به گفته سرهنگ بازنشسته ارتش، احتمال زیادی وجود دارد که جنگ سرد جدیدی میان آمریکا در یک سو و چین و روسیه در سوی دیگر در حال شکلگیری باشد.
رابرت ماگینیس که در واپسین دهههای تنش ژئوپولتیک میان آمریکا و شوروی سابق در ارتش آمریکا خدمت میکرده است، گفت که اتحاد رژیم متخاصم و سلطهجوی چین با روسیه، برای وی یادآور دوران ظهور شوروی است.
او در گفتگو با اپک تایمز گفت: «من در گذشته شاهد چنین چیزی بودم و امروز مجددا نیز آن را میبینم.»
تحلیلگران از اواخر دوران ریاست جمهوری ترامپ و همزمان با زمانی که آمریکا در حال اتخاذ تصمیمات سختگیرانهتری علیه رژیم کمونیست چین بود، مشغول مقایسه قدرت آمریکا و چین بودهاند.
دولت بایدن تلاش کرد با رژیم چین و رفتارهای خصمانه آن مقابله کند و همواره بر ایجاد اتحادی که بتواند در برابر پکن ایستادگی کند، تاکید کرده است. در ماه سپتامبر جاری آمریکا، بریتانیا و استرالیا توافق امنیتی جدیدی به نام «AUKUS» با یکدیگر امضا کردند. هدف از این توافق، کنترل و نظارت بیشتر بر اقیانوس هند- آرام و ایجاد محدودیت نظامی برای رژیم چین در منطقه است.
دبیرکل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش اخیرا پیشنهاد کرد که آمریکا و چین رابطه «معیوب و ناکارآمد» خود را ترمیم کنند چرا که در غیر این صورت، جنگ سرد جدیدی برای هر دو کشور آغاز خواهد شد. در پاسخ به این سخنان، جن ساکی سخنگوی کاخ سفید گفت که آمریکا به دنبال جنگ سرد جدیدی با پکن نیست و رابطه آمریکا و چین را از نوع «غیر جنگی و رقابتی» توصیف کرد.
مایک گلگر نماینده جمهوریخواه ایالت ویسکانسین پس از مخالفت با صحبتهای جن ساکی گفت: «آمریکا در مراحل اولیه جنگ سرد جدید با چین قرار دارد.»
ماگینیس با اشاره به همکاری مشترک آمریکا و بریتانیا که باعث میشود استرالیا به زیردریاییهای هستهای دستیابی پیدا کند، گفت: «اتحاد با استرالیا موضوع جدید و غافلگیرکنندهای نیست.»
او از استرالیا به عنوان «متحدی ارزشمند با جایگاهی مستحکم در جنوب اقیانوس آرام» یاد کرد.
توافق امنیتی میان این سه کشور، نارضایتی فرانسه را نیز به همراه داشته است. فرانسه در سال ۲۰۱۶ بر سر فروش زیردریاییهای هستهای با استرالیا به توافق اولیه رسیده بودند. از آن زمان تا امروز، نگرانیهای بسیاری در مورد تاخیر، هزینههای مازاد و همچنین سوالهای اساسی در مورد اینکه آیا زیردریاییها پاسخگوی نیاز دفاعی استرالیا خواهند بود یا خیر وجود داشته و سالهاست که در رابطه با این موضوع بحث و گفتگوهای عمومی فراوانی صورت گرفته است. در هر صورت، پیامدهای دیپلماتیک این توافق امنیتی باعث شده تا برخی تحلیلگران از شکاف گسترده میان رویکرد کشورهای انگلیسی زبان و همتایان اروپاییشان در رابطه با چین خبر دهند.
دن استاینر سرهنگ بازنشسته نیروی هوایی آمریکا و استراتژیست بینالمللی گفت که به نظر میرسد کابینه بایدن در زمینه سیاست خارجه بصیرت لازم را ندارد اما در عین حال افزود که توافق امنیتی میان این کشورها تنها قدم نخست از همکاریهای بیشتر است.
ماگینیس و استاینر هر دو اتفاق نظر دارند که میان پیمان ناتو و پیمان AUKUS شباهتهایی وجود دارد. ماگینیس با اشاره به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفت که این پیمان تلاشی مشترک و هماهنگ برای مقابله با گسترش نفوذ شوروی در بخشهای دیگر اروپا بود. این دو افسر بازنشسته ارتش گفتند که AUKUS ابتکار جدید آمریکا با هدف ایجاد نسخه آسیایی ناتو جهت مقابله با رژیم چین است.
مدت کوتاهی پس از امضای این توافق، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای میزبانی از رهبران سه کشور ژاپن، هند و استرالیا در واشنگتن نشستی را برگزار کرد. به گفته تحلیلگران، این گفتگوی امنیتی چهارجانبه با هدف پاسخگویی به افزایش حضور نظامی و اقتصادی رژیم چین در منطقه اقیانوس هند- آرام صورت گرفته است.
استاینر گفت که پیمان AUKUS میان این چهار کشور باعث خواهد شد که حزب کمونیست چین، آمریکا را به خروج غیرمسئولانه از اروپا متهم کند.
استاینر گفت: «رژیم چین ادعا خواهد کرد که توافق امنیتی AUKUS میان این چهار کشور، بیانگر آن است که آمریکا دیگر اهمیتی به پیمان ناتو و متحدان اروپایی خود نمیدهد.»
او گفت: «به همین خاطر، رژیم چین از شکاف بوجود آمده میان آمریکا و فرانسه استفاده خواهد نمود تا اهداف خود را پیش ببرد. آنها به جهان میگویند که شما نباید به آمریکا اعتماد کنید و در مورد جدایی آمریکا از اروپا داستانسرایی خواهند کرد.»
از دید استاینر، آمریکا به دنبال برقراری اتحاد با شرکایی است که توانایی بیشتری در زمینه مقابله با حزب کمونیست چین دارند.
اتحاد جدید و موانع موجود
به گفته استاینر، موانعی نیز برای این اتحاد جدید وجود خواهد داشت. به گفته او، حزب کمونیست چین میداند که بسیاری از کشورهایی که آمریکا به دنبال برقراری اتحاد جدید با آنها است، پیشتر به تلههای اقتصادی چین گرفتار شدهاند.
استاینر گفت: «بسیاری از کشورهایی که آمریکا به دنبال برقراری اتحاد با آنها است، پیشتر در چنگال چین گرفتار شدهاند. این کشورهای آسیایی شامل اندونزی، ژاپن، کره جنوبی و ویتنام میشوند.»
او همچنین به شرایط متفاوت در گذشته اشاره کرد و گفت که برخلاف امروز، در زمان شکلگیری ناتو در سال ۱۹۴۹، کشورهای عضو ناتو هیچ رابطه مالی و اقتصادی با شوروی سابق نداشتند. او گفت: «ایجاد نسخه آسیایی ناتو بسیار دشوارتر از ایجاد پیمان ناتو در زمان پایان جنگ جهانی دوم خواهد بود.»
رژیم چین، یک رژیم مشتعل و متخاصم
از نظر ماگینیس، شکلگیری اتحاد جدید در برابر تهدیدات روزافزون حزب کمونیست چین، به معنای یارکشیهای بینالمللی علیه ارتش قدرتمند چین خواهد بود.
او گفت: «رژیم چین، آمریکا را دشمن خود میداند.» وی همچنین افزود: «چین و روسیه در حال قدرتنمایی نظامی در سراسر جهان هستند.»
ماگینیس با استناد به گزارشهای دریافت شده در نیمه سال جاری و اشاره به ساخت ۱۲۰ سیلوی موشکی جدید در نزدیکی بخش شمال غربی شهر یومن و همچنین احداث ۱۱۰ سیلوی موشکی دیگر در منطقه غربی شینجیانگ توسط چین، گفت که حزب کمونیست چین در حال دستیابی به مرحلهایست که بتواند آمریکا را به لحاظ اتمی به چالش بکشد.
ماگینیس با اشاره به تهدیداتی که از سوی حزب کمونیست وجود دارد گفت که اتحاد و همکاریهای میان چین و روسیه در حال تبدیل شدن به یک نگرانی بزرگ است و احتمال وقوع جنگ سرد جدید را افزایش خواهد داد. او پس از اشاره به اولین مانور دریایی مشترک روسیه و چین در سال ۲۰۱۷ گفت: «حالا چین و روسیه به دنبال استحکام هر چه بیشتر جایگاه خود در افغانستان هستند. رژیم چین به گونهای در حال گسترش نفوذ خود در سراسر جهان است که پیشتر مشابه آن را ندیدهایم.»
مطالب دیگر:
دیدگاه: آیا دولت بایدن باعث افزایش قدرت رژیم چین میشود؟
قصههای باستانی: داستان حکیم خردمند و موش
مطالعات نشان میدهند، آنتیبادی کووید۱۹ تا یک سال بعد از ابتلا به این بیماری باقی میماند