با تصرف بخشهای وسیعی از افغانستان توسط طالبان، این گروه آماده کنترل تجارت میلیارد دلاری تریاک و هروئین در این کشور است.
افغانستان بزرگترین تأمین کننده مواد مخدر غیرقانونی در جهان است و دفتر مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC) تخمین زده است که این کشور ۸۰ درصد از عرضه جهانی تریاک و هروئین را تأمین میکند.
این گروه، از زمان به قدرت رسیدن در کابل، اعلام کرده است که برای ممنوعیت تجارت مواد مخدر اقدام میکند. اما ازآنجا که طالبان به دنبال تأمین جریان نقدینگی برای حفظ رژیم جدید است، تحلیلگران معتقدند تجارت در حال حاضر پررونق مواد مخدر در کشور همچنان رشد خواهد کرد.
طالبان از زمان شکل گیری و به قدرت رسیدن در اوایل تا اواسط دهه ۱۹۹۰، از تجارت غیرقانونی تریاک و هروئین برای سود اقتصادی خود استفاده کردهاند.
تری بلوینز، مدیر اجرایی آرماپلکس سکیوریتی و گروهبان سابق پلیس گفت: «طالبان خود را مسلمانان مومن میدانند. اما، وقتی صحبت از کشت و صادرات تریاک میشود، آنها مشکلی ندارند.»
به گفته جیسون لی، همکار تحقیقاتی برنامه آسیای شرقی در مرکز استیمسون، در حالی که این گروه تروریستی روایت خود را در مورد تجارت مواد مخدر در گذشته تغییر داده است، در استفاده از مواد مخدر برای تأمین هزینههای عملیات خود ثابت قدم بوده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، درآمد سالانه طالبان از تجارت مواد مخدر از دهها میلیون تا ۴۰۰ میلیون دلار متغیر است، که این گروه از مالیات بر تولید تریاک، آزمایشگاههای هروئین و قاچاقچیان مواد مخدر دریافت میکند. گزارش یک بازرس ویژه برای بازسازی افغانستان در سال ۲۰۱۸ میگوید که مواد مخدر غیرقانونی ۶۰ درصد از درآمد سالانه طالبان را تشکیل میدهد.
به گفته لی، با بازگشت احتمالی طالبان به قدرت، ممکن است به امید مورد قبول واقع شدن توسط جامعه بین المللی، موضعی مشابه با موضعگیری خود در سال ۲۰۰۰ اتخاذ کند که تجارت تریاک در افغانستان را ممنوع کرد. اما حتی اگر طالبان چنین روایتی عمومی را برای دلجویی از دیگر کشورها اتخاذ کند تجارت غیرقانونی تریاک در این کشور تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت.
مطالب دیگر:
دیدگاه: اقدامات نه چندان مؤثر بشر در مهار ویروس کرونا
رایگیری پستی در کانادا: سیستم کانادا با آمریکا چه تفاوتی دارد؟