نوشته: مینگهویی
در جریان یک کنفرانس علنی سراسری در اوت۲۰۱۳، شی جینپینگ که پنج ماه قبل از آن بهعنوان بالاترین رهبر حزب کمونیست چین برگزیده شده بود، یک دستور اجرایی به تمام سازمانهای دولتی و رسانههای خبری تحت کنترل دولت صادر کرد: «درباره چین ماجراهای خوب بگویید و آنها را بهخوبی تعریف کنید.»
سیاست تبلیغاتی شی موضوع جدیدی نبود اما خلاصهای است از آنچه حزب کمونیست چین از زمان بهقدرت رسیدنش در سال۱۹۴۹ انجام میداده است. دستور او بهعنوان محرکی برای ماشین تبلیغاتی این رژیم کمونیستی عمل کرد تا برای کنترل این ماجرا هم در داخل کشور و هم در عرصه بینالمللی تلاش بیشتری کند.
پاندمیِ درجریانِ ویروس کرونا مثال بیعیبونقصی است از اینکه چطور ماشین تبلیغاتی حزب کمونیست چین سخت تلاش کرده است تا «داستانهای خوبی درباره چین بگوید.» از دیپلماتهای چینی و مقامات وزارت امور خارجه گرفته تا سازمانهای بهداشتی و همچنین تمام سطوح دولت و ارتش سایبری، به همه آنها دستور داده شده است که حکومت چین را بهعنوان قهرمان در مبارزه با ویروس و نجاتدهنده مردم چین و بقیه جهان ترسیم کنند. صداهای ناهمگون ساکت شدند و اطلاعات درباره شیوع ویروس کرونا بهشدت کنترل شد که منجر به ابتلای بیش از ۵میلیون نفر در نزدیک به ۲۰۰ کشور و بیش از ۳۲۵هزار کشته براثر بیماری ناشی از این ویروس شد.
در ادامه چند نمونه از ترفندهای تبلیغاتی حزب کمونیست چین را ذکر میکنیم.
سیاست توییتری: بزرگ کردن خود و مقصر دانستن سایرین
مقالهای از رادیوصدای آزاد آسیا در ۲۸آوریل۲۰۲۰ به بررسی سه اکانت توییتر در ۱۰۰ روز گذشته پرداخت که عبارتند از: هوا چونیینگ @SpokespersonCHN، ژائو لیجیان@ zlj517 و وزارت امور خارجه چین @MFA_China هوا رئیس دپارتمان اطلات وزارت امور خارجه چین و ژائو معاون رئیسش است.
بین ۱ تا ۱۰آوریل درمجموع ۴۵۷۴ توییت از این سه اکانت منتشر شد.
در ژانویه و فوریه، این توییتها عمدتاً موفقیت حکومت کمونیستی چین در مبارزه با ویروس کرونا را ستودند و «انرژی مثبت» -شعاری که رهبری حزب کمونیست چین در سال۲۰۱۴ پیشنهاد کرد- ساطع کردند، اما هیچ اطلاعاتی درخصوص موارد روبهافزایش تأییدشده مبتلایان موجود نبود.
از ۲۰فوریه این توییتها از به تصویرکشیدن چین بهعنوان منطقهای که شیوع ویروس از آنجا شروع شد، به لاف زدن به خودش بهعنوان منجی جهان تغییر کردند. آنها همچنین شروع کردند یکی دیگر از شعارهای حزب کمونیست چین، «یک اجتماع آینده مشترک برای نوع بشر،» را پیش ببرند و خواهان همکاری و مشارکت بیشتر جهانی شدند.
در ۱۲مارس، یک روز پس از اینکه سازمان بهداشت جهانی پاندمی ویروس کرونا را اعلام کرد، ژائو این پیام را توییت کرد: «ممکن است که ارتش ایالات متحده این اپیدمی را به ووهان آورده باشد.»
نزدیک به ۸۰% از توییتهایی که توسط این سه اَکانت توییتر صادر شد، با مضامین انتقادی نسبت به ایالات متحده بودند.
اطلاعات جعلی
براساس مقالهای در نیویورک تایمز در ۲۲آوریل با عنوان «بهگفته مقامات، مأموران چینی به انتشار پیامهایی کمک کردند که ترس از ویروس را در ایالات متحده ایجاد کرد،» در مارس پیامهای کوتاه جعلی روی صفحات موبایل و سایتهای رسانه اجتماعی میلیونها آمریکایی ظاهر شد که ادعا میکرد رئیس جمهور ایالات متحده، ترامپ، تمام کشور را قرنطینه خواهد کرد. این مقاله اشاره کرد که پیامهای جعلی به منبعی در وزارت امنیت داخلی اشاره کردند و چنان وسیع پخش شدند که مشاور امنیت ملی کاخ سفید اطلاعیهای برای تکذیب این پیامها صادر کرد:
حزب کمونیست چین سابقهای طولانی در تحمیل دیدگاههایش به جهان دارد که در طول این پاندمی شدت یافته است. مقاله دیگری در نیویورک تایمز به تاریخ ۲۸مارس با عنوان «درحالیکه ویروس گسترش مییابد، چین و روسیه فرصتهایی را برای دروغپراکنی غنیمت میشمارند،» چنین گزارش کرد: «طی یک کمپین شدیداً هماهنگشده، مقامات و سازمانهای چینی اقدام به گسترش نقطه نظرات بحثبرانگیزی حول و حوش دو ماجرا کردهاند: اینکه ایالات متحده باید بهخاطر مبدأ این ویروس مقصر شناخته شود و اینکه حزب کمونیست پس از کمپین و نبردی سخت بهطور موفقیتآمیزی ویروس را مهار کرده است که برتری رویهاش را ثابت میکند.»
ادعای افتخار
گاردین در ۹مارس در مقالهای با عنوان «”آموزش قدردانی”: رئیس ووهان پس از فراخوان رهبران برای تشکر کردن با واکنش شدید مواجه میشود.» گزارش کرد: در ۷مارس دبیر حزب شهر نوشت، مردم ووهان باید سپاسگزار باشند. «ما باید ازطریق کانالهای مختلف، قدردانی را دربین شهروندان کل شهر و همچنین کادرها آموزش دهیم تا اینکه آنها از دبیر کل حزب یعنی شی جینپینگ تشکر کنند، از حزب کمونیست تشکر کنند، به کلمات حزب گوش کنند، راه و روش حزب را دنبال کنند و انرژی مثبت قوی ایجاد کنند.» اینها مکالمات محدودی بین چند مقام حزب کمونیست چین نیست و درواقع دیپلماتهای چینی خارج از کشور تلاش کردهاند راهکارهای مشابهی را بهکار بندند. وبسایت ده هیل در ۲۱آوریل در مقالهای که با عنوان «چرا چین بزرگترین بازنده کووید۱۹ خواهد بود» گزارش کرد که راجر رات، رئیس سنای ویسکانسین، در اواخر فوریه ایمیلهایی از کنسولگری چین در شیکاگو دریافت کرد که از او میخواست قانونی برای تمجید از عکسالعمل چین به ویروس کرونا با پیشنویس قطعنامه پیشنهادی پیوست تصویب کند.
اما ترفند این رژیم کمونیستی نتیجه معکوس داد. این سناتور خشمگین پیشنویس یک قطعنامه سنای ایالتی را تهیه و آن را به تصویب رساند و بنا به گزارش دریافتشده طی آن اعلام کرد که «سنای ویسکانسین در همبستگی با مردم چین میایستد و اقدامات حزب کمونیست چین را به قویترین نحو ممکن محکوم میکند.»
دیپلماتهای چینی همچنین با مقامات دولت آلمان تماس گرفتند و سعی کردند که آنها را به صدور اظهارات مثبتی درباره رسیدگی حزب کمونیست چین به ویروس کرونا تشویق کنند. براساس گزارشی از رویترز در ۲۶آوریل، وزیر داخلی آلمان بیان کرد: «دولت فدرال از این درخواستها پیروی نخواهد کرد. این درخصوص عدالت است و نیازی به درخواست تمجید نیست.»
احتکار کالاهای پزشکی و معرفی خود بهعنوان نجاتدهنده
گزارش وزارت امنیت داخلی در تاریخ ۱مه به رفتار تجاری غیرعادی چین در خرید مقادیر زیادی از کالاهای پزشکی از ماه ژانویه اشاره کرد. اسوشیتد پرس در ۴مه مقالهای با این عنوان منتشر کرد: «گزارش وزارت امنیت داخلی: چین شدت ویروس را پنهان کرد تا ملزومات پزشکی را احتکار کند.» این مقاله اشاره کرد که پس از افزایش تولید ملزومات پزشکی، چین این ملزومات را به سایر کشورهایی که با کمبود مواجه شده بودند فروخت و مدعی شد که ناجی جهان است.
درعین حال ملزومات پزشکی ساخت چین اغلب معیوب و با کیفیت پایین بودند. چارلز دانست از پژوهشکده الاسای آیدیاز در امریکن اینترست نوشت: «حدود ۸۰ درصد ماسکهایی که جمهوری چک به قیمت حدود ۶۰۰هزار دلار از چین خریداری کرد، معیوب هستند. کیتهای آزمایش فوری چینی که به اسپانیا فروخته شدند فقط ۳۰ درصد حساسیت داشتند؛ در مقایسه با سطح ۸۰ درصدی که از آنها انتظار میرفت. هلند ماسکهای معیوبی را که از چین خریده است بهعنوان کالای معیوب برای اصلاح فراخوانده است. ترکیه اخیراً تعداد نامعلومی از کیتهای تست چینی را پس از اینکه آنها نتایج غیردقیقی ارائه کردند، مرجوع کرد. گرجستان پس از دریافت ۱۰۰۰ کیت تست فوری بیکیفیت، قراردادش را با یک شرکت چینی بهحال تعلیق درآورد.»
خرابیهای مشابهی نیز در هدیههای پکن مشاهده شد. بنا به گزارش مقاله امریکن اینترست در ۱۵آوریل، پس از اینکه چین ۱۰۰هزار کیت تست را به فیلیپین اهداء کرد، خیلی زود آنها دور ریخته شدند چراکه فقط به میزان ۴۰درصد دقت داشتند.
گرگ جنگجو
دولت استرالیا در ۱۹آوریل به حزب کمونیست چین فشار آورد تا بر سر موضوع ویروس کرونا شفافیت داشته باشد. وزیر امور خارجه استرالیا، ماریس پِین، در مصاحبهای با تلویزیون اِیبیسی در ۱۹آوریل گفت: «موضوعات پیرامون ویروس کرونا موضوعاتی برای بررسی مستقل هستند و من فکر میکنم که آنچه ما انجام میدهیم مهم است. درواقع، استرالیا قطعاً بر این موضوع اصرار خواهد کرد.»
حزب کمونیست چین در پاسخ تهدید کرد که تا میزان ۸۰درصد بر غلات جو استرالیا تعرفه اعمال خواهد کرد و واردات گوشت گاو از استرالیا را بهحال تعویق درآورد.
چنین عکسالعملی یک رویداد مستقل نیست. وال استریت ژورنال در مقالهای در ۱۹مه با عنوان «دیپلماتهای “گرگ جنگجوی” چینی آماده جنگ هستند» بیان کرد: «نماینده پکن در پاریس گفت که اگر منافع چین تهدید شود، وارد جنگ با فرانسه خواهد شد، سپس در یک مشاجره علنی با کشور میزبانش برسر پاندمی ویروس کرونا شرکت کرد. سفارت چین در سریلانکا درخصوص رسیدگی چین به پاندمی، برای یک فعال توییتری که کمتر از ۳۰ دنبالهرو دارد لافزنی کرد. پکن یک تور سراسری توسط ارکستر فیلارمونیک پراگ را پس از کشمکشی با شهردار این شهر برسر تایوان لغو کرد.»
این مقاله با اشاره به این سبک «گرگ جنگجو» که در مصداق با یک فیلم معروف چینی نامیده شد، ادامه داد: «درحالیکه چین خودش را در سطح جهانی بهحق میداند، دیپلماتهایش در اطراف جهان دشمنان کوچک و بزرگی دارند.»
این باعث تضاد آشکاری در دیدگاههای بسیاری از سیاستمداران آمریکایی درخصوص چین شده است. در مقالهای در بیبیسی در ۱۳مه با عنوان «ویروس کرونا: ارتش جدید دیپلماتهای تهدیدکننده چین» نوشت: «دولتهای غربی، چینشناسان را استخدام میکنند تا علائم نامفهومی را که از پولیتبوروی چین ساطع میشود تفسیر کنند. راهکار اعلام شده کشور تحت رهبری سابقش، دنگ شیائوپینگ، این بود که تواناییاش را پنهان کند و بهآرامی منتظر بهچنگ آوردن فرصتها باشد. نه چیز دیگری.»
طی چند دهه گذشته، همانطور که از کمپینهای متعدد سیاسی حزب کمونیست چین مانند جهش بزرگ رو به جلو در سال ۱۹۵۸، قحطی بزرگ در سالهای بین ۱۹۵۹الی۱۹۶۱، انقلاب صنعتی در سالهای بین ۱۹۶۶الی۱۹۷۶، قتلعام تیانآنمن در سال ۱۹۸۹ و آزار و شکنجه فالون گونگ از سال۱۹۹۹ دیده شده است، این رژیم کمونیستی با خشونت، فریب و دروغ بر چین حکومت کرده است.
حزب کمونیست چین با هر جنبش سیاسی یاد گرفته است که خود را تطبیق دهد و زنده بماند تا در تلاشش برای کنترل چین و تسلط بر بقیه جهان حتی وحشیتر شود. درحالیکه حکومت چین نفوذش را گسترش میدهد، همانطور که پاندمی جهانی گواهی میدهد، آسیبش را به جهان صادر کرده است. احتمالاً زمان آن است که فاصلهگیری اجتماعی و اقتصادی از چین را تمرین تا مسیری ایمن پیش رو طرحریزی کنیم.
مطالب دیگر:
مشارکت با حزب کمونیست چین بازکردن جعبه پاندورا است
حمایت بیش از ۱۲۰ کشور از قطعنامه مجمع بهداشت جهانی که خواستار بررسی مستقل درخصوص ویروس کرونا است