طبق گزارش جدیدی از یک اندیشکده نظامی فرانسوی، رژیم چین در پویش تحمیل دیدگاه خود از اوضاع کنونی بر سایر جهان با استفاده از روشهای «مخفیانه، فاسد و قلدرمآبانه» از زبان چینی و رسانههای غربی استفاده ابزاری میکند.
اقدامات پکن برای صدور روایات خود دهها سال پابرجا بودهاند. چاینا دِیلی، اولین روزنامه انگلیسیزبانی که به دست حزب کمونیست چین کنترل میشد، در سال ۱۹۸۱ فعالیت خود را آغاز کرد. اما به گفته گزارشگران بدون مرز، این تلاشها ناشیانه بوده و نتایج اندکی به همراه داشتند.
سال ۲۰۰۸ سال تحول بود. بازیهای المپیک پکن که رژیم امیدوار بود بتواند با استفاده از آن موفقیت اقتصادی خود را به نمایش بگذارد اعتراضات را در قریب به ۱۲ شهر جهان شعلهور کرد و مراسم انتقال مشعل المپیک را مختل نمود.
تحقیری که پکن از پوشش رسانهای منفی متحمل شد مقامات را برآشفته کرد. به گزارش اندیشکده موسسه پژوهشهای راهبردی مدارس نظامی که وزارت نیروهای مسلح بودجه آن را تامین میکند، حزب کمونیست چین (حکچ) به منظور کنترل بهتر وجهه رژیم در جهان سریعاً یک «برنامه دهساله» تدارک دید.
این پژوهش ۶۵۰ صفحهای که در آن از اطلاعات همگانی، گزارشات پژوهشی و مصاحبههای مستقل بهره گرفته شده است، به بررسی چگونگی سواستفاده پکن از آزادی غرب به منظور تقویت روایات پروپگاندای خود میپردازد که یکی از بازوهای عملیاتهای نفوذی گسترده رژیم در جهان است.
طبق گزارش مذکور، ارزش بردباری که مشخصه دموکراسیهای غربی است «آزادی عملکرد قابلتوجهی» به پکن اعطا کرده و به آن امکان داده دفاتر خارجی خود را چند برابر کند، از خبرنگاران خارجی برای بومی ساختن پیامهایش برای مخاطبین گوناگون استفاده کند، با هدایا و سایر مزایای مادی به رسانههای محلی نفوذ کند و در همین حین برای گسترش نفوذ خود میلیاردها دلار صرف تبلیغات در رسانههای غربی کند.
به گفته این گزارش، رسانهها در چین تحت حکومت پکن در عوض اینکه دیدهبانی برای نظارت بر دولت باشند به ابزاری برای خدمت به حزب تبدیل شدهاند. به گفته شینهوا، رهبر چین شی جینپینگ در جریان سخنرانی خود در سال ۲۰۱۶ این موضوع را علنی کرد؛ او در این سخنرانی به ۱۸۰ نماینده از رسانههای دولتی گفت ایدئولوژی خود را با ایدئولوژی مقامات عالیرتبه همسو کنند، «خواسته حزب را مطرح سازند … و از اعتبار حزب محافظت کنند».
سال ۲۰۱۸ یکی از گزارشگران شینهوا به یکی از نویسندگان گزارش مذبور گفت به قدرت رسیدن شی برای برخی از گزارشگران شینهوا آغاز عصر جدیدی را رقم زد که در آن رسانههای چین «دیگر لازم نیست از بابت اینکه یک رسانه کمونیستی هستند احساس خجالت و شرمساری کنند».
نظم نوین رسانههای جهان
سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در ماه سپتامبر به اپک تایمز گفت این وزارت در مجموع ۱۵ رسانه دولتی چینی واقع در کشور را به عنوان نماینده خارجی معرفی کرده است زیرا یک دولت خارجی «بخش عمده مالکیت آنان را در اختیار دارد یا اساساً آنها را کنترل میکند».
طبق گزارش فرانسوی مذبور، خبرنگاران محلی آژانس خبری دولتی شینهوا «فقط موظف هستند گزارشاتی را که سابقاً چینیها نوشتهاند، ترجمه کنند». سال ۲۰۱۸ یکی از خبرنگاران فرانسوی شینهوا به یکی از نویسندگان این گزارش گفت مقالات آنان از ۸۰ درصد ترجمه از انگلیسی و ۲۰ درصد ترجمه از چینی تشکیل شده است. به گفته این گزارشگر شینهوا، سپس یک خبرنگار چینی مسلط به فرانسوی تمامی ترجمهها و مقالاتی را که گاهی خودشان مینویسند، بازخوانی کرده و آنان را با «انتظارات حزب و «داستانهای ایدهآلشان» وفق میدهد.
در پی آنکه روزنامه هنگکنگی و حامی پکن سینگ تائو در ماه آگوست به دستور وزارت دادگستری پنج دفتر خود در ایالات متحده را به عنوان عوامل خارجی ثبت کرد، کارکنان سابق این نشریه وقایع مشابهی را برای اپک تایمز بازگو کردهاند.
دیوید، ویرایشگر ارشد سابق دفتر نیویورک سینگ تائو، گفت در اولین روز کاریاش «دو اصل» را به او گوشزد کردهاند: ممنوعیت هرگونه گزارش از استقلال تایوان و فالون گونگ که یک گروه معنوی است که پکن آن را تحت آزار و شکنجه قرار میدهد. خانم دیگری که سالها قبل در دفتر سنفرانسیسکوی این نشریه مشغول بوده است، گفت به او گفته بودند از سرواژه حکچ برای حزب کمونیست چین و «جمهوری چین» که نام رسمی جزیره خودمختار تایوان است و رژیم ادعای مالکیت آن را دارد، استفاده نکند. او به اپک تایمز گفت وی در عوض میبایست از واژگان «چین» و «استان تایوان از جمهوری خلق چین» استفاده کند.
به گفته این گزارش، مالکیت رسانههای خارجی، آموزش دادن خبرنگاران، اهدای هدایا و تجهیزات، اعمال فشار دیپلماتیک، تهدید با ویزا و تهدیدهای تلفنی تنها برخی از تاکتیکهای پکن برای تغییر رویه رسانههای خارجی برای پیروی از خواستههای آنان است.
دفتر هنگکنگ اپک تایمز از زمان تاسیس آن تا کنون چندین بار آماج حمله و تخریب اموال قرار گرفته است که به گفته منتقدان، این اعمال همگی از نشانههای تاکتیکهای هراسافکنی رژیم برای خفه کردن گزارشگری مستقل است.
طبق پژوهش ماه سپتامبر موسسه لوی واقع در سیدنی، گروههای رسانهای چینیزبان در استرالیا از ترس اقدامات تلافیجویانه عملاً تصمیم به خودسانسوری گرفتهاند.
مالک یکی از رسانههای فوق به این اندیشکده گفت: «موضوعات سیاسی حساس یا انتقاد از دولت چین جان کارکنان ما یا خانوادههایشان را به خطر میاندازد. ما نمیخواهیم که آنان یا خانوادههایشان در چین بازداشت شوند».
مطالب دیگر:
بایدن و شی جینپینگ درباره مسئله تایوان گفتگو کردند
ایالت ورمونت آمریکا با بالاترین میزان واکسیناسیون تحت تأثیر موج جدید ویروس کرونا