علیرضا مشایخی از برجستهترین آهنگسازان معاصر ایرانی است. به طوری که آثار وی و فلسفه آهنگسازیاش تأثیر مهمی بر موسیقی معاصر ایران داشته است.
مؤسسه «هنر امروز» تلاش دارد با برگزاری نخستین دوره آموزشی «موسیقی، در اندیشه و آثار علیرضا مشایخی»، نسل جوان را با اندیشههای این هنرمند پیشکسوت آشنا کند. این دوره آموزشی در شش جلسهی دو ساعته مبانی اندیشه و آثار علیرضا مشایخی را بهبحث میگذارد. طی جلسات اول تا سوم، مفاهیم اندیشهی علیرضا مشایخی تبیین و در جلسات چهارم تا ششم، با تأکید بر دورهشناسی، منتخبی از آثار او آنالیز میشوند.
علیرضا مشایخی متولد فروردین ۱۳۱۸ در تهران است که در جوانی پس از سپری کردن دوره تحصیلات متوسطه و اخذ مدرک دیپلم برای ادامه تحصیلات عالی به آکادمی موسیقی و هنرهای نمایشی وین پایتخت اتریش رفت و در آنجا مدرک دپیلم تخصصی این مرکز را کسب کرد. مدرکی که یکی از معتبرترین ها در نوع خود در جهان است.
سپس برای ادامه تحصیلات به دانشگاه اوترخت کشور هلند رفت و پس از گذراندن دوره، در همان شهر به عنوان آهنگسازی مستقل با ارکسترهای معتبر اروپا همکاری کرد.
مشایخی به عنوان یکی از پیشتازان عرصه موسیقی معاصر در دهه ۵۰ شمسی در ایران مشهور شد. به شکلی که به سفارش فرهاد مشکات رهبر ارکستر سمفونیک وقت تهران، سوییتی را با نام نیما یوشیج که بر گرفته از شکست ساختاری این شعار در شعر معاصر بود را تدوین کرد که در زمان اجرا با استقبال مخاطبان همراه بود. یکی از مشخصههای اصلی موسیقی مشایخی علاقه همزمان او به موسیقی ایرانی و موسیقی غیر ایرانی است.
در اواخر دهه پنجاه مشایخی با سفر به آمریکا توانست داشتههای خود در مورد هنرهای مدرن و معاصر را تکامل بخشد و به عنوان آهنگسازی مستقل آثاری را در این گونه موسیقیایی بسازد.
وی در دهه ۷۰ به ایران بازگشت و با تاسیس ارکستر موسیقی نو در پی ابراز علایق و عقیدههای موسیقایی خود بر آمد که این ارکستر ازآن زمان تااکنون به عنوان نخستین ارکستری که موسیقی معاصر را به شیوه غیر مرسوم اجرا می کند؛ مورد توجه است.
مطالب دیگر:
ریشه اصطلاح : گر نگه دار من آنست که من میدانم شیشه را در بغل سنگ نگه میدارد