ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالاتمتحده سوم نوامبر گفت بعید است چین در آیندهای نزدیک اقدام به استفاده از نیروی نظامی برای تصرف تایوان کند، اما این رژیم کمونیستی هم برای این جزیره خودگران و هم برای ایالات متحده تهدیدی جدی است.
میلی در پاسخ به این سؤال که آیا چین دارد خودش را برای حرکت به سوی تایوان در آیندهای نزدیک آماده میکند یا خیر، گفت: «بر اساس تحلیلم از چین، فکر نمیکنم چنین احتمالی در آینده نزدیک وجود داشته باشد، منظورم از آینده نزدیک ۶، ۱۲ یا ۲۴ ماه است، چیزی در این حدود.»
میلی این سخنان را در مجمع امنیت آسپِن مطرح کرد که کنفرانس سالانه سه روزهای در حوزه امنیت و سیاست خارجی است که توسط گروه راهبردی آسپن در واشنگتن برگزار میشود.
او افزود: «با این حال، واضح است و هیچ شکی نیست که چینیها دارند این توانایی را به دست میآورند تا این گزینهها را برای رهبری ملی در اختیار داشته باشند و اگر خواستند یک زمانی در آینده، ازشان استفاده کنند. اما احتمالاً نه در آیندهای نزدیک. اما هر چیزی امکان دارد.»
رژیم کمونیستی چین تایوان را بخشی از قلمرو خود میداند که اگر لازم باشد بهزور تصاحبش میکند. شی جینپینگ، رهبر چین، قبلاً گفته بود میخواهد در تایوان از مدل حکومتی این رژیم در هنگکنگ استفاده کند که تحت عنوان «یک کشور، دو سیستم [حکومتی]» معروف است و میخواهد از این طریق، این جزیره را تحت فرمانروایی پکن درآورد.
تایوان کشوری مستقل است که ارتش، مقامات منتخب مردم و قانون اساسی خود را دارد و سالها است که توسط چین تهدید میشود. پکن در آبهای ساحلی جزیره تمرینهای نظامی برگزار کرد و جتهای نظامیش را به حریم هوایی تایوان فرستاد تا آن را بترساند.
وزیر دفاع تایوان اکتبر هشدار داد چین میتواند تا سال ۲۰۲۵ به این جزیره حمله کند.
در حال حاضر، واشنگتن و تایپه رسماً متحد سیاسی نیستند. با این حال، طبق قانون روابط تایوان، واشنگتن موظف است تجهیزات نظامی در اختیار این جزیره قرار دهد تا از خود دفاع کند.
میلی گفت ایالاتمتحده توانایی دفاع از تایوان را دارد.
او گفت: «بدون شک، توانایی انجام کارهای مختلفی را در سرتاسر جهان داریم و در صورت لزوم این کار را هم انجام میدهیم، هیچ شکی در اینباره وجود ندارد.»
میلی گفت ارتش چین در ۴۰ سال گذشته بسیار تغییر کرده است و این رژیم کمونیستی جاهطلبی خود را پنهان نمیکند.
او گفت: «خب ۴۰ سال پیش، [این ارتش] پیادهنظام بسیار بزرگی بود که بیشتر از دهقانان تشکیل شده بود و عمدتاً نظامی محسوب میشد. امروز از قابلیتهای فضایی، مجازی، زمینی، دریایی، هوایی و زیردریایی برخوردار است و به وضوح ما را در منطقه به چالش میکشند.»
«این را به صراحت نشان دادهاند. رویایی چینی دارند و میخواهند نظم قانونمحوری را به چالش بکشند که اصطلاحاً لیبرال خوانده میشود و در پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ بنا نهاده شد. میخواهند تغییرش دهند.»
به عبارت دیگر، میلی گفت رژیم چین «میخواهد نظم بینالمللی را به نفع خود تغییر دهد.»
«این امر چالشی واقعی در سالهای آینده خواهد بود، در ۱۰ تا ۲۰ سال آینده. مسئله واقعاً قابل توجهی خواهد بود.»
مطالب دیگر:
بایدن گزارشهای «آشغال» پرداخت ۴۵۰ هزار دلار به مهاجران غیرقانونی را رد کرد
چین از آمریکا میخواهد در ازای همکاری در زمینه تغییرات اقلیمی، خواستههایش را برآورده کند