نوشته دکتر مینو اسدی
در بسیاری از مواقع، افکار مزاحم و آزاردهندۀ ما نتیجه این تصور است که هر کسی که در اطراف ماست، در مورد ما قضاوت میکند و مرتب این گونه فکر میکنیم: «همه دارند من را میپایند؛ نمیدانم هر حرف و حرکت و رفتارم در نظر دیگران چه معنا و مفهومی دارد؟ نکند متوجه منظور من نشده است؟ نکند از این حرفم بدش بیاید؟ حالا او راجع به من چی فکر میکند؟ میدانم همه از من بدشان میآید و مانند آن.»
این افکار، که همه ما تجربههایی از آنها را داریم، سرچشمه بسیاری از سوءِ تفاهمها و اختلافهاست؛ اما واقعیت این است که دیگران هم به نوبه خود، خودشان را مرکز عالم میدانند و حرفها و رفتارهای ما در عرض چند دقیقه فراموش میشود. درواقع، تا وقتی که کسی با شما موضوعی را در میان نگذاشته یا مطرح نکرده، افکار شما جز تصوراتی موهوم نیستند. پس بخاطر بسپارید که مردم به آن اندازه ای که تصور میکنید، به شما و کارهایی که انجام میدهید فکر نمیکنند. پس کار خودتان را بکنید و این قدر نگران این نباشید که مردم ممکن است چه فکری در مورد شما داشته باشند. چنانچه فکری شما را خیلی آزار داد، به سادگی آن را با کسی مطرح کنید تا دریابید که آن تنها تصورات شخصی شما بوده است.
لحظه حال را دریابید
یکی از کارهایی که در منزل حواس ما را به خود معطوف میکند، اندیشیدن راجع به گذشته و زنده کردن صحنههایی از زندگی گذشته و اندیشیدن در مورد آنها است. این کار علاوه بر ایجاد افکار مختلف و آزار دهنده راجع به وقایعی که تمام شدهاند، موجب میشود که ذهن ما در مورد آینده هم این کار را انجام دهد و شروع به ایجاد افکار نگران کننده و تغذیه از آنها کند. وقتی که زمان زیادی را صرف تفکر در مورد آینده میکنیم، به سادگی ذهنمان به سمت و سوی سناریوهای بد متمایل میشود. به همین خاطر، باید توجه را تنها به لحظۀ کنونی و تمرکز بر آن، معطوف کنیم.
دو تکنیک موثر برای ماندن در لحظه حال:
۱-کم کردن سرعت انجام کارها، هر کاری را که همین حالا در حال انجام آن هستید – خواندن این متن – را ادامه دهید اما آرامتر از دفعههای قبل. آرام تر نفس بکشید، آرامتر غذا بخورید، آرامتر صحبت کنید، آرامتر راه بروید و …. با آرام کردن سرعت خود، از آنچه که در پیرامونتان میگذرد، آگاهتر میشوید.
۲-قطع و وصل کردن افکار با تنفس عمیق، هر وقت احساس کردید در ذهنتان، فکری منفی و نگران کننده در حال شکل گرفتن است، نفس عمیق بکشید و تا ۷ بشمارید و به آرامی نفستان را بیرون بدهید. این کار را ۳ بار انجام دهید. طبعا بهتر است که شیوه تنفس عمیق را در طول روز تمرین کنید و برای این تکنیک، از تنفس شکمی استفاده کنید.
به خاطر بسپارید که غلبه بر افکار آشفته، نیاز به تمرین مداوم دارد و ما نمیتوانیم با تمرین در مدتی کوتاه، توقع رها شدن از تمام افکار مزاحم و رسیدن به آرامش فکری را داشته باشیم. طبیعتا، تمرینهای رفتاری و فکری و شناختی، به همراه یکدیگر بهترین نتیجه را به همراه خواهد داشت.
مطالب دیگر:
فالون دافا، مدیتیشنی که بیش از صد میلیون نفر آن را تمرین میکنند
این مرد میگوید، همسر مفقود شدهاش قربانی برداشت اعضای بدن شده است
تغییراتی که بعد از سی روز نوشیدن آب لیمو و عسل به صورت ناشتا در بدن رخ میدهد