادهایی معرفی کرد که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در خاک آمریکا فعالیت داشته و تحت مالکیت و کنترل ارتش آزادی بخش خلق هستند.

بسیاری از این شرکت‌ها در بازارهای بورس سراسر دنیا دارای سهام عمومی هستند و به این ترتیب، میلیون‌ها سرمایه گذار آمریکایی بدون داشتن آگاهی با استفاده از سپرده بازنشستگی خود به خروج سرمایه از کشور و تقویت این نهادهای چینی کمک می‌کنند.

فهرست پنتاگون شامل شرکت‌هایی مانند شرکت صنایع هوایی چین (Aviation Industry Corp.)، هوآوی و هانگژو هایکویژن (Hangzhou Hikvision) می‌شود.

برای نمونه می‌توان به دو شرکت صنایع ملی شیمی چین (ChemChina) و سد سه دهانه (CTG) اشاره کرد که براساس گزارش شرکت مشاوره ریسک و تحقیقات RWR Advisory (واقع در واشنگتن)، ۳.۴ میلیارد دلار را در قالب اوراق عرضه جمع آوری کرده است.

گزارش RWR نشان می‌دهد که دو بانک بزرگ در ایالات متحده، یعنی گلدمن ساکس و بانک آمریکا (Bank of America) در ارائه اوراق عرضه شرکت ChemChina در آمریکا نقش داشته‌اند. از سوی دیگر «جی پی مورگان چیس» و «مورگان استنلی» از متعهدان خرید اوراق بهادار شرکت CTG بوده‌اند.

فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ انجام هرگونه سرمایه گذاری در سهام یا اوراق قرضه این شرکت های چینی را «از ساعت ۹:۳۰ صبح روز ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱ به وقت شرق آمریکا» ممنوع خواهد کرد.

رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در بیانیه خود گفت: «اقدام رئیس جمهور در راستای محافظت از سرمایه گذاران آمریکایی دربرابر تامین مالی ناخواسته و افزایش توانایی ارتش آزادی بخش خلق و سرویس های اطلاعاتی جمهوری خلق چین است».

گزارش کمیسیون بررسی روابط اقتصادی و امنیتی ایالات متحده و چین اعلام کرده است که تا تاریخ ۲ اکتبر ۲۰۲۰ بالغ بر ۲۱۷ شرکت در بورس ایالات متحده ثبت شده‌اند که ارزش تقریبی آنها برابر ۲.۲ تریلیون دلار است.

 دولت پکن در سال های اخیر همچنین تلاش کرده است تا با تحت فشار قرار دادن ارائه دهندگان شاخص های بورس جهانی، میزان سهام و اوراق بهادار چینی را در معیارها و پرتفوی های سرمایه گذاران افزایش بدهد. یکی از مثال های قابل توجه در این زمینه شرکت خدمات مالی MSCI است که درسال گذشته، با افزایش تعداد سهام‌های چینی در شاخص‌های خود باعث تامین میلیارد دلاری شرکت های چینی شده است.

مارکو روبیو، سناتور جمهوری خواه ایالت فلوریدا از فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ استقبال کرد و از کنگره خواست تا از این فرمان پیروی کنند. او در بیانه خود گفت: «سوء استفاده حزب کمونیست چین از بازار سرمایه ایالات متحده یک تهدید واضح و مستمر برای اقتصاد و امنیت ملی کشور ماست. ما هیچ وقت اجازه نمی‌دهیم که منافع حزب کمونیست چین و وال استریت بالاتر از کارگران و سالمندان آمریکایی باشد».

راجر رابینسون، رئیس و مدیر عامل گروه مشاوره PWR در بیانیه خود گفت که تغییر سیاست‌های ترامپ برای دولت بعدی بسیار دشوار خواهد بود. او ادامه داد: «در تمام چهل سالی که روابط امنیت ملی و اقتصاد جهانی را زیرنظر داشته‌ام چنین جریمه‌ای را در بازارهای مالی مشاهده نکرده‌ام. به عبارت دیگر این فرمان اجرایی از نظر من تاریخی است، مخصوصا به این دلیل که برای بازیکن بزرگی در بازارهای مالی مثل چین صادر شده است. این تحریم بر بازارهای مالی را نمی‌توان به عقب بازگرداند».

رابینسون همچنین رئیس سابق کمیسیون بررسی روابط اقتصادی و امنیتی چین و آمریکا در کنگره است.

جیم بنکس، نماینده جمهوری خواه ایالت ایندیانا نیز صدور این فرمان اجرایی را تحسین کرد. او پیش از این در ماه ژوئن لایحه ای را با عنوان «توقف تامین مالی ارتش آزادی بخش خلق» در مجلس نمایندگان مطرح کرده بود که کارکردی مشابه فرمان اجرایی دونالد ترامپ دارد.

بنکس در یک بیانیه گفت: «این [فرمان اجرایی] یکی از عاقلانه‌ترین و مهم‌ترین سیاست‌های خارجی پرزیدنت ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید است. اجازه دادن به تامین مالی دشمن اصلی ما یک کار اشتباه است، و این اشتباه را نباید تکرار کنیم».

مطالب دیگر:

دعوی قضایی ترامپ مبنی بر ادعای تخلف­‌های گسترده در مرکز شمارش آرای دیترویت

کارشناس مسائل چین: پکن از پاندمی کرونا بهره برد تا در انتخابات آمریکا مداخله کند

رودی جولیانی، وکیل ترامپ: ۶۵۰هزار رأی غیرقانونی در فیلادلفیا و پیتسبورگ شناسایی شد

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی