در آخرین موارد ثبت آثار میراث ناملموس جهانی ؛ چوگان به نام ایران به ثبت جهانی رسید، ساز کمانچه به نام ایران و آذربایجان به طور مشترک ثبت شد و غذای دلمه نیز به نام آذربایجان توسط یونسکو ثبت جهانی شد. به این شکل تعداد آثار ثبتشده ایران در فهرست میراث ناملموس جهانی به ۱۳ عنوان رسید. سه اثر از این فهرست، از جمله نوروز، مهارت پخت نان تخت و کمانچه، میراث مشترک چندملیتی است.
به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی؛ رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: چوگانبازی سوار بر اسب همراه با روایتگری و موسیقی بهنام ایران، و همچنین پرونده مهارت ساختن و نواختن کمانچه، مشترک با جمهوری آذربایجان که از مراحل ارزیابی فنی برای ثبت در فهرست معرف عناصر میراث ناملموس یونسکو عبور کرده بود با اکثریت آرا مورد تأیید اعضای کمیته میراث جهانی ناملموس قرار گرفت.
چوگان از بازی – ورزشهای کهن ایرانی است که امروزه به ورزشی جهانی تبدیل شده است. این رشته به دلیل رواج در میان پادشاهان و بزرگان به بازی شاهان معروف است. نام چوگان از نام چوبی که در آن استفاده میشود برگرفته شده است. این بازی در ابتدا عنوانی نظامی و جنگی داشت و سوارکاران ایرانی در آن استعداد اسبهای جنگی خود را به نمایش میگذاشتند. ورزش چوگان امروزی از بازی چوگان ایرانی منشاء گرفته است.
این بازی از نزدیک ۶۰۰ قبل از میلاد در ایران شکل گرفت و در زمان هخامنشیان بازی میشده است. چوگان به هنگام کشور گشایی داریوش اول در هند، در آن سرزمین رواج یافت. همچنین در دوره ساسانیان بخشی از فرهنگ بازیهای این دوره بوده است.
کمانچه نیز یکی از قدیمیترین و گستردهترین ابزار موسیقی در منطقه بهویژه ایران و آذربایجان است که در اجرای موسیقی کلاسیک و فولکوریک مورد استفاده قرار میگیرد. امکانات گسترده و متنوع صوتی کمانچه سبب شده که در بیشتر نقاط شهری و روستایی در ایران در بیشتر مراسم که نیاز به همنوایی با مردم احساس شود از این ساز بهره برده شود.
مطالب دیگر:
گزارش تحقیقاتی : بیمارستانی برای آدمکشی