در پی دومین سانحه مرگبار سقوط هواپیمای مسافربری بوئینگ (۷۳۷ Max 8) که به فاصله کمتر از شش ماه از اولین سقوط این نوع هواپیما، و اعتقاد کارشناسان به نقص فنی این هواپیما، بسیاری از کشورها فوراً اقدام به توقف پرواز این هواپیما در خطوط هوایی خود کردهاند.
روز ۱۲ مارس، انگلیس، فرانسه و آلمان اقدام به زمینگیر کردن این هواپیما کردند. شرکتهای هواپیمایی در ترکیه، عمان، نروژ، ایرلند، هلند، مالزی، استرالیا، سنگاپور و کره از دیگر مواردی بود که تمام پروازهای خود توسط این هواپیما به داخل یا خارج از کشور خود را متوقف کردند.
یک تیم متخصص و کارشناس از ملیتهای مختلف برای بررسی فنی به محل سقوط هواپیما اعزام شده است و گروهی از مهندسین شرکت بوئینگ نیز به آنها پیوستهاند.
درحالی گفته میشود نقص در سیستم خودران یا اتوپایلوت هواپیما باعث سقوط شده است، شرکت بوئینگ وجود نقص فنی در این هواپیما را رد میکند.
اداره هوانوردی فدرال ایالات متحده اعلام کرده است انتظار دارد بوئینگ به منظور بهبود سیستم اتوماتیک هواپیما که مشکوک به علت سقوط بوئینگ ۷۳۷ است، اقدام کند.
هواپیمای مسافربری بوئینگ (۷۳۷ Max 8)، صبح روز یکشنبه دهم مارس، با ۱۵۷ سرنشین، دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه آدیس آبابا دچار حادثه شده و سقوط کرده است.
تمامی سرنشینان این هواپیما که از ۳۰ ملیت متفاوت بودند، کشته شدند. ماه اکتبر گذشته نیز نمونه مشابهی از همین هواپیما با ۱۸۹ سرنشین دقایقی پس از ترک فرودگاه جاکارتا، سقوط کرده بود.
مطالب دیگر:
آرش کمانگیر، اسطوره میهنپرستی
شبح کمونیسم در حال حکمرانی بر جهان ما، فصل ۵ : نفوذ به غرب (قسمت دوم)
شاهد عینی از برداشت زنده اعضای بدن در چین پرده برمیدارد؛ از بیهوشی استفاده نمیکنند