Search
Asset 2

جنگ چین علیه آمریکا، هند و تایوان چگونه خواهد بود؟

جنگ چین علیه آمریکا، هند و تایوان چگونه خواهد بود؟ مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا مدعی شد که پکن تهدید خود را وارد «مرحله جدیدی» کرده است
(China Photos/Getty Images)

نوشته آستین بای

در ماه جولای، مقامات ارشد دولت‌‌‌‌‏های تایوان و آمریکا هشدار دادند که حکومت کمونیستی چین به طور خشونت آمیزی استقلال تایوان را مورد تهدید قرار داده است. مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا مدعی شد که پکن تهدید خود را وارد «مرحله جدیدی» کرده است.

عملیات «موشک باران» چین در سال‌‌‌‏های ۱۹۹۵ و۱۹۹۶ که گاهی سومین بحران تنگه تایوان نامیده می‌‌‌‏شود، میزان خشونت تهدیدهای تهاجمی علیه تایوان را افزایش داد. به مدت نه ماه، پکن موشک‌‌‌‏های با برد کوتاه و متوسط را به اقیانوس اطراف منطقه پرتاب کرد. اگرچه خدمه کمونیست این موشک با احتیاط از برخورد مستقیم به هدف خودداری کردند، اما قطعات بزرگ آن به جزیره برخورد کردند.

پرتاب موشک دارای چندین هدف بود: (۱) ترساندن تایوانی‌‌‌‏ها برای پذیرفتن استیلای سیاسی پکن، (۲) نشان دادن قدرت نظامی روزافزون دولت مرکزی و (۳) بررسی اراده سیاسی آمریکا برای دفاع از جزیره.

رفتار عجیب پکن در سال ۲۰۲۰ نیز همان اهداف قبلی را دنبال می‌‌‌‏کند.

در مارس ۱۹۹۶، دو گروه رزمی ناوبر آمریکا وارد منطقه شدند. پکن بدون سر و صدا عقب نشینی کرد.

هرچند که ارتش چین در سال ۲۰۲۰ بسیار برتر از نسخه ۱۹۹۶ خود است. آمریکا نیز ممکن است قاطعیت نظامی گذشته را نداشته باشد. علاوه بر این، تهدیدات دیپلماتیک و نظامی سال ۲۰۲۰ به دنبال الحاق ظالمانه هنگ کنگ به پکن است.

اخطارهای رسمی اخیرا باعث شده مقالات بسیاری نوشته شوند که جنگ ایالات متحده و چین را ناشی از حمله پکن به تایوان می‌‌‌‏دانند. برخی از آنها واقعا ترسناک هستند. برای مثال، آخرین شماره مجله شرح مذاکرات موسسه نیروی دریایی ایالات متحده، یک سناریو جنگ تایوان را برای ژانویه ۲۰۲۱ پیش بینی کرده است.

نویسندگان اینطور نوشته‌‌‌‌‏اند که پکن در عرض سه روز تایوان را شکست می‌‌‌‌‏دهد. نام این مقاله را «جنگی که هرگز رخ نداده» گذاشته‌‌‌‌‏اند، اما این بدین معنا نیست که جنگ صورت نمی‌‌‌‏گیرد. در این داستان، در پی رقابت انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا و ادامه همه‌‌‌‏گیری ویروس کرونا، چین دست به حمله به تایوان می‌‌‌‌‏زند. چین کمونیست «بدون درگیری برنده می‌‌‌‌‏شود»، حداقل بدون درگیری با آمریکا.

فکر می‌‌‌‌‏کنم که پیروزی سریع بر تایوان بسیار غیر محتمل است، حتی اگر تایوان موقتا تنها باشد. در آخرین کتاب من به نام «کوکتل از جهنم» سناریوی جنگ تنگه تایوان آمده است که در آن چین با هزاران موشک و سلاح هوشمند تایوان را مورد حمله قرار می‌‌‌‏دهد، سپس با استفاده از  کشتی هوارو، هلی‌‌‌‏کوپتر و چترنجات برای وارد کردن نیروهای پیاده نظام، یک حمله زمینی و دریایی را آغاز می‌‌‌‏کند. نتیجه احتمالی چیست؟ جنگی بزرگ با ایالات متحده. اگرچه جنگ در تایوانی که تا اندازه‌‌‌‏ای اشغال شده است، ممکن است طولانی و تلخ باشد.

من سناریوهای جنگی بسیار دیگری نیز طرح کرده‌‌‌‏ام که فکر می‌‌‌‌‏کنم حداقل دو تای آنها از تعرض به تایوان محتمل‌‌‌‏تر باشند.

یکی از آنها «دیدن درگیری در دریای چین جنوبی» است. یک جنگ دریایی «باعث یک جنگ کوتاه اما مرگبار بین ایالات متحده و چین در دریای چین جنوبی با اتحاد احتمالی فیلیپین و ویتنام با آمریکا. نمونه‌‌‌‌‏ای از شروع درگیری: کشتی‌‌‌‌‏های چینی و فیلیپینی به سمت هم شلیک می‌‌‌‏کنند، نیروی دریای آمریکا سعی در مداخله دارد، و یک موشک چینی به ناو جنگی آمریکا اصابت می‌‌‌‏کند.»

درست است که این فقط گمانه زنی بود ولی این هم واقعیت تحریک آمیز: در ۲۱ آگوست فیلیپین، چین را به ضبط غیرقانونی وسایل و کشتی‌‌‌‏های ماهیگیری در منطقه مورد مناقشه سد ساحلی اسکاربرو در دریای چین جنوبی متهم کرد. در ماه آوریل، ویتنام ادعا کرد کشتی گاردساحلی چین یک قایق ماهیگیری ویتنامی را غرق کرد.

وقایع فعلی آنچه را که من «سناریوی چین در مقابل هند» می‌‌‌‌‏خوانم را به طور ناخوشایندی محتمل می‌‌‌‏کند. در اینجا خلاصه‌‌‌‌‏ای از جنگ چین و هند ، دور دوم، یا جنگ بر سر جنوب تبت ارائه شده: «چین حمله محدودی را با هدف جلو بردن مرز تا ۲۵ الی ۳۰ مایلی جنوب در بخش‌‌‌‏های شرقی و غربی آغاز می‌‌‌‏کند. چین احتمالا به منظور جلوگیری از افزایش و گسترش جنگ به جنگ هسته‌‌‌‏ای، اعلام آتش بس می‌‌‌‏کند و پیشنهاد مذاکره برای تعیین سرحد مرزی دائمی می‌‌‌‌‏دهد.»

به نظرتون خیال پردازی است؟ امسال، سربازان هندی و چینی در امتداد خط کنترل واقعی که از هیمالیا عبور می‌‌‌‏کند، با هم درگیر شده‌‌‌‏اند. رویارویی در منطقه لاداخ هند و در گردنه کوه ناکولا در سیکیم بسیار خطرناک بود. آتش بس جنگ چین و هند در سال ۱۹۶۲ باعث ایجاد نوعی ثبات شد، اما آتش بس یک عهدنامه صلح مصوب نیست.

اما  سناریوی جنگ داخلی که واقعا پکن را نگران می‌‌‌‏کند چگونه است؛ انقلاب بعدی چین. چین به نقطه‌‌‌‏ای می‌‌‌‏رسد (شاید در سال ۲۰۳۵؟) که به دلایل مختلفی کنترل استبدادی‌‌‌‌‏اش دیگر اثر نمی‌‌‌‌‏کند: از جمله کند شدن اقتصاد، ناآرامی‌‌‌‏های قومی، از دست رفتن مشارکت شهروندان، انزجار کامل از فساد و آن موقع است که زمان انتقام از واقعه میدان تیان‌‌‌‌‏ان‌‌‌‌‏من فرا می‌‌‌‌‏رسد.

آستین بای سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا، نویسنده، ستون نویس سندیکایی و مدرس استراتژی و نظریه استراتژیک در دانشگاه تگزاس آستین است. آخرین کتاب او «کوکتل از جهنم: ۵ جنگ شکل دهنده قرن بیست و یکم» است.

مطالب دیگر:

درک ماهیت حزب کمونیست چین – تأمل درباره وقایع جنگ داخلی چین

تصمیمات دانشمندان چینی در لحظات بحرانی در تاریخ و سرنوشت‌شان

برنامه کنترل سلامتی وی‌چت به چه صورت به نظارت استبدادی در چین کمک کرده است

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی