جو بایدن، رئیس جمهورآمریکا در ۲۸ ژوئیه با شیجینپینگ، رهبر حزب کمونیست چین تماس تلفنی داشت. این تماس پنجمین تماس از نوع خود بین بایدن و شی بود و بیش از دو ساعت به طول انجامید.
این تماس در بحبوحه تنشهای بیشماری صورت گرفت که باعث شده روابط چین و ایالات متحده به پایینترین حد خود در دهههای اخیر سقوط کند. علیرغم کاهش تمایل حزب کمونیست چین برای مذاکره در مورد اکثر موضوعات، کاخ سفید اعلام کرد که باز نگه داشتن خطوط ارتباطی بین دو قدرت مهم است.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید گفت: «رئیسجمهور میخواهد اطمینان حاصل کند که خطوط ارتباطی با رئیسجمهور شی همچنان باز است، زیرا آنها نیاز دارند… مسائلی وجود دارد که ما میتوانیم در مورد آنها با چین همکاری کنیم، و سپس مسائلی وجود دارد که در خصوص آنها به وضوح، اصطکاک و تنش وجود دارد.»
«این یکی از مهمترین روابط دوجانبه در جهان امروز است که پیامدهایی فراتر از هر دو کشور دارد. رئیس جمهور به وضوح این را درک میکند و ما به کار روی این رابطه ادامه خواهیم داد.»
رسانههای دولتی چین اعلام کردند که این گفتگو «صادقانه و عمیق» بود و دو رهبر قول دادند که در ارتباط باقی بمانند.
ظاهرا شی به بایدن گفته است که وظیفه «دو قدرت بزرگ» مدیریت امنیت جهانی است و از بایدن خواسته است که حزب کمونیست چین را از دریچه «رقابت استراتژیک» نبیند.
بایدن در حال حاضر نیاز دارد به وضعیت چین بهعنوان یک قدرت رو به رشد توجه کافی داشته باشد و در عین حال باید رفتار خصمانه فزاینده رژیم چین را کاهش دهد.
برای این منظور، گفتگوی شی با بایدن به شدت بر تایوان متمرکز شد.
شی به بایدن گفت: «بازی با آتش شما را به آتش خواهد کشید. امیدوارم ایالات متحده بتواند این را به وضوح ببیند.»
بازخوانی تماس منتشر شده توسط کاخ سفید این گفتهها را کم اهمیت جلوه داد و صرفا گفت که سیاست ایالات متحده در به رسمیت شناختن حزب کمونیست چین به عنوان تنها نهاد حاکم بر چین تغییر نکرده است.
بایدن در مورد تایوان تاکید کرد که سیاست ایالات متحده تغییر نکرده است و ایالات متحده به شدت با تلاشهای یکجانبه برای تغییر وضعیت موجود یا تضعیف صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان مخالف است.
حزب کمونیست چین معتقد است که تایوان یک استان جداشده از چین است. شی قول داده است این جزیره را با سرزمین اصلی متحد کند و استفاده از زور را برای این کار رد نکرده است. به نوبه خود، کشور تایوان از سال ۱۹۴۹ خودگردان بوده است، هرگز تحت کنترل حزب کمونیست چین نبوده و دارای دموکراسی و اقتصادی پررونق بوده است.
ایالات متحده روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان ندارد، اما طبق یک معاهده موظف است تسلیحات لازم برای دفاع از خود را در اختیار این کشور قرار دهد. دولت آمریکا همچنین دکترین «ابهام استراتژیک» را حفظ میکند که در آن نه تایید و نه رد خواهد کرد که آیا در صورت حمله چین از تایوان دفاع خواهد کرد.
تنشها بر سر موضوع تایوان در هفته گذشته و در میان گمانه زنیها مبنی بر اینکه نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در حال برنامه ریزی برای دیدار شخصی از این کشور است، افزایش یافت.
حزب کمونیست چین متعاقباً تهدید کرد در صورت انجام این سفر، «اقدامات قهرآمیز» علیه ایالات متحده و تایوان انجام خواهد داد. پس از این اظهارات، بایدن علناً گفت که چنین سفری «ایده خوبی نیست» و اشاره کرد که ارتش مخالف آن است.
اظهارات بایدن به طور یکسان باعث اعتراض قانونگذاران و کارشناسان شد که معتقد بودند بایدن در تلاش برای کنترل سفر شخصی یکی از اعضای کنگره، از حدود قانونی رئیس جمهور و ارتش فراتر رفته است.
پلوسی گفت که این دولت ممکن است باور داشته باشد که چین هواپیمای او را در صورت سفر به تایوان ساقط میکند.
در ماه مه، وزیر دفاع چین گفت که حزب کمونیست چین برای جلوگیری از به رسمیت شناختن استقلال عملی تایوان در سطح بینالمللی، «در آغاز جنگ بدون توجه به هزینهها تردید نخواهد کرد.»
مطالب دیگر:
ترامپ فاش کرد که چرا نمیتواند سیاست را ترک کند