جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه به خبرنگاران گفت طی تماسی تلفنی با شی جینپینگ رهبر چین، متعهد شدند به «توافق تایوان» پایبند باشند.
بایدن این اظهارات را در روزهای پس از اقدامات تحریکآمیز رژیم چین بیان کرد که دهها هواپیمای جنگی خود را به منطقه پدافند هوایی تایوان فرستاده است.
بایدن گفت: «با شی درباره تایوان صحبت کردهام. با هم توافق داریم. به توافق تایوان پایبند خواهیم بود. وضعیت کنونی ما اینگونه است و برایش روشن کردم که فکر نمیکنم باید کاری به جز پایبندی به این توافق انجام دهد.»
با این حال، ممکن است این دو رهبر تفسیرهای متفاوتی از «توافق» داشته باشند. به نظر میرسد بایدن به سیاست چند دههای واشنگتن اشاره میکند که «سیاست یک چین واحد» نام دارد و مدعی است تنها یک کشور مستقل با نام «چین» وجود دارد.
در مقابل، رژیم چین طبق «اصل یک چین واحد» خود عمل میکند که بر اساس آن، تایوان را تحت حاکمیت پکن میداند. رژیم چین قبلاً از دولتهای دیگر خواسته حاکمیت آن بر تایوان را بپذیرند اما ایالاتمتحده آن را نپذیرفته است.
در حال حاضر، ایالات متحده رسماً متحد سیاسی تایوان نیست، زیرا واشنگتن موضع سیاسی خود را در سال ۱۹۷۹ به نفع پکن تغییر داد. از آن زمان، ایالاتمتحده روابط غیرسیاسی خود را در قالب قانون روابط تایوان (TRA) حفظ کرده است. این قانون به ایالاتمتحده اجازه میدهد به تایوان تجهیزات نظامی برساند تا این جزیره بتواند از خود دفاع کند.
این تماس تلفنی در حالی برقرار شد که تجاوز نظامی رژیم چین به این جزیره دموکرات که چین مدعی است به آن تعلق دارد، در حال افزایش بود. پکن در ۴ام اکتبر ۵۶ هواپیمای جنگی خود را به منطقه پدافند هوایی تایوان فرستاد که از نظر تعداد تاکنون بیسابقه بوده است. این تماس تلفنی تحرکات چهارروزه این رژیم را متوقف کرد که شامل ۱۵۰ هواپیمای نظامی میشد.
تجاوز روز دوشنبه علیرغم آن رخ داد که ایالات متحده روز قبل این اقدامات را محکوم کرده و خواستار توقف آنها شده بود.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سوم اکتبر در بیانیهای گفت: «ایالات متحده بهشدت نگران فعالیتهای تحریکآمیز جمهوری خلق چین در نزدیکی تایوان است که باعث بیثباتی می شود، با خطر خطای محاسباتی همراه است و صلح و ثبات منطقه را تضعیف میکند.»
«از پکن میخواهیم فشارهای نظامی، سیاسی و اقتصادی خود را علیه تایوان متوقف کند.»
پکن روز دوشنبه در واکنش به این انتقادات فزاینده به واشنگتن هشدار داد که فروش سلاح به تایوان و کشتیرانی کشتیهای جنگی آمریکایی در تنگه تایوان میتواند بر روابط دوجانبه تأثیرگذار باشد.
رئیس جمهور تایوان تسای اینگون در مقالهای که ۵ام اکتبر منتشر شد، هشدار داد سقوط تایوان در برابر حزب کمونیست چین، پیامدهای «فاجعه باری» برای صلح و دموکراسی منطقه در پی خواهد داشت.
تسای نوشت: «تایوان در خط مقدم رقابت جهانی لیبرالدموکراسی و اقتدارگرایی قرار دارد.» او افزود این کشور به دنبال جنگ نیست و انتظار «همزیستی مسالمتآمیز، باثبات، قابلپیشبینی و همراه با سود دوجانبه با همسایگانش» را دارد.
«اما اگر دموکراسی و شیوه زندگی تایوان تهدید شود، برای دفاع از خود هر کاری که لازم باشد انجام میدهد.»
حزب کمونیست چین تایوان را قلمرو خود می داند و عزم راسخ دارد که در صورت لزوم بهزور تصرفش کند. بر اساس قانون روابط تایوان، آینده این جزیره باید بهطور مسالمتآمیز تعیین شود.
اپکتایمز با کاخ سفید و وزارت امور خارجه تماس گرفت تا اطلاعات بیشتری در مورد اظهارات بایدن دریافت کند.
مطالب دیگر:
ایالت ورمونت آمریکا با بالاترین میزان واکسیناسیون تحت تأثیر موج جدید ویروس کرونا
کارشناسان: رفتارهای تهاجمی پکن، آمریکا را به سوی جنگ سرد جدیدی با چین خواهد برد
دیدگاه: آیا دولت بایدن باعث افزایش قدرت رژیم چین میشود؟