Search
Asset 2

جان مک‌‌‏آفی: چگونه فضای مجازی، حریم خصوصی و آزادی انسان‌‌‏ها را به نابودی می کشاند

جان مکافی در گفت و گو با اپک تایمز درباره از دست دادن آزادی افراد در فضای مجازی
جان مک‌‌‌‏آفی، نرم افزار نویس، در گفت و گو با اپک تایمز دیدگاه‌‏های خود را درباره از دست رفتن حریم خصوصی افراد در فضای مجازی بیان کرد (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
جان مکافی در گفت و گو با اپک تایمز درباره از دست دادن آزادی افراد در فضای مجازی
جان مک‌‌‌‏آفی، نرم افزار نویس، در گفت و گو با اپک تایمز دیدگاه‌‏های خود را درباره از دست رفتن آزادی و حریم خصوصی افراد در فضای مجازی بیان کرد (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

«جان مک‌‌‏آفی»، سازنده نخستین برنامه آنتی ویروس جهان در سال ۱۹۸۷ با نام «ویروس اسکن» و مرد مشهور دنیای کامپیوتر، اظهار نظری قابل تأمل درباره اینکه چگونه تکنولوژی و اینترنت درحال ازبین بردن حریم خصوصی و آزادی‌‌‏های بنیادی انسان‌‌‏هاست، ارائه کرده است.

مک‌‌‏آفی در گفتگوی اختصاصی با اپک‌‌‏تایمز گفت: «مردم درحال از دست دادن حقیقت بنیادی حریم خصوصی‌‌‏شان هستند. دولت‌‌‏ها، شرکت‌‌‏های تلفن همراه و گوگل می‌‌‏خواهند که باور کنیم، اگر چیزی برای پنهان کردن نداشته باشیم، دلیلی برای ترسیدن نخواهیم داشت؛ که درکی بی‌‌‏نهایت ساده انگارانه از حریم خصوصی است.

«هنگامی که به فروشگاهی می‌‌‏روید و کارمند جدیدی می‌‌‏بینید، آیا جزئیات کارهایی که شب قبل انجام داده‌‌‏اید، مسائل بانکی و جریان وام مسکن‌‌‏تان را به او می‌‌‏گویید؟

«وقتی از فروشگاه خارج می‌‌‏شوید، شاید با آشنایی روبه‌‌‏رو شوید و با او گفتگویی کوتاه درباره امور خانوادگی انجام دهید، اما قطعا سطح اطلاعاتی را که به دوستان صمیمی‌‌‏تان می‌‌‏دهید، برای او فاش نمی‌‌‏کنید.»

مک‌‌‏آفی گفت: «ما ساختاری اجتماعی و نظم و روندی برای چنین تعاملاتی داریم که شامل انتخاب‌‌‏های بسیار محدودی می‌‌‏شود. سطوح اعتماد مختلفی برای هر فردی که با او روبه‌‌‏رو می‌‌‏شویم داریم و میزان اطلاعاتی که برایش آشکار می‌‌‏کنیم، برپایه این سطح اعتماد است. حریم خصوصی بر مبنای تصمیم‌‌‏گیری‌‌‏های ثابت و اقداماتی که روزانه هزاران بار انجام می‌‌‏دهیم، ایجاد می‌‌‏شود.»

حریم خصوصی پیچیده است. به این سادگی نیست که «چیزی برای پنهان کردن ندارم، پس چیزی برای ترسیدن ندارم.» اگر هرکسی همه چیز را درباره دیگران می‌‌‏دانست، در خیابان‌‌‏ها آشوب می‌‌‏شد.

به عقیده مک‌‌‏آفی، حریم خصوصی همانند چسبی است که جامعه را کنار هم نگه می‌‌‏دارد.

«اگر همه جزئیات درباره خودمان را آشکار کنیم –اعم از اعمال خوب و بدمان، همه عقاید سیاسی و همه افکار و اندیشه‌‌‏هایمان- آنوقت دیگر شباهت‌‌‏هایمان نیست که جلوه گر می‌‌‏شود، بلکه بیشتر تفاوت‌‌‏هایمان است.»

مک‌‌‏آفی افزوده: «نژاد بشر به قضاوت کردن علاقمند است. اگر مردم از تبهکاری‌‌‏ها، خیانت‌‌‏ها و افکار بد هرکسی در پیرامون‌‌‏شان آگاهی داشتند، می‌‌‏توانست به آشوب‌‌‏های خیابانی منجر شود… این ویژگی‌‌‏های منفی است که نیازمند حفظ حریم خصوصی هستند تا بتوان جامعه را آرام به پیش برد.»

بسیاری از مردم نتایج حاصل از جستجو در گوگل را حقیقت می‌‌‏پندارند، اما از مسئله منابع این اطلاعات و این که گوگل برخی از اطلاعات را در بالای لیست قرار می‌‌‏دهد و بسیاری در پایین لیست مدفون می‌‌‏شوند، چشم‌‌‏پوشی می‌‌‏کنند. دیکتاتور بعدی، سیاسی یا رئیس یک دولت نخواهد بود، بلکه دیکتاتور اطلاعات خواهد بود.

«اکنون ثابت شده است، این تفکر که به اشتراک گذاری اطلاعات و اندیشه‌‌‏ها در اینترنت به نوعی به درک مردم از یکدیگر کمک می‌‌‏کند، اشتباه است و صرفاً موجب شورش‌‌‏های خیابانی می‌‌‏شود. آیا هیچ گفتگوی صلح‌‌‏آمیزی در آن هست؟ خیر.»

در مورد افرادی که می‌‌‏توانند نظرات‌‌‏شان را در اینترنت تبادل کنند، هر چقدر هم بحث کنند، هنوز کارآمد و مفید نیست.

مک‌‌‏آفی معتقد است که: «مردم قضاوت‌‌‏گر هستند و عقایدشان نیز ثابت است. مثلا اگر ترامپ را دوست داشته باشم، هیچ صحبتی نمی‌‌‏تواند باعث تغییر عقیده‌‌‏ام به سمت هیلاری کلینتون شود.»

او گفت، واقعیت از این دیدگاه خوشبینانه که به اشتراک گذاری اطلاعات‌‌‏مان در فضای مجازی می‌‌‏تواند پلی میان اختلاف‌‌‏ها باشد، متفاوت است.

«همانطور که مردم اندیشه‌‌‏های عمیق‌‌‏ترشان را در فضای آنلاین آشکار می‌‌‏کنند، افرادی با دیدگاه‌‌‏های متفاوت اغلب احساس می کنند به آن‌‌‏ها توهین شده است. در این مورد افشای اطلاعات منجر به تماس‌‌‏هایی برای سانسور و حذف نظرات و اطلاعات رقیب می‌‌‏شود. مثلا توییتر مجبور شد کامنت‌‌‏های اخیر گروه‌‌‏های سیاسی راست افراطی را پاک کند.»

دیکتاتوری اطلاعات

تفکر اقتدار انحصاری، داشتن کنترل بر اطلاعات، توانایی بی‌‌‏اعتبار ساختن نظرات و افکار و توانایی سانسور مقاصد، دورنمایی را به همراه می‌‌‏آورد که به عقیده مک‌‌‏آفی مردم باید عمیق‌‌‏تر درباره‌‌‏اش بی‌‌‏اندیشند.

«درحال حاضر شاهد این هستیم که قطب‌‌‏های بزرگ فنآوری همچون فیس‌‌‏بوک و گوگل، هردو مخزن بزرگی از اطلاعات شخصی‌‌‏ ما و سر قیف اطلاعاتی هستند که می‌‌‏توانیم به آنها دست پیدا کنیم.»

«گوگل قدرتی ممنوعه و نامعقول دارد.»

«بسیاری از مردم نتایج حاصل از جستجو در گوگل را حقیقت می‌‌‏پندارند، اما از مسئله منابع این اطلاعات و این که گوگل برخی از اطلاعات را در بالای لیست قرار می‌‌‏دهد و بسیاری در پایین لیست مدفون می‌‌‏شوند، چشم‌‌‏پوشی می‌‌‏کنند. دیکتاتور بعدی، سیاسی یا رئیس یک دولت نخواهد بود، بلکه دیکتاتور اطلاعات خواهد بود.»

«وقتی کسی برایتان انتخاب می‌‌‏کند که باور کنید، درک کنید، بدانید یا برعلیه آن بجنگید، کسی است که قدرت غائی است. چه کسی تاج قدرت برسر دارد؟ گوگل!»

«در رگبار بی‌‌‏پایان اطلاعات، دانستن این که چه چیزی واقعیت و چه چیزی قصه است، چالش‌‌‏برانگیز می‌‌‏شود. اگر فردی سعی کند درستی آن را بررسی کند، متوجه می‌‌‏شود که جعلی و واقعی از یکدیگر متمایز نشده‌‌‏اند.»

«وقتی فردی اطلاعاتی را از فیلتر شخصی خودش رد می کند، به سمت این که رنگ تعصب و قضاوت بگیرد، می‌‌‏رود.»

اطلاعات شخصی‌‏تان بی وقفه در دنیای مجازی پخش می‌‏شود

مردم میزان اطلاعاتی که از خود بجای می‌‌‏گذارند را دست کم می‌‌‏گیرند. فراسوی بیت‌‌‏ها و بایت‌‌‏های ذخیره شده بر روی گوشی‌‌‏های هوشمند، مردم با مراجعه به هر وب‌‌‏سایت و خرید از آنها، مقدار زیادی از اطلاعات از خود باقی می‌‌‏گذارند.

در فیس‌‌‏بوک همه نوع اطلاعاتی از جمله شماره تلفن و غیره در دسترس قرار دارد.

مک‌‌‏آفی گفت: «هر حرکت در زندگی‌‌‏تان وارد دنیای الکترونیکی می‌‌‏شود.»

او معتقد است که اکنون زوال سریع حریم خصوصی و اینکه شرکت‌‌‏ها اطلاعات شخصی ما را جمع آوری می‌‌‏کنند، جامعه را از پایه تهدید می‌‌‏کند.

او افزود: «این را می‌‌‏بینم که این جریان در مسیری هدایت شده که منجر به فروپاشی عظیم نظم اجتماعی خواهد شد.»

اطلاعات شخصی ما اکنون در حال داد و ستد شدن، استفاده شدن، و نظارت شدن است. کسب و کارهایی مانند گوگل از ما برای خدمت رسانی به صنعت تبلیغات استفاده می‌‌‏کنند. شرکت‌‌‏ها برای شناسایی رفتارهایمان و منافع شخصی‌‌‏شان از آن استفاده می‌‌‏کنند.اگر دست از پا خطا کنیم، دولت‌‌‏ از آن برای تهدید یا تحت پیگرد قانونی قرار دادن‌‌‏مان استفاده می‌‌‏کنند.

مک‌‌‏آفی اشاره کرد که بسیاری از رهبران مهم نظامی به جایگاه‌‌‏های بالایی رسیدند، زیرا می‌‌‏توانستند اقدامات دشمنان خود را پیش‌‌‏بینی کنند. اکنون ما خودمان در حال افشا کردن اطلاعاتی هستیم که می‌‌‏تواند بر ضد ما استفاده شود.

او گفت: «هدف دیکتاتور‌‌‏ها به دست آوردن قدرت مطلق نبوده، بلکه به دست آوردن اطلاعات کامل از مردم بوده است. زیرا دیکتاتوری که همه چیز را درباره‌‌‏تان می‌‌‏داند، این که در کجا هستید، با چه کسی هستید، چه می‌‌‏گویید، هرگز سرنگون نخواهد شد.»

آنچه در کتاب «۱۹۸۴» نوشته «جورج اورول» آمده بود در حال وقوع است. اینکه هر روز بخشی از تاریخ دوباره نوشته می‌‌‏شود؛ وحشتناک است.

«همانطور که وارد جهان جدیدی از اطلاعات گسترده و جریان ازبین رفتن حریم خصوصی می‌‌‏شویم، قدرت دیکتاتوری بی‌‌‏سابقه‌‌‏ای در تاریخ بشر نیز پدیدار شده است؛ قدرتی برای دولت‌‌‏ها که حتی جزئیاتی پیچیده درباره شهروندان را بدانند و واقعیت‌‌‏ها را براساس سیستم حکومتی خود شکل دهند.»

«مسئله این است که این دیکتاتور چه اطلاعاتی از هر فردی  دارد و به افراد تا چه حد اجازه‌‌‏ می‌‌‏دهد درباره واقعیت او بدانند … آنچه ده سال پیش گفتم در حال وقوع است، آنچه سال گذشته گفتم در حال وقوع است … اکنون بر روی لبه صخره ایستاده و تلو تلو می‌‌‏خوریم.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی