Search
Asset 2

کارشناس: جنگ اوکراین فرصت‌های اقتصادی برای رژیم چین به ارمغان می‌آورد

جنگ روسیه و اوکراین از این رو چین مواد غذایی را در مقیاس وسیع از ایالات متحده وارد کرده است. این نه تنها برایش گران بوده است، بلکه چین را
(Fred Dufour/AFP via Getty Images)

گریگوری کوپلی، رئیس انجمن بین المللی مطالعات استراتژیک در واشنگتن، در مصاحبه با برنامه «اخبار ممنوع» شبکه تلویزیونی اپک تایمز گفت از آنجایی که اقتصاد تحت رهبری حزب کمونیست چین (ح‌ک‌چ) بیش از پیش رو به وخامت می‌رود، جنگ روسیه و اوکراین فرصت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری را به وجود می‌آورد که ممکن است به صاحب منصبان حاکم بر چین اجازه دهد تا یک قدم جلوتر از ناآرامی‌های اجتماعی باقی بمانند و حکومت خود را گسترش دهند.

این تحلیلگر گفت که در حالی که بسیاری از کشورهای دیگر جهان تجارت و روابط خود را با روسیه قطع می‌کنند، مسکو ممکن ‌‌است ناگهان مایل به تجارت با چین با قیمت‌های بسیار مطلوب برای چین باشد. اما در توازن پیچیده قدرت، جاه طلبی های سرزمینی روسیه در آسیا به هیچ وجه با منافع چین همسو نیست.

کوپلی همچنین یکی از همکاران اپک تایمزگفت: «اقتصاد چین به تدریج در حال فروپاشی بوده است، و شاید با سرعتی شتابان طی هشت سال گذشته یا بیشتر. بنابراین، آنچه واقعاً در مورد جنگ در اوکراین مهم است این است که، در اصل، حزب کمونیست چین را تا حد زیادی نجات داده است، زیرا مسکو را به آغوش پکن بازگردانده است.»

شی جین پینگ، رهبر چین، که دیروز با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در تماس تلفنی درباره جنگ روسیه و اوکراین و پیامدهای آن بر روابط آمریکا و چین، از جمله مسائل دیگر صحبت کرد، به عنوان یکی از معدود رهبران جهان که تهاجم ر.سیه به اوکراین را محکوم نکرده، برجسته شده است

از آنجایی که تحریم‌های سایر کشورها ضربات فلج‌کننده‌ای به اقتصاد روسیه وارد می‌کند، احتمالاً مسکو به پکن نگاه می‌کند که اکنون می‌تواند محصولاتی را که به شدت مورد نیاز مردم چین است با نرخ‌های بسیار پایین‌تری خریداری کند.

کوپلی خاطرنشان کرد که چین بزرگترین واردکننده انرژی در جهان و همچنین بزرگترین واردکننده مواد غذایی است. کوپلی گفت که با حدود ۲۰ درصد از جمعیت جهان و تنها هفت درصد از آب جهان که بیشتر آن آلوده است، تولید غذا در چین در وضعیت نامناسبی قرار دارد.

از این رو چین مواد غذایی را در مقیاس وسیع از ایالات متحده وارد کرده است. این نه تنها برایش گران بوده است، بلکه چین را در موقعیتی وابسته به آمریکا قرار داده است.

چین در حال حاضر بزرگترین مقصد صادرات روسیه است. روسیه دومین تامین کننده بزرگ نفت چین پس از عربستان سعودی است که ۱۵.۵ درصد از کل واردات چین در سال ۲۰۲۱ را به خود اختصاص داده است. روسیه همچنین تامین کننده اصلی گاز و زغال سنگ به چین است.

از زمان شروع تهاجم روسیه، پکن از محکوم کردن اقدامات روسیه یا پیوستن به تحریم‌های غرب امتناع کرده است. در عوض، رژیم کمونیستی چین روابط چین و روسیه را «محکم مثل سنگ» توصیف کرده و متعهد شده است که روابط تجاری عادی خود را با دولت تحت تحریم روسیه ادامه دهد.

بنابر تحلیل کوپلی، این وابستگی محدودیت‌هایی را برای جاه‌طلبی‌های سرزمینی چین ایجاد کرده است و حتی ممکن است بیانگر این موضوع باشد که چرا پکن هنوز حمله به تایوان را آغاز نکرده است. رژیم این جزیره خودگردان را بخشی از قلمرو خود می‌داند و متعهد شده است که تایوان را در صورت لزوم با زور با سرزمین اصلی چین متحد کند.

کوپلی گفت: «جمهوری خلق چین نمی‌توانست هیچ تمرین نظامی بزرگی مانند حمله به تایوان را انجام دهد، زیرا اگر انجام می‌داد، ایالات متحده عرضه غذا را قطع می‌کرد و چین را در عرض چند هفته دچار گرسنگی دسته‌جمعی می‌کرد.»

«واقعیت این است که جنگ اوکراین به این معناست که روسیه اکنون نمی تواند مقدار زیادی از تولیدات کشاورزی، محصولات غذایی و مازاد خود را به جهان خارج بفروشد. بنابراین، این غذا با قیمتی پایین‌تر در دسترس جمهوری خلق چین قرار خواهد گرفت، شاید به نسبتی که آنها برای واردات غلات آمریکا و واردات سویا می‌پردازند.»

کوپلی گفت که روسیه همچنین احتمالاً محصولات انرژی را که دیگر نمی‌تواند به بازارهای غربی بفروشد، به سمت چین سوق دهد.

در دسترس بودن این محصولات به شدت مورد نیاز ممکن است به شی کمک کند تا در نهایت طرحی را برای از بین بردن وابستگی چین به ایالات متحده به ثمر رساند و مدلی اقتصادی را که بیشتر با ترجیحات حزب کمونیست چین همخوانی دارد، به وجود آورد.

کوپلی گفت: «آنچه که پکن در برنامه شی می‌اندیشید انجام دهد این بود که چین را از بسیاری از وابستگی‌های خارجی‌اش قطع کند و یک اقتصاد را حول گردش داخلی بسازد.» «این یک دیدگاه غیرواقعی است و برای مائوتسه تونگ کارساز نبود. شما گرسنگی عظیم دهه ۱۹۵۰ را دیدید. تا حدی، روسیه می‌تواند چین را در انجام این امر کمک کند.»

«یک مدل اقتصادی شامل واردات سنگین از روسیه ممکن است به‌عنوان نمونه‌ای از «گردش داخلی» واجد شرایط نباشد، اما حداقل وابستگی چین به ایالات متحده را کاهش می‌دهد و به طور بالقوه، دست آن را برای اقدام علیه تایوان باز می‌کند.»

مطالب دیگر:

ژنرال آمریکایی: چین باید «درس» بگیرد، و قبل از حمله به همسایگانش دوباره فکر کند

بایدن و شی در بحبوحه جنگ اوکراین با یکدیگر تماس ۲ ساعته داشتند

طفره کاخ سفید از پاسخ به سوالات موجود درباره لپ‌تاپ هانتر بایدن

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی