Search
Asset 2

گفتگو با یک پرنده شناس / ثبت پرنده‌ای کمیاب به نام «مونیای هندی» 

مونیای هندی
مونیای هندی

یک محقق از دانشگاه علوم و تحقیقات تهران پس از یک سال و نیم پِوهش و مطالعه در زیستگاه‌های جنوب کشور موفق به شناسایی گونه‌ای کمیاب به نام «مونیای هندی» شد.

امیر فرح‌نسب، دانشجوی دکترای تخصصی تنوع زیستی این دانشگاه در گفتگو با اپک تایمز فارسی گفت: نام دیگر این پرنده «سهره ریز» است که با نام علمی Lonchura malabarica در کمیته ملی پرندگان ایران به ثبت رسیده است.

به گفته وی مونیای هندی پرنده‌ای است کوچک با پر و بالی قهوه‌ای رنگ از راسته گنجشک‌سانان که منقاری نسبتا بزرگ و مخروطی شکل و دمی دراز و نوک تیز دارد. معمولا در گروه های کوچک دیده شده و به صورت دسته جمعی زندگی می کند.

فرح‌نسب سال گذشته نیز طی پژوهشی چند ساله در زمینه گونه‌های پرنده در اکوسیستم زاینده‌رود به نتایج با ارزشی در این حوزه دست یافت. وی که سال‌ها است به تحقیق در مورد گونه‌های مختلف پرندگان در نقاط مختلف ایران می‌پردازد، در مورد مونیای هندی افزود: زیستگاه این پرنده عمدتا در دشت‌ها است. اگرچه گاهی در نزدیکی آب نیز مشاهده می‌شود. به طوری که در زیستگاه‌های خشک و فضای باز با درختان پراکنده، کشتزارها، علفزارهای خشک، انگورکاری‌ها، درختان خرما و در میان بوته‌های خاردار یافت می‌شود.

به گفته وی، شاه‌پرهای بال‌های این گونه سیاه است و دمی بلند و نوک تیز، به رنگ قهوه‌ای مایل به سیاه دارد که پرهای وسطی دمش بلندتر هستند. چشمانش سیاه و پاهایش به رنگ صورتی گوشتی است. صدای این پرنده تکرار سریع کلماتی نوت مانند شبیه «چیت… چیت… چیت…» یا «زیپ… زیپ…زیپ» شنیده می‌شود.

فرح نسب می‌افزاید: این پرنده لانه‌اش را بیضی شکل و به صورت آویزان در روی شاخه‌های بیرونی درختان یا میان بوته‌ها می‌سازد. گاهی از لانه های قدیمی نیز استفاده می‌کند. وی در مورد تغذیه مونیای هندی می‌گوید این پرنده عمدتا دانه خوار است و از طیف گسترده‌ای از دانه‌ها و بذرهای زراعی تغذیه می‌کند. به طوری که بر روی زمین و یا بر روی بوته‌ها و در میان علفزارها به دنبال غذا می‌گردد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی