Search
Asset 2

توافقنامه پاریس، معاهده‌ای که چین فقط حرفش را می‌زند اما آمریکا را ملزم به عمل کردن می‌کند

تغییرات اقلیمی توافقنامه پاریس، معاهده‌ای که چین فقط حرفش را می‌زند اما آمریکا را ملزم به عمل کردن می‌کند شبیه هدیه بزرگ به حزب کمونیست
(Chip Somodevilla/Getty Images)

بایدن در پنجمین سالگرد امضای توافق پاریس و همزمان با روز زمین، نشست مجازی ۲ روزه تدارک دید تا مجددا رهبری آمریکا در مبارزه با تغییرات اقلیمی را احیا کند.

با این وجود، مایک پمپئو وزیر خارجه سابق این کشور در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفت:« تصمیم آمریکا برای ورود مجدد به توافق پاریس و آنچه که رییس جمهور امروز اعلام کرد (کاهش ۵۰ درصدی CO2 در آمریکا تا سال ۲۰۵۰) شبیه یک هدیه بزرگ به حزب کمونیست چین و تهدیدی جدی برای ایالات متحده آمریکاست.»

طبق آمار و گزارش استاتیستا، چین با ظرفیت ۱۰۴۱.۹ گیگاواتی بیشترین نیروگاه ذغال‌سنگ در جهان را داراست. آمریکا، هند و روسیه به ترتیب با ظرفیت‌های ۲۳۳.۶، ۲۲۹.۲ و ۴۴.۸ گیگاواتی، رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

طبق گزارش «کمیته دانشمندان نگران»، چین ۲۸ درصد، آمریکا ۱۵ درصد، انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی غیر از آلمان هر کدام حدود ۱ درصد از آلایندگی جهانی کربن‌ دی‌اکسید در سال ۲۰۲۰ سهم دارند.  آلمان که سهم ۲ درصدی از آلایندگی جهانی CO2 دارد، مطابق قانون موظف است تمامی نیروگاه‌های اتمی خود را تا سال ۲۰۲۲ تعطیل کند.

چین علیرغم داشتن ۱۰۵۸ نیروگاه ذغال‌سنگ، در توافقنامه پاریس متعهد شده که روند کاهش آلایندگی را از سال ۲۰۳۰ آغاز کند. این کشور قصد دارد با افزایش تعداد نیروگاه‌های ذغال سنگ، ظرفیتی معادل ۱۵۱.۸ گیگاوات را به ظرفیت ۹۷.۸ گیگاواتی حاضر افزوده و ظرفیتی حدود ۲۵۰ گیگاوات برای خود فراهم کند.

علاوه بر آن، نیروگاه‌های دیگری که چین قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ همزمان با آغاز تعهداتش، در کشور خود و کشورهای دیگر بسازد را به تعداد نیروگاه‌های حاضر اضافه کنید.

 همان نیروگاه‌های جدید، ظرفیتی بیشتر از کل ظرفیت نیروگاه‌های ذغال‌سنگ در آمریکا دارند. این ظرفیت در آمریکا معادل ۲۳۴ گیگاوات بوده که به سرعت در حال کاهش است. همچنین، کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۰ ظرفیتی معادل ۱۴۳ گیگاوات را به خود اختصاص دادند و قرار است این ظرفیت تا سال ۲۰۳۰ به ۶۰ گیگاوات کاهش پیدا کند.

مورد عجیب این است که آن دسته از افرادی که هوای مورد تنفس بشر و گیاهان را بزرگ‌ترین مشکل جهان می‌دانند، گویا با افزایش سطح کربن‌دی‌اکسید در چین مشکلی ندارند.

آنطور که از شرایط پیداست، تمام فداکاری‌هایی که از سوی کشورهای عضو پیمان پاریس در زمینه کاهش آلایندگی انجام می‌شود همگی بیهوده خواهند بود مگر اینکه تا سال ۲۰۳۰ و پیش از آغاز تعهدات چین، تلاش‌هایی جهت جلوگیری از افزایش آلایندگی توسط این کشور صورت بگیرد.

لابی‌های تغییر اقلیم معتقدند به جای پذیرش این پیش‌بینی غم‌انگیز، می‌توان رفتارهای چین را زودتر از موعد تغییر داد. یکی از این افراد، بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیاست. او مطابق قانون بریتانیا را متعهد کرده که تا سال ۲۰۵۰ آلایندگی کربنی در این کشور به صفر برسد و امیدوار است که دیگر کشورها نیز از این حرکت بریتانیا الگو برداری کنند. او همچنین مفاد مربوط به کاهش تغییرات اقلیمی را در قراردادهای تجاری این کشور گنجانده است.

تغییر سیاست‌های آمریکا و کاهش بدبینی‌ها به این پیمان نسبت به دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، نشان از همین موضوع دارد . بوریس جانسون پیش از مراسم تحلیف بایدن گفت:«من فکر می‌کنم با ریاست جمهوری بایدن در واشنگتن، چشم‌اندازی واقعی از رهبری آمریکا در مبارزه با تغییرات اقلیمی را شاهد باشیم.»

اگرچه جانسون رهبر حزب محافظه‌کار در بریتانیا به حساب می‌آید با این حال با حزب دموکرات در آمریکا اشتراک نظر بیشتری دارد. شاید به همین دلیل است که جانسون پیش از پایان شمارش آرا در آمریکا و علیرغم چالش‌های حقوقی پیش آمده برای رییس جمهور جدید، به بایدن برای پیروزی در انتخابات تبریک گفت.

ساجیو جاوید وزیر اقتصاد سابق جانسون ادعاهای حقوقی ترامپ در رابطه با نتیجه انتخابات را رد کرد رفتار رییس جمهور آمریکا را «کودکانه» خواند.

با تمام این تفاسیر، تغییر سیاست‌های مربوط به تغییرات اقلیمی در آمریکا صرفا به خاطر نتایج انتخابات در آمریکا بوده و نمی‌توان آن را مرتبط با چانه‌زنی‌های جانسون دانست. در واقع تلاش‌های جسورانه وی در زمینه تغییرات اقلیمی باعث شد تمامی قراردادهای تجاری مهم بین آمریکا و انگلیس برای دوران «پسابرگزیت» با دولت ترامپ معلق شوند.

همین موضوع باعث شد تا جانسون رویه خود در مذاکرات با دولت بایدن را حفظ کند.

او به خبرنگاران گفت:« این تمهیدات و اقدامات نه تنها آلایندگی CO2 را کاهش خواهد داد و دستیابی به آلایندگی ۰ درصدی تا سال ۲۰۵۰ را ممکن می‌سازد، بلکه باعث رشد چشمگیر اقتصادی نیز خواهند شد. ما از گفتگو با مقامات کاخ سفید درباره این موضوع استقبال می‌کنیم.»

اینبار اما بخاطر ایرلند شمالی، از کاخ سفید سیگنال‌های امیدوارکننده‌ای مبنی بر معاملات تجاری زودهنگام میان انگلیس و آمریکا دریافت نمی‌شود. پس از اعلام نتیجه انتخابات آمریکا، یک خبرنگار از جو بایدن خواست که چند کلمه با بی.بی.سی سخن بگوید. جو بایدن در پاسخ گفت:« بی.بی.سی؟ من ایرلندی هستم.»

برخورد سرد بایدن با خبرگزاری ملی انگلیس باعث شد تا نایجل فاراج با لحنی متاثر بگوید:« محافظه‌کاران ۴ سال فرصت داشتند با دولت آمریکا که رابطه خوبی با نخست وزیر انگلیس داشت به یک توافق تجاری برسند ولی شکست خوردند. حالا دیگر شانسی وجود ندارد.»

حال که این موضوع تحت تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا قرار گرفته است، امید بعدی لابی‌‌های تغییرات اقلیمی، کشور چین است. اما مسئله اینجاست که این کشور نه انتخابات برگزار می‌کند، نه خودش را درگیر نبردهای تجاری می‌کند و علیرغم تمام صحبت‌های دلگرم‌ کننده که در نشست مجازی بایدن صورت داد، هیچ اقدام موثری انجام نمی‌دهد.

آیا این نشست تا این حد مجازی بوده است؟

نوشته: اندرو دیویس تولیدکننده و نویسنده انگلیسی. ویدیوی او با موضوع آزار جنسی کودکان جایزه‌های فراوانی دریافت کرد و به خیریه کودکان برناردوس کمک کرد تا قانون انگلیس را تغییر دهند.  مستند دیگر او با نام «باتوم، کمان و کبودی: تاریخ ارکستر فیلارمونیک سلطنتی» نیز برای ۶ سال در شبکه اسکای آرتز پخش شد. 

نظرات بیان‌شده در این مقاله، نظرات نویسنده بوده و لزوما منعکس کننده نظرات اپک تایمز نیست.

مطالب دیگر:

 انصراف یک قاضی جمهوری‌خواه از پرونده ممیزی انتخابات ۲۰۲۰ در ایالت آریزونا

دیدگاه: دولت ضد آمریکایی

 سناتور پاول: «نمایش» ماسک زدن مقامات کاخ سفید، مردم را از واکسن زدن دلسرد می‌کند

فشار چین بر شرکت‌ها و دولت‌های خارجی برای نادیده گرفتن نقض حقوق بشر

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی