همزمان با اینکه رژیم چین تلاش میکند از طریق سیاستهای قهرآمیز و بمباران تبلیغاتی دهها میلیون نفر را واکسینه کند، برخی از مقامات محلی چینی در سکوت، از تزریق واکسن برای خودشان طفره میروند.
طبق اسناد درونی فاش شده توسط اپک تایمز، در میانه واکسیناسیون اجباری و خشونتآمیز پکن، دهها مقام اهل لیائونینگ، استانی در شمال شرقی چین، برای خودداری از تزریق واکسن چینی کرونا، به ذکر دلایل پزشکی متوسل شدند.
در شهری به نام سینتای، واقع در مرکز این استان، تنها سه نفر از ۶۶ مقام، واکسینه شدهاند و دو نفر دیگر هم در لیست ثبت نام حضور دارند و این مسئله میزان تمایل کمتر از ۱۰ درصدی آنها به واکسیناسیون را نشان میدهد.
براساس جدولی که وضعیت واکسیناسیون این منطقه را نشان میدهد، ۵۰ مامور دولتی به علاوه صاحبان دفاتر قضایی محلی و مجریان قانون، دلایلی نظیر بیماریهای زمینهای، آلرژی، بارداری، عمل جراحی تازه و یا سرماخوردگی را برای طفره رفتن از تزریق واکسن بیان کردهاند.
آلرژی داشتن با ۲۲ مرتبه، بیشترین دلیل ذکر شده بودهاست. همچنین ۲۰ نفر فشار خون بالا و ۵ نفر دیابت را بیان کردهاند؛ آن هم در حالی که هردوی این بیماریهای مزمن، اصولا مبتلایان خود را در زمره افراد بسیار آسیبپذیر در برابر ویروس حزب کمونیست چین قرار میدهند.
در بخش تایان که بر تمام شهر سینتای صلاحیت قضایی دارد، تنها چهار نفر از ۵۶ عضو اداره مسکن و توسعه شهری-روستایی، به تزریق واکسن رضایت دادند و سه نفر از آن اعضا «ضعف سلامت» خود را بهانه کردند. در کمیته امور سیاسی و حقوقی این شهرستان که بودجه آن را حزب کمونیست چین تامین میکند و بر نظام قضایی نظارت مستقیم دارد، یک نفر درد دندان را بهانه کرده بود. همچنین در مرکز خدمات مالی تایان، برخی از افراد گفتند در حال استفاده از داروهای چینیاند یا بیماریهای نامعلومی دارند.
در مرکز تحصیلات حرفهای تایان که اصلیترین دانشگاه فنی آن ناحیه است، انگار چندان اعتقادی به واکسیناسیون وجود نداشتهاست؛ جایی که حدود یک سوم افراد آن ادعا کردهاند بنیهای حساس و آلرژیک دارند و بسیاری نیز گفتهاند که در حال بهبودی از سرماخوردگی فصلیاند.
این مشارکت ضعیف در کارزار واکسیناسیون چین از سوی مقاماتی که وظیفه دارند «سرلوحه» دیگران باشند، به نظر میرسد نشانهای از یک عدم اشتیاق وسیعتر در سراسر آن کشور است.
رژیم چین واکسن بومی خود را در سرزمین خود و بیرون از مرزها تبلیغ میکند و حتی دوزهایی رایگان از آن را به ۶۹ کشور دنیا فرستاده و تا انتهای ماه مارس به رکورد ۱۰۰ میلیون تزریق درون چین رسیدهاست. فو گائو، رئیس سازمان پیشگیری و کنترل بیماری چین، اخیرا به رسانه دولتی گفت آنها در نظر دارند ۷۰ تا ۸۰ درصد جمعیت چین را برای رسیدن به مصونیت جمعی واکسینه کنند.
با این حال رسیدن به این رکورد واکسیناسیون، مستلزم جنبش و بسیج اعضای حزب کمونیست در سراسر این کشور بودهاست. حتی در بعضی از موارد مقامات جو زده، خانه به خانه برای واکسینه کردن ساکنین رفتهاند و حتی کسانی که همکاری نمیکردند را تهدید کردهاند که به لیست سیاه اضافه میشوند.
در همین حین، این جنبش، با زیر سوال رفتن کیفیت واکسن، به چالش کشیده شدهاست.
با وجود اطلاعات اندک درباره واکسن چینی، رژیم چین در توزیع آن بسیار عجولانه رفتار کردهاست. شرکت دولتی سینوفارم، که مهمترین سازنده این واکسن است در روز ۲۸ مارس اعلام کرد که قصد دارد مرحله سوم آزمایش واکسن را در خارج از چین به اجرا بگذارد تا میزان دوام مصونیت از ویروس مشخص شود. در هنگکنگ دست کم ۱۲ تن از افراد محلی بر اثر تزریق واکسن شرکت چینی سینوواک جان خود را از دست دادهاند.
هیچ کدام از این دو شرکت اطلاعات بالینی خود را منتشر نکردهاند؛ با این وجود سازمان جهانی بهداشت در روز ۳۱ مارس، سطح اثرگذاری واکسن آنها را بیش از ۵۰ درصد اعلام کرد که این میزان، حداقل میزان لازم برای استفاده عمومی یک واکسن است.
یک فرد بومی چین با نام خانوادگی لی، به شبکه چینی-انگلیسی انتیدی، وابسته به اپکتایمز گفت: «ما هیچ چیزی درباره این واکسن نمیدانیم. نه اطلاعاتی درباره مرحله سوم آزمایش وجود دارد و نه تحلیلی درباره اینکه آیا این واکسن آنتیبادی تولید میکند یا خیر؛ نمیدانیم که آیا هنوز هم امکان ابتلا برای ما یا انتقال بیماری به دیگران وجود دارد یا نه. ما هیچ چیزی نمیدانیم. بهتر این است که فقط چند کاسه سوپ مرغ در خانه بخوریم تا مصونیت خود را بالا ببریم؛ اینطور نیست؟»
در میان شک و تردید عمومی، رژیم چین بر فشارهای خود افزودهاست. مجریان رسانه دولتی برای شعارهای واکسیناسیون بازارگرمی میکنند و مردم را تشویق میکنند تا «دست یاری دراز کنند».
شهری کوچک به نام وانچنگ در استان جنوبی هاینان، به ساکنین خود اعلام کرد که آنها بدون گواهی واکسینه شدن نمیتوانند از اتوبوسها استفاده کنند یا به رستورانها و سوپرمارکتها بروند.
مطالب دیگر: