بیش از بیست نماینده جمهوریخواه مجلس با استناد به حفظ منافع اقتصادی و امنیت ملی در میان نفوذ حزب کمونیست چین در منطقه هند و اقیانوسیه، از جو بایدن خواستار پیگیری یک توافقنامه تجارت آزاد با تایوان، و ارائه طرحی به سنا برای تصویب چنین توافقنامهای شدند.
این نامه که به نگراش لیزا مک کلین نماینده میشیگان است، توسط ۲۲ نماینده دیگر به امضا رسیده است روز دوشنبه منتشر شد و طی آن تصریح شد که یک توافق نامه تجارت آزاد رسمی «سود اقتصادی قابل توجهی» را برای دو ملت به همراه خواهد داشت. نمایندگان در این نامه خاطرنشان کردند که تایوان سیزدهمین شریک صادراتی ایالات متحده و ششمین بازار صادرات کشاورزی است.
امضاکنندگان این نامه گفتند «یک توافقنامه تجارت آزاد فرصتهای بیشتری را برای تولیدکنندگان و کشاورزان ما فراهم میکند. ایالات متحده دسترسی بهتری به بخشهای غذایی و انرژی تایوانی خواهد داشت و حمایت از حقوق مالکیت معنوی مشاغل ما را بهبود میبخشد.»
قانون گذاران خاطرنشان کردند که تایوان همچنین مزایای بالقوهای را در صنعت فناوری به همراه دارد. «تایوان به سرعت به یکی از قطبهای برتر تولید الکترونیک در جهان تبدیل شده است. شرکتهای تایوانی حداقل ۴۸ درصد از کل تولید نیمههادیها را در سطح جهان را در دست دارند. «قانون گذاران گفتند که این شرکتها به دنبال گسترش و بهرهمندی از نیروی کار ایالات متحده هستند.»
قانونگذاران همچنین گفتند که یک توافق تجارت آزاد امنیت ملی را برای هر دو کشور در میان نفوذ حزب کمونیست چین که «بزرگترین تهدید» برای ایالات متحده و متحدان آن است، بهبود میبخشد.
نمایندگان مجلس با استناد به دادههای فوربس گفتند «برای دههها، تایوان مجبور شده است برای رشد اقتصادی خود به سرمایهگذاریهای چین متکی باشد. طی چندین سال گذشته بیش از ۱۸۵ میلیارد دلار از طریق نهادهای سرزمین اصلی چین سرمایهگذاری شده است.»
آنها گفتند «ما دیدهایم که چطور حزب کمونیست چین از سرمایه گذاری اقتصادی برای گسترش نفوذ خود استفاده میکند. طرح کمربند و جاده یک نمونه از چگونگی برنامهریزی حزب کمونیست برای ملتهای فقیرتر یا ضعیفتر است.»
قانونگذاران افزودند که با این کار، ایالات متحده میتواند به جلب توجه تایوان و سایر متحدانش به مقاومت در برابر حزب کمونیست کمک کند. «در حالی که چین همچنان از طریق ادعاهای ارضی شرکای ما را مورد آزار و اذیت قرار میدهد، تعهد اقتصادی ایالات متحده برای تکمیل حضور نظامی ما سود قابل توجهی را در پی خواهد داشت.»
کاخ سفید تاکنون به درخواست اظهارنظر اپک تایمز پاسخی نداده است.
تایوان ابراز علاقه شدیدی به آغاز مذاکرات تجاری دوجانبه با ایالات متحده کرده است، اگرچه واشنگتن برای چندین سال از محدودیت تایوان در برخی از واردات، نظیر گوشت گاو و گوشت خوک ایالات متحده ابراز نگرانی کرده است. در آگوست سال ۲۰۲۰، رئیس جمهور تایوان، تسای اینگ ون، از کاهش محدودیت ها خبر داد و این اقدام از ۱ ژانویه ۲۰۲۱ آغاز شد.
قانونگذاران هر دو مجلس، در دوره دولت ترامپ نیز خواستار مذاکرات برای شروع توافق تجارت آزاد با تایوان بودند، به طوری که ۱۶۱ عضو مجلس، نامه مشترکی را در سال ۲۰۱۹ امضا کردند و ۵۰ سناتور نیز اقدام مشابهی را در اکتبر ۲۰۲۰ انجام دادند. در دسامبر سال ۲۰۲۰ نیز بیش از ۳۰ جمهوریخواه در مجلس و سنا در قطعنامهای خواستار توافق تجارت آزاد ایالات متحده و تایوان شدند.
اقتصاد تایوان به شدت به چین وابسته است، و چین بزرگترین شریک تجاری تایوان است که در سال ۲۰۱۹، بالغ بر ۲۴.۳ درصد از کل تجارت جزیره تایوان را در اختیار داشت. آمریکا نیز با ۱۳.۲ درصد در مکان دوم قرار میگیرد.
تلاش تایوان برای امضای یک پیمان تجارت آزاد دوجانبه یا چندجانبه طبق قوانین بینالمللی برای تشکیل منطقه تجارت آزاد بین کشورهای همکاری کننده (FTA)، همواره با مخالفت رژیم چین که این جزیره را بخشی از قلمرو خود میداند مختل شده است. با این حال، این جزیره خودگردان دارای یک اقتصاد بازار دموکراتیک دارای ارز، ارتش و قانون اساسی خاص خود است.
طبق گزارش سرویس تحقیقاتی کنگره، یک توافق تجارت آزاد ایالات متحده و تایوان میتواند تجارت و سرمایهگذاری دو طرفه را افزایش دهد، روابط را تقویت کند و به تایوان برای مستقل شدن از چین، امضای توافقنامههای مشابه با دیگر کشورها و مقاومت در برابر فشار پکن کمک کند.
مطاب دیگر:
ترامپ درباره نامهای که برای بایدن هنگام ترک کاخ سفید باقی گذاشت، صحبت کرد